Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 22:04
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Ewa Björling (m) blir ordförande i nationella hivrådet


Gudrun Renberg 2007-02-15


Regeringen beslöt vid sitt sammanträde den 15 februari att utnämna Ewa Björling (m) till ordförande för det nationella hivrådet.

Hivaktuellt presenterade i nummer 3-4 2006 Ingrid Burman som ordförande för det nationella hivråd som ännu inte bildats. Burman utsågs av den förra regeringen strax före valet. Nu har alltså den nya regeringen beslutat om förändring på posten. Utnämningen är ett första steg mot att det nationella hivrådet efter lång tids väntan kan bildas och sätta igång med sitt arbete.
- Det kommer att bli en oerhört spännande uppgift och jag ser fram emot att få komma igång med arbetet, säger Ewa Björling i ett pressmeddelande.
Ewa Björling är riksdagsledamot sedan 2002 och sitter med ibland annat utrikesutskottet.
Hon är docent och medicine doktor och är engagerad i en rad olika utrikespolitiska områden, som exempelvis Mellanöstern, muslimska världen, terrorism, flyktingpolitik och migration.
Hiv/aids är ett område hon särskilt engagerat sig i, och då främst vaccinforskningsfrågan. Nyligen reste hon till Kenya och Uganda för att träffa representanter för den internationella hivvaccinstiftelsen IAVI, International AIDS Vaccine Initiative.
Nu ska hon alltså samordna de svenska, nationella insatserna mot hiv.
- Behovet av bättre samordning i kampen mot hiv/aids är stort och därför kommer detta råd att spela en mycket viktig roll för svensk hivprevention. Det gäller också att på ett bra sätt koordinera det svenska arbetet och ha en gemensam hållning i det globala perspektivet, säger Björling
- Jag vill starta arbetet så snart som möjligt och då med att lyssna till de representanter som är involverade på olika sätt. Därefter följer att tillsammans utarbeta en tydlig strategi för hur vi bättre samordnar våra insatser mot hiv/aids. Jag tror även att jag kommer ha stor nytta av min forskarbakgrund och mitt stora nätverk inom hivfrågor i rådets kommande arbete, avslutar Björling.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun