Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 15:40
Facebook
Vilka är vi?
Vi är ett glatt gäng från Klockareverkstadens dagcenter som vill visa världen hur det är att leva med ett funktionshinder.
Genom denna sida vill vi dela med oss utav våra tankar, idéer och intressen.

Detta är våran blogg!
Skicka insändare
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Scream


Martin Benz 2013-08-26

Scream1: 1996

Genre: skräck

Regissör: Wes Craven

Släpptes: 1996

 

Scream är en amerikansk skräckfilm från 1996 i rigi av Wes craven och med manus av Kevin Williamson. Det är den första filmen i Scream serien och filmen hade sverigepremiär den 1 augusti 1997.

 

Handling:

Filmen utspelar sig i den fiktiva stade Woodsboro i Kalifornien och börjar med att high school eleven Casey och hennes pojkvän Steve faller offer för en seriemördare i vit mask. Nyheten om morden sprider sig snabbt på skolan och Sindney Prescott, som delar klass med Casey, går inenom en jobbig tid och minnen väcks till liv då hennes mamma blev mördad ett år tidigare. Snart faller fler personer i Sidneys umgängeskrets offer för den den brutale mördaren och snart blir det uppenbart att det är Sidney han är ute efter.

 

Handlingen utgörs av en pusseldeckare där misstanken om vem mördaren är, ständigt kastas omkring.

 

Filmen är en hyllning och refererar mycket till äldre kultförklarande skräck splatterfilmer, samtidigt som den delvis parodierar genren. Offren i Scream refererar ett flertal gånger till olika slasherfilmer. Två av de vanligaste refrenserna är till "Terror på elm street" och dess regisör Wes Craven. Fred, en vaktmästare i filmen som spelas av Craven, bär en dräkt som liknar FreddyKruegers.

 

Bland filmrecensenter var reaktionerna allmänt positiva, de uppskatade övergången från slasherfilmer från 1980 talet och deras oändliga serier av halvdana uppföljare. Williamsons manus prisades med innehåll som beskrevs som djävulskt smart med komplicerad intrig.

 

Scream rankades till nummer 32 på entertainment Weeklys lista över de 50 bästa High School filmerna och nummer 13 på Bravos 100 scaries movie moments under 2008, nämnde entertainment Weekly filmen som en "New classic" och rankades som 482 av de 500 bästa filmerna någonsin.

Filmen visades i 1413 biografer i USA och drog in 6 354 586 dollar under sin första helg. Under sin period på bio i USA, blev den slutliga totalsumman 103 046 663 dollar. Utanför sitt hemland blev inkomsten 70 000 000 dollar, vilket leder på en total global summa på 173 046 663 dollar.

Filmens succé bidrog till tre uppföljare: Scream2 1997 och Scream3 2000 och Scream4 2011.

Slut.

 

Skrivet av Martin Marzedes Benz.

 


 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Klockis TV

Klockradion

Anders

ANDREAS J

Anna

Emma

Jessica

Marcus

Stephan

Susanne
Vensin

Gäst

Våran Gästbok

Klockareverkstadens DC
Ansvarig utgivare:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Webmaster:   Datorteket Klockareverkstaden Dagcenter/ Hässleholms kommun
Redaktion:   Julia