|
Hiv fortsätter att öka – allt fler kvinnor smittas
Det finns nu 39.4 miljoner hivsmittade människor i världen enligt nya siffror från UNAIDS och WHO. Hiv sprids i allt snabbare takt och allt fler människor dör i aids trots de senaste decenniernas arbete för att stoppa smittan och upptäckten av bromsmediciner.
- Det är en pågående katastrof, säger Karl Ekdahl, biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.
Under år 2004 smittades nära fem miljoner vuxna och barn med hiv. Det är en spridningstakt som innebär att tio människor smittas per minut. Flest drabbade lever i Afrika söder om Sahara men den snabbaste utvecklingen av smittan sker nu i Ostasien, Östeuropa och Centralasien.
De nya siffrorna visar också att långt ifrån så många som skulle behöva har tillgång till bromsmediciner. Antalet människor som dog i aids ökade med nästan sju procent under 2004 om man jämför med året innan, från 2.9 till 3.1 miljoner döda.
- Det visar att vi har lång väg kvar att gå i stora delar av världen då det gäller behandling av hiv, sade Karl Ekdahl när han presenterade UNAIDS och WHO:s siffror på ett presseminarium i Stockholm.
Jämlikhet nödvändigt
Hälften av alla som lever med hiv är kvinnor, och antalet hivsmittade kvinnor ökar snabbt. En av förklaringarna är att kvinnor har lättare att bli smittade av hiv. En annan förklaring är kvinnors underordnade position i många länder. De har få eller inga möjligheter att kräva att deras partner använder kondom och kan inte säga nej till sex även om de misstänker att deras make varit otrogen. Många kvinnor och unga flickor utsätts för våldtäkter och annat sexuellt våld, eller tvingas byta sexuella tjänster mot varor eller pengar för att klara sitt uppehälle. Allt detta gör dem utsatta för smittorisker. FNs generalsekreterare Kofi Anan och UNAIDS chef Peter Piot har båda påpekat att kvinnors rättigheter och jämlikhet mellan könen är en förutsättning för att kunna bekämpa hivepidemin.
Fel med tvångstestning
I Sverige förklaras ökningen av antalet nyupptäckta fall av hivsmitta med att många som under året sökt asyl har fått sin smitta redan i hemlandet. Under hösten har ett förlag om tvångstestning av flyktingar och asylsökande diskuterats.
- Det är vi på Smittskyddsinstitutet är helt emot, säger Karl Ekdahl. Den linje vi hittills har drivit som bygger på frivillighet har visat sig vara framgångsrik. Det finns flera dåliga exempel på tvångstestning från andra länder. Det leder i sämsta fall till att människor gömmer sig eller håller sig undan av rädsla för repressalier från samhället om de skulle visa sig vara smittade.
Karl Ekdahl vill i stället att samhället och kommunerna ska satsa större resurser på att erbjuda hälsokontroller, hivtestning och information till alla som kommer till Sverige. Den stora gruppen som kommer hit som anhöriga får till exempel sällan detta i dag, menar han.
Han påpekar också att även om hivsmitta knappt förekommer bland ungdomar i Sverige i dag, så är den snabba spridningen av klamydia oroande. Den tyder på att många ungdomar inte förstår riskerna med osäkert sex.
- Skulle hiv ta sig in i ungdomsgruppen så riskerar den att spridas snabbt.
|
|
|
|
|
|
|
Tipsa redaktionen
|
Skicka insändare
|
Hivaktuellt försvinner Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.
Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.
Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information
Beställ gamla nummer av Hivaktuellt Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.
Ungdomsbilagan har en lärarhandledning För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den! |
|
|