Fredagen den 22 september 2023 - klockan 23:14
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Diagnostiska problem av klamydia på väg mot en lösning


Ewa Katarina Holbye 2007-02-21

Nya och bättre testmetoder som är tillförlitliga för diagnostik av muterade klamydiastammar förväntas bli tillgängliga inom en snar framtid.
– Problemet är på väg att lösas. Tillverkarna är på god väg att utveckla smartare analysmetoder som även diagnostiserar muterade klamydiastammar, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Den muterade varianten av klamydiabakterien upptäcktes av mikrobiologerna på Länssjukhuset i Halmstad hösten 2006. Sedan dess har undersökningar visat att vanliga testmetoder, så kallade Roche- och Abotttester, missar uppemot 40 procent av klamydiafallen som orsakas av muterade stammar.

I avvaktan på att de diagnostiska problemen ska lösas har landstingen bytt till andra testmetoder eller till klamydiaodling. Det har även utvecklats en liberalare praxis för att behandla patienter med symtom, även om de ännu inte fått ett positivt provsvar.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilaganUngdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun