Tisdagen den 5 december 2023 - klockan 19:02
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Stockholm Pride

Sport årets tema


Åsa Lekberg 2007-08-06

Prideparaden lockade som vanligt tusentals deltagare.
Bild:Joakim Lövén
Prideparaden lockade som vanligt tusentals deltagare.

För tionde året i rad har Stockholm Pride genomförts. Festivalens tema, sport, genomsyrade festivalveckan, både med debatt om homofobi inom idrotten och aktiviteter som dildokubb och skridskoåkning mitt i sommaren.

Stockholm Pride invigdes i år av kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth och fotbollslegenden Glenn Hysén. Temat för årets Pride var sport och förutom att man erbjöd besökare att aktivt delta i en mängd aktiviteter – från att dansa queer cha cha cha till golfturnering – anordnades en rad seminarier där man till exempel debatterade idrottsrörelsens ansvar för att motverka hbt-fobi med bland andra Riksidrottsförbundet. Ett seminarium tog särskilt upp vikten av att jobba med frågorna inom barn- och ungdomsidrotten.
Årets Pridefestival var som vanligt uppdelad i fyra delar: Pridepark, Pridehouse, Pride på stan och Prideparaden. Nytt för i år var att Pride House där alla debatter, seminarier och workshops hölls, växt sig för stora för Mariaskolan och i stället flyttat till Södra teatern. Även om de flesta aktiviteter utspelar sig på Södermalm täckte årets Pride hela Stockholm. Museer, biografer och affärer erbjöd en rad olika evenemang som, konstutställningar, debatter, filmvisningar och seminarier.

Satsning på de yngre
En utmaning för årets arrangörer var att nå de yngre deltagarna. Bland annat erbjöds en speciell ungdomsbiljett till rabatterat pris och barn under 15 år gick in gratis med målsmans sällskap på festivalen. För tredje året i rad tog Pride Ung över Lava på Kulturhuset med många ungdomsaktiviteter, som spelningar med band, paradverkstad och en flirtkurs.
Barnen fick i år ett eget område i parken, Lilla Pride. Förutom att sy världens största trasdocka visades barnföreställningar och "dagens godnattsaga", där kända profiler läste sina favoritsagor.

Fakta/Stockholm Pride
Festivalen hölls för tionde året.
Alla som arbetar för Stockholm Pride jobbar helt gratis.
Festivalen drivs av en ideell förening och är inte vinstdrivande.
Festivalen består av: Pride Park, Pride House, Pride Parade och Pride På stan.
Över 100 hbt-organisationer och företag medverkar till att göra Stockholm Pride.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilaganUngdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun