Lördagen den 23 september 2023 - klockan 06:57
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Kärlek, svek och hiv


Maria Löfstedt 2007-02-21

Tystnaden om klamydiaexplosionen. Stigmatiseringen av hiv. Två faktorer som fick skådespelaren Mattias Brunn att skriva pjäsen ”…efter Fredrik”. Men framför allt ville han berätta en passionerad kärlekshistoria.

Johan är 22 år och har efter några mindre lyckade relationer med tjejer blivit förälskad i Fredrik. Alla bitar faller på plats, men efter något år börjar Johan förstå att allt inte är som det ska. Fredrik döljer något. Till slut avslöjar Fredrik att han varit hivpositiv under hela deras relation och antagligen är även Johan smittad. Plötsligt förändras deras relation dramatiskt och hämndbegäret växer hos Johan.

”…efter Fredrik” är en berättelse om Johan och den stora kärleken, och det svek som snabbt följer hans lycka. Hur fortsätter man leva efter det att ens älskade smittat en med hiv?
– Det här är min lilla mission. Att berätta om hur det kan komma sig att något som är så fint, som kärleken, kan generera något som anses som så smutsigt, fult och stigmatiserande som hiv. Jag vill också synliggöra de sociala strukturer som sitter så djupt inom oss alla, och ställa frågan varför ingen lyfter blicken, säger Mattias Brunn.

Pjäsen ”…efter Fredrik” spelades på Ungkulturdagarna på Riksteatern 2005 och fick då högsta betyg av en enig publik. Inför Teaterdagarna samma år fick Plural, nätverk för unga arrangörer, i uppdrag att välja sin favoritföreställning till programmet. Valet föll på ”…efter Fredrik”. Responsen fick Mattias Brunn att vilja fortsätta spela pjäsen och nu kan många se den runt om i Sverige, eftersom Riksteatern tagit upp den i sin repertoar.
– Det var det här erkännandet från unga människor som fick igång mig. Det krävs den energin för att orka hålla igång i en två timmar lång monolog på scenen med all den glöd som krävs. Nu har pjäsen funnits så länge inom mig, så det ska bli skönt att få ”bränna av” den under några intensiva månader på turnén i Sverige.

Huvudpersonen är fördomsfull
Han har hittills fått blandade reaktioner. En del tycker förstås att den är hemsk, men många tolkar den som en livsbejakande kärleksskildring.

Målet är att avslöja de fördomar som finns under föreställningens gång. Detta gör han genom att belasta huvudpersonen med dem. Det är han, som själv är homosexuell, som tror att hiv endast drabbar äldre homosexuella män, till exempel. Mattias Brunn har själv arbetat som sti-informatör och har mycket kunskap. Men han vill helst inte blanda in sig själv som informatör i förställningen, utan försöker hålla isär rollerna. Två av föreställningarna, i Eskilstuna och Göteborg, kommer dock att följas av samtal för dem som vill stanna och prata av sig.

Pjäsen utnyttjar multimedia och innehåller mycket musik, filmer och grafiska videoprojektioner.
– Jag vill berätta den här historien på många sätt. Pjäsen är indelad i block och jag försöker också dra nytta av mellanrummen mellan blocken, säger Mattias.

Marknadsföringen är även den speciell och ska genom mystifiering steg för steg skapa ett intresse. Kanaler som används är bland andra flygblad, My space och Youtube på nätet.


Fakta …efter Fredrik
Medverkande: Mattias Brunn
Manus: Mattias Brunn
Produktion: Riksteatern i samarbete med
Projekt Ayiasma
Spelas: 2007–02–03 till och med 2007–04–29
Läs mer och boka biljetter: www.riksteatern.se


Fakta Mattias Brunn
Mattias Brunn är utbildad på Teaterstudion, Kulturama, Skara skolscen och Fortbildningen för Yrkesverksamma vid Teater- och operahögskolan i Göteborg. Mattias arbetade som skådespelare och dramatiker på Atelierteatern i Göteborg 2000–2005, och var teaterns konstnärliga ledare mellan 2001 och 2004. Han har också arbetat som skådespelare på Teater Scratch i Luleå, Sommarscen Österlen i Simrishamn och Skaraborgs Länsteater i Skövde. Mattias Brunn har även arbetat som pedagog i scenframställning och 2003 var han med och grundade en teaterskola för mixtecaindianer i Mexiko.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilaganUngdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun