|
Stockholm Pride 2006:
Testning och massage lockade många till Temple of Love
Bild:Åsa Lekberg
Många besökte Temple of Love för testning, rådgivning eller massage. Arrangörerna Venhälsan och RFSL var nöjda.
Under Prideveckan i augusti erbjöd Temple of Love i Pride park besökare att testa sig för hiv, syfilis och klamydia. Samarbetet bakom detta är mellan Venhälsan och RFSL, som med oro ser att hiv fortsätter att spridas i gruppen män som har sex med män.
I år har Venhälsan tillsammans med RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande) satsat stort på att fånga upp årets Pridebesökare i syfte att få män att testa sig för bland annat hiv och för att prata och påminna om säker sex.
Bland män som har sex med män har det skett en ökning bland dem som har blivit smittade med hiv i Sverige. Övriga könssjukdomar har också har blivit allt vanligare, säger Ronnie Ask, sjuksköterska från Venhälsan. Han menar att det är ett tydligt tecken på att kondomanvändandet har minskat.
Temple of Love i Pride Park lockade publik och ett tjugotal besökare testade sig dagligen. De flesta testade sig för klamydia och hiv.
- Vi är verkligen jättenöjda, säger Ronnie Ask. Alla kommer ju till Pride Park för att ha kul och att då gå och testa sig i är kanske inte helt självklart. Under samtal vi hade med gaymän märkte vi att de är både förvånade och oroade över vad vi har att berätta om den smittspridning som faktiskt sker.
Förhoppningsvis kan både testning och information leda till att allt fler börjar använda kondom. RFSL erbjöd också besökarna gratis massage med förbehåll att samtalen skulle kretsa kring kärlek, sex och relationer. Det visade sig vara ett utmärkt sätt att påminna om och informera om säker sex.
- Erbjudandet om gratis massage har snabbt spridit sig och vi är fullbokade. Att samtala måste handla om sex har bara bemötts positivt, berättar representanter från RFSL.
Fakta hiv och män som har sex med män
2004 diagnostiserades 42 personer med hiv på Venhälsan. 2005 var antalet 46 stycken.
Drygt en tredjedel av samtliga 88 testade sig på grund av symtom eller oro för hiv. Ungefär lika många var kontaktspårade. 83 procent hade testat sig tidigare. 47 procent var dokumenterat nysmittade. Två tredjedelar hade troligtvis blivit smittade i Sverige.
En eller flera obehandlade sexuellt överförbara infektioner (STI) upptäcktes i samband med HIV diagnosen hos cirka en tredjedel av de nydiagnostiserade.
Källa: överläkare Göran Bratt och läkare Bo Hejdeman, Venhälsan.
Fotnot: Venhälsan är en mottagning i Stockholm för män som har sex med män.
|
|
|
|
|
|
|
Tipsa redaktionen
|
Skicka insändare
|
Hivaktuellt försvinner Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.
Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.
Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information
Beställ gamla nummer av Hivaktuellt Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.
Ungdomsbilagan har en lärarhandledning För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den! |
|
|