Fredagen den 22 november 2024 - klockan 22:36
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Höstjakt på klamydia


Martina Junström 2004-09-06

För andra året i rad satsar flera landsting på att få fler att gå och testa sig för klamydia. Satsningen görs i september, helt strategiskt efter sommarlov och semestrar då många förutom kärlek drabbas av klamydia.

Landstingen gör på lite olika vis. I Stockholm har ett 80-tal olika mottagningar extra öppet under Klamydiadagen den 27 september. Nytt för i år är att även vårdcentraler och barnmorskemottagningar deltar. Under klamydiamåndagen kan man utan bokning komma och lämna ett urinprov.
- Vi tycker att det här är ett bra tillfälle att påminna om att klamydia kan vara en allvarlig infektion, säger Anna-Karin Asp på Lafa, Landstinget förebygger aids. Det är viktigt att tidigt upptäcka och behandla dem som fått klamydia. Samtidigt som vi erbjuder lättillgänglig testning måste vi också arbeta för att öka kondomanvändningen bland ungdomar.
Kampanjer av det här slaget gör att fler män hittar till mottagningarna. Det är i alla fall en möjlig tolkning av siffrorna från förra årets klamydiamåndag i Stockholm, som visar att lika många män som kvinnor kom och testade sig. Under resten av året är sjuttio procent av dem som lämnar prov kvinnor.
Klamydiadagen annonseras i dagspressen i Stockholmsområdet. Affischer och foldrar distribueras till mottagningar, skolor och universitet. Information om mottagningar och öppettider finns på Lafas hemsida http://www.kondom.nu

I Västra Götalandsregionen är det Klamydiaveckor vecka 39 och 40. Under den perioden har flera ungdomsmottagningar, mödravårdscentraler och hud- och könsmottagningar extra öppet för klamydiatester. Affischering kommer att ske på bussar och spårvagnar. På hemsidan www.stopklamydia.nu finns adresser till de olika mottagningarna och deras öppettider.
Flera andra landsting kommer att ha speciella satsningar på klamydiatester i höst, bland andra Region Skåne och landstingen i Värmland, Gävleborg och Jämtland,
Information om respektive landstings satsningar finns på Statens folkhälsoinstituts hemsida http://www.lovepower.org. Där finns också länkar till varje landsting.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun