Fredagen den 23 februari 2024 - klockan 14:57
Facebook
Vilka är vi?
Vi är ett glatt gäng från Klockareverkstadens dagcenter som vill visa världen hur det är att leva med ett funktionshinder.
Genom denna sida vill vi dela med oss utav våra tankar, idéer och intressen.

Detta är våran blogg!
Skicka insändare
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Fångarna på fortet


Ida Cedervall 2014-10-28

Fångarna på fortet

Den första säsongen sändes i TV4år 1990.

Avsnitten har alltid spelats in under sommarmånaderna för att sedan sänds till hösten samma år och/eller våren året därpå.

Programmet går ut på att ett (numera två) lag tävlar om att komma in i fortets skattkammare och hämta så många guldmynt som möjligt inom en viss tid.

För att kunna komma in i skattkammaren måste laget/lagen samla in nycklar som de vinner genom att klara av olika celler, dueller och gåtor.

Därefter måste de samla in ledtrådar som bildar ett lösenord. Om laget/lagen lyckas komma på det rätta lösenordet ges möjlighet till att samla guldmynt.

 

Varje program är indelad i tre delar: nyckeljakten, äventyret och skattkammaren. Under de säsonger

som sändes åren 1992-98, var programmet uppdelad i två delar med en paus i mitten. I senare säsonger, särskilt i de säsonger som sänts sedan år 2010, vissas betydligt fler pauser och därför finns

det ingen tydlig övergång mellan de tre tävlingsmomenten.

 

När fortets fängelsevakt La Boule har slagit i ”gong-gongen” inleds första cellen, och därefter får laget/lagen ytterligare celler tills dess man har fått ihop tillräckligt många nycklar, vilka sedan kommer att användas för att öppna skattkammaren med.

I cellerna får lagmedlemmarna olika uppgifter som ska lösas på tid. Lyckas man lösa uppgiften kommer man också kunna hämta en nyckel i den cellen. Om man misslyckas med cellen så förloras också nyckeln. Skulle lagmedlemmen inte hinna ut i tid så blir lagmedlemmen förflyttad till fängelset (i de senare säsongerna kan dock laget köpa tillbaka lagmedlemmen genom att offra tidigare insamlad nyckel).

 

Gåtmannen har under säsongerna bytts ut till olika personligheter. Den första gåtmannen var oraklet i tornet (spelad av Martin Myrberg). Däremellan har gåtmännen bytts ut från säsong till säsong Stig Ossian. Dan Beckman (spelad av Felix Herngren). Bebe Furas (spelad av Rolf Skoglund). Kurt Olsson (spelad av Lasse Brandeby). Stellan Silvertass (spelad av Peter Magnusson). Papa Foras (spelad av Börje Ahlstedt).

 

Under äventyren ska laget leta efter ledtrådar. Dessa lagen ledtrådar leder slutligen till ett lösenord som frigör fortets skatt. Beroende på hur lång programtid som återstår får lagen olika många chanser på sig att samla ihop ledtrådar.

Sedan 2010, då programmet återkom igen med Gunde Svan och Agneta Sjödin som programledare, är det bara ett av de två tävlande lagen per program som går vidare hit.

 

I vissa säsonger simmade laget in i skattkammaren. Beroende på om laget simmat in eller ej sattes nycklarna i antigen inne i själva skattkammaren, eller utifrån skattkammaren, vilket har skett i senare säsonger. När nycklarna sätts i åker grinden till skattkammaren upp. Därefter ska deltagarna bokstavera lösenordet och tigervaktaren Monique vrida om ett s.k. tigerhuvud. Vid rätt svar åker skatten ned i en behållare, annars får laget offra deltagare för att få ihop fler ledtrådar. Laget har cirka tre minuter på sig i skattkammaren från det att programledarna seger till ,och när det är drygt tretio sekunder kvar av tiden drar programledaren i en klocka som gör att grinden till skattkammaren åker ned.

 

I slutet på 1980-talet, innan TV programmet började spelas in, beslöt man att renovera det nedslitna Fort Boyard. Man installerade bl. a. elektricitet som helt saknades. För att kunna ta sig in i fortet var man tvungen att bygga en plattform intill fortet. Denna plattform syntes dock aldrig i bild i svensk TV förrän i ”Fortet”-säsongerna 2003 och 2005. Celler och äventyr på fortet har man sedan 1990 byggt upp och haft med många olika celler, dueller och äventyr.

 Fakta taget från Wikipedia

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut


Klockis TV

Klockradion

Anders

ANDREAS J

Anna

Emma

Jessica

Marcus

Stephan

Susanne
Vensin

Gäst

Våran Gästbok

Klockareverkstadens DC
Ansvarig utgivare:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Webmaster:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Redaktion:   Julia