Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 12:27
Facebook
Vilka är vi?
Vi är ett glatt gäng från Klockareverkstadens dagcenter som vill visa världen hur det är att leva med ett funktionshinder.
Genom denna sida vill vi dela med oss utav våra tankar, idéer och intressen.

Detta är våran blogg!
Skicka insändare
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Snus


Micke 2013-03-05

Jag snusar en del och vill nu berätta för er om vad snus är för någonting.
Faktan är tagen från Wikipedia.

Snus är ett beroendeframkallande njutningsmedel, tillverkat ab bland annat tobak som innehåller nikotin. Det ursprungliga snuset var torrt och användes som luktsnus (idag kallat snuff) och intogs genom att man sniffade upp det i näsan. Dagens våta snus består av en finmalen tobak som behandlas med koksaltlösning och natriumkarbonat för att därefter antingen fermenteras eller pastöriseras i värmeprocesser. Efter detta behandlas snuset med aromer och smak enligt producentens önskemål. Vått snus som är avsett för oralt bruk i det hänseendet inte helt olikt tuggtobak.

 

Snus som är ämnat för oralt bruk brukar placeras under läppen där nikotinet tas upp av kroppen och transporteras via blodet.

Snus används nästan enbart i Sverige och Norge samt i Finland, men marknadsförs på prov i andra länder.

Hur stora skadeverkningar snus har, och framförallt huruvida snus är mer eller mindre skadligt än tobaksrökning är en fråga som fortfarande debatteras.

 

Historia:

Västerlandets möte med snuset började med Christoffer Columbus resa över Atlanten. En munk vid namn Ramon Pane som var med Columbus i Amerika år 1497 så när indianska präster drog in ett pulver i näsan. Pulvret bestod bland annat av tobak.

Luktsnuset, ett torrt fint pulver av tobaksblad,, började användas i Spanien och Frankrike under mitten av 1500-talet. Under 1560 – talet kom frankrikes ambassadör i Portugal Jean Nicot i kontakt medtobaksplantan som då enbart odlades för medicinskt bruk den franska drottningen Katarina av Medici hade svår migrän och Nicot gav henne rådet att dra upp krossade tobaksblad i näsan det sägs att drottningens huvudvärk försvann och luktsnuset fick tack vare detta större popularitet.

 Nikotinet blev efter detta så starkt förknippad med tobaksbruket i Europa att linne uppkallade tobaken nicotiana efter Nicot.

Luktsnuset var en drog fram till franska revolutionen men förknippades så strakt med överklassen att den snabbt blev impopulär i lägre samhäls klasser var bruket av tuggtobak långt vanligare. År 1637 nämns första snus i svenskt tullstatistik då som snuf – tobak

i Sverige odlades tobak i större mängder i större mängder i ett 70-tal städer i av 1700 – talet början av 1800-talet i Sverige odlades tobak i större mängder i ett 70-tal städer i slutet av 1700-talet i början av 1800-talet tobaksodlarna tillverkade först sitt eget snus men snart dök det upp snusfabrikanter som specialiserade sig på att tillverka snus märken som Göteborgs prima fint Röda Lacket Generalsnus och Ljunglöfs Ettan introducerades och lever fotfarande kvar.

År 1998 till 2000 odlades de sista större skördarna i Sverige av kungssnus ca 3000 till 4000 plantor sattes då varje år.

De Svenska emigranterna som for till Nordamerika tog med sig läppsnusliknande produkter finns även i andra länder som Algeriet Tunisien och Indien där det kallas för ”Nafha” respektive ”Khani”.

Tillverkning:

Svenskt snus tillverkas av tobak från olika delar av värden och lufttorkas. Förr i tiden odlades mycket tobak i Skåne och i Mälardalen för användning till snus. Därefter användning röktorkad så kallad Kentuckytobak. Den malda tobaken blandas med vatten salt natriumkarbonat och aromämnen. Före 1970 –talet användes man pottaska eller kaliumkarbonat i stället för natriumkarbonat

Snus lyder under livsmedelslagen och tillverkas under kvalitetskrav enligt. livsmedelslagen utöver Swedish match finns det även en del mindre tillverkare av snus Sverige och även dessa följer livsmedelsverkets normer eftersom det är en tvingande lagstiftning. Snus förvaras och säljs i så kallade snusdosor som tidigare var av porslin trä silver eller guld, men numera är gjorda av pressat papper plats och ibland plåt. Plast är vanligast i snusdosor portionssnus och pressat papper är vanligast för lössnus.

 

Lössnus

Lössnus är den klassiska formen av snus, snuset ligger löst i snusdosor för försäljning, vanligtvis 40-50 gram per dosa och pressas av användaren till portioner av önskad storlek.  

Portionssnus

För att underlätta användningen av snus tillverkas även så kallad portionssnus färdigförpackade snusportioner i små påsar av liknade material som tepåsar portionssnus säljs liksom lössnus i snusdosor som normalt innehåller 20-25 portioner a cirka 1 gram

Användning

Orsakerna till att det snusas är säkert skiftande. En del snusar säkert för att rökning är olämplig arbetsplatsen, till exempel vid arbete med brandfarliga ämnen eller i arbeten där man kommer i nära kontakt med andra människor idrottsutövare snusar i större utsträckning än röker och det är nog inte bara hälsoaspekten som ligger bakom detta.

Snus ger mer nikotin till kroppen som bl.a. höjer blodtrycket under ett par minuter.

Applicering

Det vanligaste sättet att bruka snusa är att lägga in en under överläppen där den sedan behålls mellan några minuter och några timmar. Det snus som placeras under läppen kallas för en ”pris”,”pres” en ”snus” eller ”prilla” även kallad för en barkbåt, en ”pört” en ”dös” och ”mullbänk”.

Portionssnusen (en portion kallas främst ”picka”, ”prilla”, ”porte” eller en ”snus”) underlättar användningen eftersom den är färdigförpackad redan i dosan. Under 1960-talet introducerades en speciell doseringsspruta för lössnus. Det var en vanlig engångsplastspruta vars spetsiga ände var avtagen.

Genom att dra ut kolven och upprepade gånger trycka öppningen ned mot snusdosans botten fylldes sprutan av hårt pressat snus varefter snuset kunde tryckas upp under läppen, senare kom andra leverantörer in i bilden med specialtillverkade sprutor i varierande färger.

 

Miljöpåverkan:

 

För att odla tobak krävs mycket näringsämnen viket leder till bruket av stora mängder gödningsmedel. Samtidigt används bekämpningsmedel- ibland stora mängder.

Vissa tobaksbolag rekommenderar 16 olika typer utav bekämpningsmedel bara under perioden när plantan drivs upp i växthus till dess att den planteras ut.

Ytterligare miljöpåverkan sker vid torkningen av tobak där man i vissa områden, främst i utvecklingsländer använder stora mängder ved viket kan leda till avskogning.

Nedskräpning

En prilla som spottats ut försvinner snabbt om det regnar och den blir till mylla, till skillnad mot cigaretter, som medsitt filter och papper tar 5år för naturen att bryta ner.

Plasten som den vattentäta dosan är tillverkad av bildar vid förbränning endast koldioxid och vattenånga. Portionssnusets portionspåsar av cellulosafiber skräpar dock ner i större mängd. Dessa är gjorda av samma material som tepåsar, men limmet gör att det tar en tid att bryta ner i naturlig miljö.

 

Hälsorisker

När det gäller rökning finns ett klart och vetenskapligt bevisat samband med cancer samt hjärt och kärlsjukdomar det finns betydligt mindre data som tyder på negativa hälsoeffekter när det gäller snus. Många idrottsmän och – kvinnor använder snus inte påverkar lungkapaciteten negativt nikotinet har i och för sig en kärlkrympande effekt och framkallar åderförkalkning.

Men i och med att snus inte förbränns så bildas inte de cancerogena ämnen som bildas vid förbränning med syreunderskott experter har uppskattat den relativa risken med snus som avsevärt lägre än för cigarettrökning och anser att det därför är missvisande att som vissa gör likställa snusande och cigarettrökning storsnusare löper 60 procent större risk att drabbas av fetma och förhöjda blodfetter enligt en studie av 16500. Trots att forskarna tog hänsyn till skillnader som kön ålder fysisk aktivet och utbildningsnivå visade studien en kraftigt förhöjd risk för så kallat metabolt syndrom för dem som snusat minst fyra dosor snus per vecka

 

Nikotinhalt

Nikotinhalten i portionsnuset är 4mg nikotin per portion till 22 mg nikotin per portion med 8mg nikotin per portion som det vanligaste alla de mest sålda portionssnussorterna som general Ettan, Göteborgs, Rape, grovsnus jakobssons snus med flera innehåller 8mg nikotin per portion, vilket eftersom varje portion innehåller ett gram tobak, innebär en nikotinhalt på 0.8.

Hur mycket av detta nikotin som upptas av kroppen beror på hur länge man har en portion inne, snusets pH-värde, vilket påverkas av mängden tillsatt natriumkarbonat samt användarens fysiologi.

Myter om snus

Snus innehåller inte glas och har heller aldrig gjort det, förr kunde det hända att saltkristaller utkristalliserade sig i snuset vilket möjligen missuppfattades som glas. Även små sandkorn kan följa med tobaksbladen vid framställningen och kan missuppfattas som glas.

Enligt myten om glas i snus skulle anledningen till att använda glas i snuset ha varit glaspartiklarna skulle göra rispor i slemhinnorna så att nikotinet togs upp bättre och därmed snabbare leda till ett beroende. Det fanns även ett rykte att de små spån av vax som lossnar från dosans botten skulle vara glasfiberstickor med samma effekt.

Då snus innehåller ämnen som fräter på slemhinnorna är glasflisor inte nödvändigt. En annan myt angående snus är att om man skulle lägga prillan på höger sida av överläppen så skulle vitala synnerver långsamt frätas sönder. Detta är inte sant!


Olika Märken                                                                               

Swedish Match är den största leverantör av snus i Sverige.

En preliminär mätning av volymandel i antal sålda doser de fyra första veckorna under år 2012, utförd av marknadsinstitutet Nielsen, visar på andel av 78.8% för Swedish match.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Klockis TV

Klockradion

Anders

ANDREAS J

Anna

Emma

Jessica

Marcus

Stephan

Susanne
Vensin

Gäst

Våran Gästbok

Klockareverkstadens DC
Ansvarig utgivare:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Webmaster:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Redaktion:   Julia