Fredagen den 19 april 2024 - klockan 17:47
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Försiktig optimism för ny sorts bromsmedicin


Ossian Grahn 2005-02-04

En ny aidsmedicin ska snart testas på människor. Förhoppningen är att hivviruset inte kommer att utveckla resistens mot preparatet som kan finnas på marknaden inom fem år.

Lundaföretaget BioInvent, som bland annat samarbetar med forskare på Smittskyddsinstitutet och andra fristående forskargrupper, står bakom försök med ett nytt slags bromsmedicin mot aids. Bolaget som är noterat på Stockholmsbörsen arbetar med antikroppsbaserade läkemedel. Ett bibliotek med 20 miljarder antikroppsgener är grunden för verksamheten.
Enligt vd Svein Mathisen började man djurtesta det nya preparatet under det tredje kvartalet förra året. Han hoppas att kliniska tester på människor kan påbörjas under det första halvåret 2005.
– Vi tror stenhårt på det här. Samtidigt vill jag ligga lågt för att inte göra patienter besvikna, säger han.

Preparatet slår ut ett protein i stället för viruset direkt
De flesta bromsmediciner attackerar viruset direkt, ofta med resistensutveckling som följd. Den nya medicinen ska i stället slå ut ett protein, Tat, som viruset använder för att mångfaldigas.
Tat-proteinet har tidigare varit svårt att använda som målprotein för läkemedel. Genombrottet kom när en forskargrupp som BioInvent samarbetar med hittade två gemensamma nämnare som alltid finns i Tat-molekylen.
– Samarbetet mellan olika forskargrupper, Smittskyddsinstitutet och oss är ett nytt angreppssätt som har stor potential.
Britta Wahren, professor i virologi vid Karolinska institutet och Smittskyddsintitutet, har arbetat tillsammans med sina kolleger i över två år för att utvärdera projektet. I brist på andra namn på den nya medicinen tycker hon att den tills vidare kan kallas anti-Tat. Om ett färdigt läkemedel tas fram kommer det sannolikt att injiceras.
– Sen får vi se om virusmängden minskar eller om effekten ligger på det immunologiska planet.
Tror du att anti-Tat kan bli en framgång?
– Det kan naturligtvis vara fråga om något sensationellt, men det är för tidigt att säga nu.
– T20 är en redan existerande medicin som stoppar hivviruset just innan det tränger in i cellen. Vi trodde inte att hiv-viruset skulle bli resistent mot den men så har skett.
Förutom den förväntade stora vinsten, ingen resistens, nämner Svein Mathisen flera andra fördelar med anti-Tat framför dagens mediciner. Bland annat skulle patienten bara behöva ta injektioner två gånger i månaden. Läkemedlet är dessutom helhumant, det vill säga att det kommer från människan, vilket i bästa fall innebär ett minimum av biverkningar.
Svein Mathisen tror dock att anti-Tat kan komma att kombineras med andra mediciner. Det är inte fråga om en monoterapi, en behandling med ett enda läkemedel.
– Hittills har ingen varit i närheten av få fram en monoterapi och man är försiktig med att ens tala i de termerna.
När kan anti-Tat finnas tillgängligt för alla hivpositiva?
– Omöjligt att säga säkert men förhoppningsvis före decennieskiftet.

Ossian Grahn


Fakta/hiv och anti-Tat-preparatet
När hiv infekterar en cell bildas nytt moget virus inuti cellen. Bromsmediciner kan hindra att nytt virus bildas inuti cellen. Om man kombinerar bromsmediciner med olika verkningsmekanismer kan man få en mycket effektiv hämning av virusförökning, men bara inuti cellen.

Från cellen utsöndras moget hivvirus och bland annat molekylen Tat. Mediciner som reagerar med dessa kan bromsa infektionen av nya celler. Anti-Tat binder molekylen Tat. Därmed skulle man kunna hindra Tat-molekylens skadliga effekter på immunsystemet och dessutom hindra att Tat förstärker virusreplikationen.

I vävnadskultur har man visat att Anti-Tat hämmar hivs förökning utan att ha några biverkningar på cellerna. Anti-Tat skulle kunna kombineras med andra mediciner som reagerar med virusdelar i blodet.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun