Lördagen den 2 december 2023 - klockan 12:28
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Pride 2007:

Rekordmånga ville hivtesta sig


Åsa Lekberg 2007-08-06


Oron över att bland annat hiv ökar i gruppen män som har sex med män visade sig i Prideparks testningstält ”Temple of Love” . Redan efter första timmen var kön lång, för både testning, massage och samtal om sex.

För andra året i rad erbjöd RFSL och Venhälsan gratis testning, massage och ett avslappnat samtal kring sex, kärlek och relationer i Pride park under festivalveckan. Under förra årets Pride Festival var intresset att testa sig för hiv, syfilis och klamydia så pass stort att man inte hann med alla. I år hade man därför slagit upp två testningsrum. Personal från RFSL och Venhälsan är övertygade om att mediernas intensiva bevakning efter att Smittskyddsinstitutet släppt sin halvårsrapport om att hiv ökat drastiskt i gruppen män som har sex med män, har lett till att många känner oro.
– Antalet hivsmittade har ökat i våra grannländer och det har bara varit en tidsfråga innan vi ska kunna se samma ökning här, säger Mikael Jonsson, hiv- och hälsohandläggare på RFSL.

"Hiv inte lika verkligt för de yngre"
Varför hiv ökar i gruppen män som har sex med män har flera olika förklaringar, menar Jonsson.
– Den så kallade post-aidsgenerationen har växt upp, och för dem är hiv inte lika verkligt som den är för dem som i dag hunnit bli äldre. Mediernas tystnad om hiv/aids är en annan orsak till att oron för aids har lagt sig.
Mikael Jonsson är övertygad om att det måste satsas mer pengar och resurser på prevention. Framför allt är det viktigt att nå den yngre målgruppen, bland annat genom en bättre sex- och samlevnadsundervisning.
– Att jobba med utåtriktad verksamhet, som Temple of Love, är ett väldigt lyckat koncept. Vi måste skapa en tillgänglighet, både när det gäller testning och information. Temple of Love är en utmärkt arena som får besökarna att reflektera över sin egen sexualitet och sitt ansvar när det gäller säkrare sex, säger Mikael Jonsson.

"Det borde finnas mer utåtriktad verksamhet"
Robert Karlsson och Martin Jefflén från Stockholm har tio respektive nio Pridefestivaler bakom sig. Hivaktuellt träffar dem när de står och minglar i ”Temple of Love”.
– Jag testade mig här förra året, berättar Robert, som tycker att det var både praktiskt och smidigt.
Han menar att det borde finnas mer utåtriktad verksamhet som erbjuder testning.
Både Robert och Martin är väl medvetna om att både hiv, klamydia och syfilis ökat drastiskt.
– Vi är singlar och för oss är det självklart att använda kondom. Vi upplever också att det är normen för män som har sex med män, i alla fall i den äldre generationen. Vi som har upplevt aids i verkliga livet, sett folk bli sjuka och dö är fostrade att använda kondom. Men de yngre killarna, de som inte har sett verkligheten av aids tenderar att slarva. De tycker kondom är bökigt och inte lika skönt och väljer därför bort det.
- Ett sätt att nå dem är att få dem att förstå konsekvenserna av att bli smittad. Göra hiv och aids verkligt, så som det är verkligt för oss.

Robert Karlsson och Martin Jefflén var några av festivalbesökarna som besökte Temple of Love.
Robert Karlsson och Martin Jefflén var några av festivalbesökarna som besökte Temple of Love.


Södersjukhuset gör egna kondomer

Som första sjukhus har Södersjukhuset valt att ta fram egna kondomer med anledning att könssjukdomar i Sverige ökat drastiskt – klamydia till exempel med nästan 300 procent i Stockholm sedan 1994. Antalet fall av hiv hos män som haft sex med män har fördubblats, från ungefär 20 fall 2002-2006 till omkring 40 det senaste halvåret.
SESAM SÖS ser tydligt konsekvensen av att kondomanvändningen minskar och har därför valt att lansera egna kondomer. Personal från SESAM SÖS fanns på festivalområdet och delade ut kondomerna med devisen …om den inte kom på…
På kondompaketet kan man få information om vart man kan vända sig med frågor genom hänvisning till webbsidan http://www.sodersjukhuset.se/kondom

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilaganUngdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun