Fredagen den 22 november 2024 - klockan 17:10
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


En fast punkt i en rotlös tillvaro


Ewa Katarina Holbye 2007-02-21

Bakom dörren till en av Stockholms mest fashionabla adresser huserar Bryggan Östermalm, en av föreningen Convictus tre dagverksamheter för hemlösa.

Bryggan Östermalm är Convictus senaste dagverksamhet. Verksamheten, som öppnade för ett drygt år sedan, drivs i samverkan med Östermalms stadsdelsförvaltning, Frälsningsarmén och Östermalms tre församlingar.

I verksamheten medverkar också frivilligorganisationen Gula Änglarna som tillsammans med församlingarna ser till att det finns volontärer på plats veckans alla dagar.

Hit får man komma som man är. Reglerna är få. Det enda som inte är tillåtet är att ta droger eller dricka alkohol, vara våldsam eller göra affärer med droger och stöldgods i lokalen.
Trots att många gäster är mer eller mindre påverkade är stämningen påfallande lugn och trivsam. Några har slagit sig ned för att läsa tidningar eller prata bort en stund. Andra passar på att få en stunds vila och sömn i sovsalen.

Många är hivpositiva
Att ha en låg tröskel är själva tanken bakom verksamheten. Här ska alla vara välkomna, oavsett om man bara vill ha en kopp kaffe och en stunds gemenskap eller hjälp att ta de första stegen mot ett bättre liv.
– Bryggorna ska vara neutrala mötesplatser. Vi vill bygga upp ett förtroende, inte ställa krav som våra gäster inte kan leva upp till, säger Thomas Wicklund, samordnare för Convictus dagverksamheter.

Gemensamt för dem som söker sig till Bryggan Östermalm, eller till någon av föreningens andra ”bryggor”, är någon form av utanförskap. De allra flesta är hemlösa och har ett missbruk i botten. Många är också hivpositiva eller har psykiska problem.
– Ungefär hälften av gästerna har en anknytning till stadsdelen, säger Jan-Olof Gavelin, diakon i Oscars församling. Många har sett bättre tider. Det gör att fallet blir hårdare och utslagningen svårare.

Som diakon arbetar han med själavård och socialt arbete. Tidigare på dagen har han besökt hyresnämnden, dit han följde med som stöd till en av gästerna som hotas av vräkning.
– Att finnas till hands och hjälpa till med kontakter, till exempel med socialtjänsten, kriminalvården, Hållpunkt Maria och infektionsklinikerna, är en viktig del av verksamheten, säger Thomas Wicklund.

Minst lika betydelsefullt är att kunna erbjuda sådant som är en självklarhet för de flesta, men kan vara ett problem när man saknar en egen bostad.

Framför den uppkopplade datorn sitter ett par finska killar. De är inne på en webbplats som förmedlar jobb till norska oljeplattformar. I ett avskilt hörn av lokalen sitter en annan gäst och talar i telefon.

Vid ingången finns hygienavdelningen. Här kan man tvätta och torka kläder eller ta en dusch. Vill man ha nya kläder kanske man finner något som passar på någon av ställningarna där det hänger en ansenlig mängd skänkta kläder som väntar på nya ägare.

Många frivilliga krafter är engagerade och ger bidrag till verksamheten. Bland annat sponsrar ett intilliggande skolkök verksamheten med mat och en ica-affär skänker bröd med kort bästföredatum.

Tack vare gåvorna kan man servera kaffe och mackor gratis. Men för den hemlagade lunchen tar man tio kronor.
I matsalen sitter ett gäng och fikar. Bakom bardisken förbereder en av volontärerna dagens lunch. Snart sprider sig förföriska dofter över lokalen. När köttfärssoppan som står på dagens meny börjar bli klar har de flesta intagit sina platser.
– Vi är noga med att servera god och vällagad mat som håller en bra kvalitet, säger Thomas. Det är ett sätt att visa omsorg och respekt.

Missbrukarnas hela hälsa viktig
Att ge gästerna ett värdigt och bra bemötande är en av grundpelarna i verksamheten. Först när man utvecklat en personlig relation finns det möjlighet att lägga grunden till en förändring.

Åtskilliga hemlösa har med stöd av bryggorna fått ett eget boende. Som gäst kan man också göra ”karriär”. Det finns gott om exempel på tidigare gäster som börjat arbeta som volontärer, fått en offentligt skyddad anställning som finansieras av socialtjänsten eller ett arbete med lönebidrag.
– Det finns en dynamik i organisationen, säger Claes Heijbel, verksamhetsansvarig för

Convictus, när vi senare träffas på Bryggan City. Före detta missbrukare som är engagerade i verksamheten träffar sina gamla kompisar och påverkar dem i positiv riktning.

För att nå fler kommer Convictus att satsa ännu mer på den uppsökande verksamheten. Claes Heijbel anser också att det råder alltför ensidigt fokus på att få missbrukare drogfria.

Lika viktigt menar han att det är att värna om deras hälsa trots att de är inne i ett missbruk. Att bromsa spridningen av hepatit C innebär också att lägga in en broms i smittspridningen av hiv eftersom den huvudsakliga smittovägen – att dela sprutor – är densamma.
– Många kanske överlever missbruket men dör i sviterna av de sjukdomar de dragit på sig.

Problem med lever, leder, tänder, diabetes och infektionssjukdomar är vanligt. Vi vill därför utveckla ett hälsokoncept både för dem som missbrukar aktivt och för dem som blivit drogfria. Vår förhoppning är också att i samverkan med andra aktörer kunna erbjuda möjlighet till testning och sprututbyte.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun