Fredagen den 23 februari 2024 - klockan 13:29
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Hivrådets ordförande blir handelsminister


Gudrun Renberg 2007-09-12

Nationella hivrådets ordförande Ewa Björling (m) har utnämnts till handelsminister. I och med det lämnar hon sina övriga uppdrag. Hivrådet stod därför utan ordförande inför sitt tredje möte onsdagen den 19 september.

Ewa Björling utnämndes i februari till ordförande i det nyinrättade nationella rådet för hivprevention. Rådet, som bara hunnit sammanträda två gånger, ska mötas nästa onsdag.
Vem som ska efterträda henne på ordförandeposten är regeringens sak att besluta och är ännu inte klart.
Ewa Björling var hivrådets andra ordförande. Hon efterträdde Ingrid Burman (v), som tillsattes av förra regeringen men aldrig hann börja arbeta med hivuppdraget. 
- Vi har lärt känna Ewa Björling som en seriös och engagerad person och tycker det är roligt att hon uppmärksammas och får ett så ansvarsfullt uppdrag. Samtidigt blir det naturligtvis ett avbräck för det Nationella rådet för hivprevention, som äntligen börjat komma igång. Vi hoppas därför att regeringen snarast utser hennes efterträdare så att vi kan fortsätta vårt arbete på ett effektivt sätt, säger Viveca Urwitz, chef för enheten för hivprevention vid Socialstyrelsen. 


 

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut


Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilaganUngdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun