Fredagen den 22 november 2024 - klockan 21:20
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Flickan och skulden


Martina Junström 2005-04-18

Pjäsen Flickan och Skulden på Stockholms Stadsteater ger många ingångar till diskussion i till exempel klassrummet, om våldtäkt och makt, könsroller och sexualitet. Pjäsen visas under våren.
Bild:Mathias Johansson
Pjäsen Flickan och Skulden på Stockholms Stadsteater ger många ingångar till diskussion i till exempel klassrummet, om våldtäkt och makt, könsroller och sexualitet. Pjäsen visas under våren.

Många kvinnor som blivit våldtagna blir inte trodda i rätten. Bakom varje sådant mål som blivit nedlagt i brist på bevis, finns en förövare som går fri. Han förblir märkligt anonym i debatten om våldtäkt.

I pjäsen Flickan och skulden - som bygger på Katarina Wennstams omtalade bok - skymtar han fram som en vanlig man, van vid att inte ifrågasättas, ovan vid att reflektera över sitt eget handlande. Någon våldtäktsman är han enligt egen utsago absolut inte. Männen på scengolvet bortförklarar sitt handlande för andra och för sig själva: ”Våldtäkt, nej, inte var det en våldtäkt precis. Om hon var med på det? Nja, det kanske hon inte var precis, eller jag vet inte, men våldtäkt? Nej, något sådant skulle jag aldrig göra.”
I pjäsens två rättegångar är det som om kvinnan hade begått ett brott, precis som så ofta i verkligheten. Hennes motiv och handlingar, hennes kläder och uppträdande innan och efter övergreppet, nagelfars av en lika uttråkad som misstänksam rättsapparat.
Ändå är det förövarna som till slut står i fokus för åskådarens intresse. Förövarna med sina bortförklaringar, sin grabbjargong, sin vana att skydda varandra, hålla ihop och inte avslöja sina kompisar. Deras feghet och oförmåga att ta ansvar för sina handlingar, eller ens inse vad de har gjort.
Sensmoralen i Flickan och skulden stannar inte vid att våldtäktsoffer förtjänar att bli trodda på sitt ord och slippa att utsättas för ännu ett övergrepp i rättssalen. Pjäsens styrka ligger i att den går vidare i en uppmaning till förövaren att rannsaka sina handlingar och stå för dem.
Här finns många ingångar till en vidare diskussion till exempel i klassrummet, om våldtäkt och makt, könsroller och sexualitet. Pjäsens många mellanstick i form av sketcher och koreografi, händelser och samtal breddar infallsvinklarna och frågeställningarna till en sådan möjlig fortsatt diskussion. Därför kan man bara hoppas att Riksteatern tar upp denna pjäs på repertoaren och skickar ut den på turné.

Flickan och skulden spelas på Stockholms Stadsteater till och med 05-06-02
Pjäsen är skriven av Jörgen Hjerdt, efter Katarina Wennstams bok med samma namn.
Regi: Åsa Kalmér

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun