Söndagen den 3 december 2023 - klockan 04:41
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Kampanj för alla 23-plussare i Stockholm


Gudrun Renberg 2007-02-21

Begrepp som 40- respektive 50-plussare kan nu utökas med 23-plussare. Vid 23 blir en ung människa nämligen för gammal för ungdomsmottagningarna, i alla fall i Stockholms län. Hur det ser ut i resten av landet varierar.

Nu har Landstinget förebygger aids, Lafa, i Stockholm lanserat kampanjen ”Nu är du 23+”. I ett brev som går ut till alla i länet som fyllde 23 förra året berättar man om vart de kan vända sig nu för testning, frågor om sex och samlevnad, och preventivmedel. I brevet ligger en liten informationsfolder i plånboksformat, samt en kondom.

23-åringarna tipsas också om webbplatserna www.kondom.nu och www.p-guiden.nu där råd och information ges.

En annan del av kampanjen är ett vykort med samma motiv och en kondom vidhäftad, som delas ut i 25 000 ex under januari och februari till restauranger, barer och högskolor i Stockholms län.

I mitten av februari körs också kampanjen i tunnelbanan, med en affisch i varje vagn under två veckor. Det är första gången en sådan här kampanj görs i Lafas regi.
– Dels har ungdomsmottagningarna efterfrågat detta, dels har vi fått uppfattningen att många faktiskt inte har en aning vart de ska vända sig för testning och rådgivning efter 23, säger Cecilia Birgerson, ansvarig på Lafa för målgruppen unga vuxna.

Ingen har ännu reagerat negativt på att få en kondom i brevlådan. Däremot har många gett positiv respons och tycker det känns bra att samhället visar att det är okej att ha sex bara man tar hand om sig, berättar Birgerson.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilaganUngdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun