Lördagen den 20 april 2024 - klockan 14:23
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Positiva liv i Stockholm:

Fotoutställning på världsturné


Lilian Edvall 2006-09-12

Kvinnor i Rwanda köar för testning.
Bild:Stuart Freedman
Kvinnor i Rwanda köar för testning.

En ständigt turnerande världsutställning har kommit till Sverige. På Etnografiska museet i Stockholm visas nu i höst fotoutställningen ”Positiva liv – att leva med hiv/aids”.

Utställningen har också visats i mindre delar på allt från järnvägsstationer i Calcutta, flyktingläger i Sudan till bordeller i Bangladesh, samt i FN-skrapan i New York. Sedan turnéstarten i London 1993 har den setts av miljontals människor. Från Stockholm ska den vidare till Spanien.
Syftet är att väcka debatt om hiv/aids och metoden är speciell. Olika fotografer vistas under längre tid nära människor som drabbats av hiv och aids. Genom dokumentationen av de enskilda människoödena inser besökaren av global epidemin är. En stilla sorg, men också benhård kraft, sipprar fram ur flera av bilderna. Alla världsdelar finns med och utställningen förändras successivt med nya foton.
Vissa bilder griper tag mer än andra. Som den på Suon Sokea, 22 år, från Kambodja. Mot en röd bakgrund står hon charmigt leende, söt, lite blyg. Men bildtexten säger något annat. Utnyttjad i hemmet och nu tvingad att arbeta på bordell.
Skrämmande på sitt eget sätt är en svit bilder från vår egen kontinent: de svartvita bilderna från soptippen Las Canas nära Valencia i Spanien. Här lever hårt slitna narkomaner i ett skräpigt ingenmansland, avskilda från nästan allt samhällsliv.
Utställningen har tagits hit av ActionAid, en internationell biståndsorganisation som framför allt arbetar i Afrika söder om Sahara. De lyfter särskilt fram kvinnornas och flickornas underordnade ställning, som är det viktigaste skälet till att unga kvinnor är mer drabbade av hiv än unga män; över 70 procent av alla smittade i södra Afrika mellan 15 och 24 år är kvinnor.
Noerine Kaleeba från Uganda är ActionAids internationella ordförande. Hon var med vid invigningen i Stockholm. Hennes man dog i aids 1987 och hon dedicerade utställningen till ’alla som inte är här’.
- Jag kommer från Afrika, jag inbjuder alla andar av dem som vi älskat. De som har dött har lämnat ett meddelande: ansvaret för hiv/aids är globalt men börjar alltid med att en individ bestämmer sig för att göra något.
Tidigare har Noerine Kaleeba arbetat som rådgivare för UNAIDS – FN:s samarbetsorgan för hiv/aids där Sverige och biståndsminister Carin Jämtin är ordförande detta halvår.
Noerine Kaleeba betonade kvinnornas nyckelroll i bekämpningen av hiv och aids.
- Undervisar du kvinnorna, undervisar du familjen och hela landet.
Carin Jämtin var inne på samma tema i sitt öppningsanförande.
- Det handlar om att stärka flickor och kvinnor så att de kan bestämma över sina liv, att de har rätt att gå i skola och att de har rätt att bestämma vilka sexpartners de vill ha. Men det handlar också om rätten för män att slippa ur sina stereotypa mansroller.
Utställningen visas fram till den 29 oktober. Pedagogen Joakim Berlin arbetar med att främst gymnasieskolor men även åttonde- och niondeklasser ska komma och titta. Skolprogrammet, 90 minuter långt, bygger på fakta och värderingsövningar. Varje elev får välja ut en bild i utställningen som de fastnat för, och berätta om den för sina medkamrater. Hivfrågan ägnas alltför lite uppmärksamhet i Sverige idag, anser Joakim Berlin.
- Men folk är intresserade, särskilt ungdomarna.

Mer om utställningen på http://www.etnografiska.se

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun