Oro för nedläggning vid Venhälsan
Bild:Niclas Ericsson
Bildtext: Mikael Nilsson från Posithiva gruppen och Bo Hejdeman, läkare, är oroliga över planerna att flytta Venhälsans verksamhet.
Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm hotas av nedläggning. Enligt ett nytt förslag ska verksamheten delas upp mellan Karolinska universitetsjukhusets hivmottagningar i Huddinge respektive Solna.
Det tycker både personalen, politikerna och patienterna är en mycket dålig idé. Men verksamhetschefen Åke Åkesson går ändå vidare med sina planer.
- Vårt entydiga besked är att Venhälsan ska vara kvar, där finns ett väldigt förtroendekapital, säger Håkan Jörnehed (v), ordförande i innerstadens sjukvårdsberedning.
Men det beskedet lugnar inte personalen och patienterna på Venhälsan.
- Jag tror inte politikerna har all makten i det här. Det sker mycket bakom politikernas rygg och sedan ställs de inför ett fullbordat faktum, säger Bo Hejdeman,läkare vid Venhälsan.
Tre hivmottagningar under samma ledning
Kampen om Venhälsan handlar om kompetens, integration och sex miljoner kronor. Och naturligtvis om tryggheten för Venhälsans patienter – tusentals män som har sex med män, som antingen bär på hiv eller vill testa sig och få svar på sina frågor.
Bakgrunden är att de tre hivmottagningarna - Venhälsan samt de i Huddinge och Solna - i Stockholms län slogs ihop under gemensam ledning 2003. Redan då gjorde politikerna klart att alla tre avdelningarna skulle finnas kvar och behålla sin specialitet.
Trots det lade den nya verksamhetschefen för infektionskliniken Åke Åkesson under hösten 2005 fram ett förslag som innebär att Venhälsan delas upp och flyttas.
- Det är oklart om patienterna ska kunna välja, eller om de kommer att känna sig tvingade att gå till en viss mottagning, säger Venhälsans överläkare Anders Karlsson.
Hivaktuellt har upprepade gånger sökt Åke Åkesson för att ställa frågor om förslaget, men han har inte gått att nå.
Olika syn på konsekvenserna
I ett veckobrev till personalen förklarar han varför han anser att flytten är nödvändig.
För det första handlar det om att fördela den värdefulla kompetens som finns på Venhälsan.
- Men det är många som inte kommer att vilja följa med om det blir en flytt och då tappar man väldigt mycket kompetens, tror Bo Hejdeman.
För det andra anser Åke Åkesson att det inte i längden ska vara nödvändigt att gå till en särskild mottagning för att man är gay. Hbt-kompetens ska finnas i hela landstinget och de homosexuella ska integreras i vården.
- Det låter ju väldigt bra, men vi som arbetar med det här vet att så ser inte verkligheten ut, säger Bo Hejdeman.
Att gå till en vanlig vårdcentral och förklara att man blivit påsatt och att kondomen gått sönder är fortfarande svårt för många. På Venhälsan rynkar ingen på näsan.
- Det finns killar som sköter det här anonymt. Hur ska de kunna ha förtroende om verksamheten flyttas till en vanlig mottagning? frågar sig Mikael Nilsson från Posithiva Gruppen.
En fråga om pengar
Det nya förslaget handlar också om pengar. Venhälsan får betalt per patient av landstinget för vården av hivpositiva män. Den vården går med ett överskott som Venhälsan använder till förebyggande arbete. I veckobrevet säger Åke Åkesson att infektionskliniken sponsrar Venhälsans preventionsarbete med sex miljoner utan att få betalt för den verksamheten från landstinget. Pengarna som Venhälsan lägger på hivprevention beräknas motsvara sex slutenvårdsplatser per år för infektionskliniken.
- Jag kan förstå hans förslag rent infektionsmässigt. Men Åke Åkesson måste se att hiv också är en sex- och samlevnadsfråga, säger Håkan Jörnehed (v).
Preventionsarbetet vill Åke Åkesson flytta till en ny cityklinik nära Hötorget som landstinget ska starta i mars 2006 – Sesam Centrum. Men den vänder sig i första hand till heterosexuella unga vuxna som vill testa sig för klamydia och få rådgivning om preventivmedel.
- Åke Åkesson blandar ihop Venhälsan med den nya mottagningen och det ska han inte göra, säger Håkan Jörnehed (v).
Venhälsan integrerar vård med prevention
Håkan Jörnehed tycker att Åke Åkesson har överträtt sina befogenheter eftersom det inte är verksamhetschefens roll att driva igenom förändringar utan mandat från politikerna.
Men med landstingets hårt pressade ekonomi har varje vårdenhet ett intresse av att renodla sin verksamhet. Det betyder på vanlig svenska att man inte gör något annat än det man får betalt för.
Venhälsan däremot gör mycket mer. Att integrera hivvård med forskning, rådgivning, förebyggande arbete och psykosocial vård är Venhälsans varumärke och en anledning till det stora förtroende många känner för mottagningen. Det kan till exempel handla om möjligheten att få träffa en kurator när man behöver det.
- Det här är inget lätt liv, många av oss behöver psykosocial vård; att man har någonstans att ta vägen med sina tusen frågor. Det finns de som har problem med alkohol eller med sina relationer – och de får hjälp här. Det är jag inte säker på att de hade fått annars, säger Mikael Nilsson som själv är hivpositiv och har gått på Venhälsan i femton år.
Det som är mest oklart i dag är tidsplanen för flytten. Vid ett informationsmöte med Venhälsans fackliga företrädare i oktober presenterade ledningen planer att börja flytta verksamheten redan under 2006.
- För oss som arbetar här framställs det som att det här redan är beslutat, säger Bo Hejdeman.
Svårtolkad bugetformulering
I landstingets budgetförslag för 2006 som lades fram i slutet på oktober säger en särskild formulering att: ”Venhälsan ska finnas kvar i sin nuvarande form och dess uppdrag ska vara oförändrat.”
Enligt tjänstemännen behöver man tolka vad den formuleringen betyder i praktiken, om något förändringsarbete kan påbörjas under året eller inte.
- Det här är inte lätt – det handlar om hur man behåller Venhälsans speciella uppdrag och samtidigt integrerar det i annan vård långsiktigt, säger biträdande landstingsdirektören Göran Stiernstedt.
Enligt politikerna finns det inget att tolka.
- Åtminstone under en femårsperiod ska den här verksamheten inte förändras, säger Håkan Jörnehed (v).
Det räcker tyvärr inte för att stilla oron bland patienter och personal. På Venhälsans mottagning ligger protestlistor mot nedläggningen framme och hundratals har redan skrivit på.
Den 17 november möts politikerna och Riksförbundet för hivpositiva (RFHP) samt RFSL.
- Det enda vi kan göra nu är att sätta press på politikerna, säger Carl Gustaf Hedén, ordförande för RFHP.
***
FAKTA/Hivmottagningar i Stockholm
Venhälsan tar emot män som har sex med män som vill testa sig mot hiv eller andra sexuellt överförbara sjukdomar. Mottagningen ligger på Södersjukhuset i Stockholm och har telefon 08-616 25 00.
Karolinska universitetssjukhuset har också en hivmottagning i Solna och en i Huddinge. De vänder sig till både homo-, bi- och heterosexuella.
Mottagningen i Solna har telefon 08-517 770 84, Huddinge har telefon 08-585 819 74.
|