Fredagen den 19 april 2024 - klockan 11:56
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Stigmatisering av hivpositiva ännu mycket stor


Gudrun Renberg 2005-05-26

Skrämmande få hivpositiva vågar berätta öppet om sin infektion ännu idag, tjugo år efter aidsepidemins ankomst. Och det finns tyvärr skäl för det då okunskap och därmed fördomar är omfattande. För att avhjälpa det är utbildning av vårdpersonal och en förbättrad sex- och samlevnadsundervisning, på alla nivåer, centrala områden att satsa på. Dessa frågor lyftes upp som några av de absolut största utmaningarna inför framtiden vid en hiv/STI-konferens anordnad av Folkhälsoinstitutet den 24 maj.

Hur möter vi hiv i framtiden? Det var temat för konferensen som samlade cirka 150 deltagare från sjukvård, myndigheter, frivilligorganisationer med flera instanser. Deltagarna ägnade dagen åt att både lyssna till korta föreläsningar men framför allt åt att i rundabords-diskussioner gemensamt ringa in de största utmaningarna som vårdapparat, stödorganisationer och preventionsenheter står inför.
Just stigmatisering och diskriminering fick stort utrymme. Bristande utbildning hos både vård- och skolpersonal likaså - två områden som hör nära samman.
Till konferensen kom folkhälsominister Morgan Johansson för att hålla tal men också för att svara på frågor. Budskapet till konferensdeltagarna innehöll inga nyheter, och Johansson beklagade att han inte kunde lämna mer besked om framtiden med anledning av att en proposition om hur hiv/STI-preventionen ska organiseras är under beredning och beräknas komma i höst.
Men Johansson blev tydligt bestört över en del information från deltagarna om hur kränkande och fördomsfullt hivpositiva alltför ofta bemöts inom den allmänna vården och tandvården.

Personal klädde sig i plast
CeGe Hedén, förbundsordförande i Riksförbundet för hivpositiva, menade att det är ett ökande problem. Enligt Hedén hade en hivpositiv som nyligen sökt tandvård bemötts av personal som klätt sig helt i plast.
- Jag hade inte klart för mig att tendensen är att det ökar, sade Morgan Johansson. Men i så fall måste vi göra något. Jag tar gärna en dialog för att se vad vi tillsammans kan göra för att motverka det. Om det handlar om okunskap bland nyutbildade, i det här fallet tandläkare, måste vi se över utbildningen för dem.

Inga löften om bromsmediciner till gömda flyktingar
Ett annat område som lyftes fram under frågestunden var testning och behandling för dem som söker asyl. Flera frågeställare påpekade att människor som söker asyl här inte får vård och mediciner i behövlig utsträckning, och att det till och med förekommit att flyktingar dött i aids på senare år i Sverige.
Men Morgan Johansson kunde inte lova någon förbättring för dem som inte har uppehållstillstånd.
- Det här är en väldigt svår fråga. För om man inte har uppehållstillstånd och därmed inte rätt till asyl, då har man inte heller rätt att uppehålla sig i landet. Så är det. Det har precis gjorts en utredning på utrikesdepartementet av vilken hälso- och sjukvård man ska erbjuda. Men det gäller alltså dem som är asylsökande, som ännu inte har fått besked. Hittills har det bara gällt livshotande sjukdomar, men nu vill UD vidga det där lite för att se till att det finns mer sjukvård att tillgå för den asylsökande.
- Men vi skulle få en ohållbar situation om de som har hiv skulle kunna komma till Sverige och få bromsmediciner automatiskt, utan att ha uppehållstillstånd. Det finns 30 000 smittade i Sankt Petersburg, kanske en miljon i Ryssland. Om vi skulle skapa en ordning i Sverige där vi säger att den som kommer hit och får avslag på sin asylansökan, och sedan gömmer sig, skulle kunna gå någonstans och kvittera ut bromsmediciner… Jag tror man måste förstå vad som skulle inträffa. Hur gärna man än skulle vilja hjälpa alla i hela världen egentligen att få bromsmediciner, så kan vi inte ta på oss det ansvaret.

Lag ska tvinga landstingen erbjuda testning för flyktingar
Morgan Johansson underströk vikten av att alla som anländer till Sverige erbjuds testning, på frivillig grund. Regeringen avser att lagstadga om detta i den kommande propositionen om hiv/STI-arbetet i landet, på så vis att landstingen ska göras skyldiga att erbjuda testning till nyanlända flyktingar. Men om denna skyldighet utsträckas även till anhöriginvandrare, en mycket stor grupp, förhöll sig ministern tveksam till.
- Det är en fråga jag grunnar på hur man skulle kunna lösa. Det är de asylsökande vi vill lagstifta om, men bekymret är att landstingen kommer att begära mer resurser om de även ska tvingas erbjuda testning till dem som kommer som anhöriga. Därför vågar jag inte gå så långt i dag.

Konstruktivt konferenskoncept
Konceptet att sitta tillsammans med människor från olika typer av organisationer från olika håll landet och olika nivåer i samhället uppskattades av deltagarna. Konferenser ger alltid tillfälle till att knyta kontakter, men formen att placeras ut vid runda bord och få gemensamma uppgifter att lösa sågs allmänt positivt.
- Här finns människor från väldigt många områden och på det här viset träffar man folk man aldrig skulle ha träffat annars, det är väldigt bra, sade Johan Giesecke, chef för Smittskyddsinstitutets smittskyddsenhet.
Pia Nordström, informatör från Noaks Ark i Helsingborg, uttryckte liknande upplevelser:
- Formen för konferensen var bra, det skapade verkligen förutsättningar för nya möten. För oss som jobbar i en ganska liten organisation är det också stärkande att se att det faktiskt finns ganska många människor som jobbar med det här, och utbyta erfarenheter med dem.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun