Fredagen den 26 april 2024 - klockan 20:00
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Hudklinik vid MAS måste spara:

Modell för förebyggande arbete inom smittskydd hotas


Cajsa Carrén 2007-04-20

Centrum för sexuell hälsa i Malmö hotas av nedläggning. Ett samarbete mellan tre traditionella kliniker i syfte att jobba brett och förebyggande med reproduktiv hälsa och smittskydd berörs hårt av landstingets sparkrav. - Kliniken är uppbyggd för att stärka identiteten för sexuell hälsa eftersom vi märkte att vi inte räckte till på respektive enhet, säger hudklinikens chef Åke Svensson som fått förmedla det beska budskapet.

Centrum för sexuell hälsa, CSH, finns vid universitetssjukhuset MAS och startade 2005 som en motsvarighet till ungdomsmottagningarna – men för vuxna. Den drivs i samarbete mellan hudkliniken, kvinnokliniken och infektionskliniken på UMAS samt av ungdomsmottagningarna inom primärvården. Kliniken samlar alltså testmöjligheter och kompetens om könssjukdomar och hiv under samma tak.
Nu har hudkliniken aviserat att dra in sin finansiering för att klara sin del av sjukhusets sparbeting. Åke Svensson är alltså själv tveksam till förslaget men säger att han skrivit det på begäran av sjukhusledningen. Han menar att UMAS besparingskrav på två miljoner 2007 och tre miljoner 2008 slår på många nivåer.
- Nu var det så att hudkliniken råkade vara först med sina nedprioriteringar, men det är sannolikt att även de andra samarbetspartnerna inom CSH kommer med liknande krav.
- Att detta blir sämre för patienterna är kristallklart. När de inte visste vart de skulle vända sig löstes detta inom organisationen, helheten var ju det viktigaste, säger Åke Svensson.

Lund planerar att öppna liknande verksamhet
- Vi har bedrivit en bra verksamhet, det vittnar alla studiegrupper som kommit till kliniken om. Det paradoxala är att man inom Region Skåne planerar liknande verksamhet i grannbyn Lund!
Även Mats Sundbeck, projektledare för Malmö stads program för Sexuell hälsa, är oroad.
- I en tid när hiv, klamydia och andra könssjukdomar ökar i Skåne är det ytterst bekymmersamt om Centrum för sexuell hälsa inte får vara kvar. Det är mycket beklagligt om verksamheten försvinner eftersom det är den mest optimala vården för den aktuella vårdgruppen, säger Sundbeck.
Att många fall i Malmö upptäckts och kunnat behandlas i ett tidigt skede anses till stor del vara centrumets förtjänst. Och enheten har under de två år den funnits fungerat som modell för hela landet.

Särskild hbt-mottagning försvinner
När verksamheten startade fanns ett villkor och en politisk vilja att ha en speciell mottagning för män som har sex med män. Att förebygga hiv-spridning i den gruppen ansågs viktigt att förebygga. Om Centrum för sexuell hälsa läggs ner försvinner denna möjlighet liksom den särskilda mottagningen för hbt-personer. Möjligheten att hivtesta sig efter oskyddat sex lär minska eftersom hudkliniken enligt förslaget i fortsättningen bara ska ta emot patienter med symtom där man misstänker sexuellt överförd infektion.
Detta har smittskyddsläkaren Hans Bertil Hansson i Skåne förvånat kommenterat att den som varit i en sexuell risksituation är skyldig att testa sig och att alla vårdgivare är skyldiga att utföra testet.
Sedan starten 2005 har Centrum för sexuell hälsa fungerat som modell för liknande verksamheter i hela landet. Dess betydelse för inte minst invandrares hälsa i Malmö är omvittnat av stadens internationella hälsokommunikatörer. (Artikel om detta i Hivaktuellt tidigare i år.) 
Nu ställer alla berörda sitt hopp till politikerna. En interpellation med betoning på hiv/aids-situationen har ställts till Region Skåne och slutgiltigt beslut tas av regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun