Torsdagen den 30 juni 2022 - klockan 04:05
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


”Liza i aidskatastrofens spår” lockade halv miljon TV tittare


Pether Öhlén 2007-01-31

Kambodja är på väg att bli svenskarnas nya turistparadis och det tar en timma att flyga till Sankt Petersburg i Ryssland. Båda länderna är svårt plågade av hiv och aids.

I dokumentären "Liza i aidskatastrofens spår" som sändes i TV4 den 8 och 15 januari ville journalisten och författaren Liza Marklund i egenskap av Unicef-ambassadör uppmärksamma barnens öde. Och hon lyckades.
Över en halv miljon tittare följde gatubarnen i Ryssland och de svårt sjuka barnen i Kambodja.
- Vi är nöjda med tittarsiffrorna. Det är ett tungt ämne som kräver engagerade tittare, säger Malin Kvist, projektledare på TV4.
Samtidigt som programmen visades uppmanades också tittarna att bli "världsförälder". Som världsförälder skänker man 100 kronor i månaden under minst ett år.
Lite drygt 500 personer anmälde sig som världsförälder i direkt anslutning till programmen och det motsvarar ca 600 000 kronor, berättar Christina Kerpner, pressekreterare på Unicef.
Liza Marklund har jobbat för Unicef i åtta år och varit Unicef-ambassadör i två och ett halvt.
Programmet "Liza i aidskatastrofens spår" är ett sätt att offentliggöra den kampanj FN-organisationen har dragit i gång för att stoppa hiv-spridningen bland barn.
- Det går att göra saker åt situationen och jag är övertygad om att folk i Sverige vill vara med och ändra på hur det ser ut, säger Liza Marklund.


Fakta/Unicefambassadörer
Alltsedan komikern och skådespelaren Danny Kaye utsågs till goodwillambassadör 1953 har Unicef rekryterat kända personer för att på ideell basis göra insatser för barn. Syftet är att inspirera andra, både artister och allmänheten, att göra insatser för barns rättigheter inte bara genom att samla in pengar, utan också genom att föra fram frågorna och bilda opinion
I Sverige har vi fyra Unicef-ambassadörer: Kajsa Bergqvist, Lill Lindfors, Liza Marklund och Mikael Persbrandt.

Fotnot: Unicef är FNs organ för barnfrågor med barns rättigheter som centralt uppdrag. Unicef står för United Nations Children’s Fund. Mer på http://www.unicef.org

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilaganUngdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun