Fredagen den 19 april 2024 - klockan 22:30
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Ny rapport från UNAIDS:

Över 40 miljoner människor har hiv


Martina Junström 2005-11-22

Måndagen i veckan före Internationella Aidsdagen levererade UNAIDS sin årliga statistik över hiv/aidsepidemins utbredning. Det är som vanligt dyster läsning - det totala antalet hivpositiva fortsätter att stiga och är nu uppskattningsvis 40,3 miljoner. Men det finns hopp, visar samstämmiga undersökningar. Det går att få ner ökningstakten av hivsmittan genom förebyggande åtgärder och ökad tillgång till medicin.

Kenya, Zimbabwe och delar av Västindien har lyckats vända trenden nedåt. Med hjälp av långsiktiga informationskampanjer och större öppenhet om hiv i samhället har spridningstakten minskat i dessa länder. Det visar FN:s samarbetsorgan UNAIDS och Världshälsoorganisationen WHOs statistik över aidsepidemin 2005.
Under 2005 har också en miljon hivsmittade människor i utvecklingsländer fått hivmediciner, bland annat genom WHOs kampanj 3 by 5. Och trots att det är långt kvar till målet att ge bromsmediciner till alla som har behov av det, så ger den ökade tillgången till mediciner positiva effekter för hela samhällen.
- Det bryter en ond cirkel av hopplöshet, säger tillträdande biträdande statsepidemiolog Anders Blaxhult vid Smittskyddsinstitutet.
När en hivdiagnos inte längre nödvändigtvis innebär en dödsdom ökar möjligheterna till att tala öppet om infektionen. Det i sin tur leder till att allt fler blir medvetna om hur viktigt det är att skydda sig med kondom. Fler människor finner också anledning att hivtesta sig om det finns möjlighet att få medicin, vilket gör att färre ovetande sprider infektionen vidare.
- Motivationen att arbeta vidare mot hivspridningen blir också starkare bland hälsovårdsarbetare när det finns redskap som bromsmediciner, säger Anders Blaxhult.
Det är nu över fyrtio miljoner människor i världen som är hivsmittade. Var fjärde är under tjugofem år gammal. Årets rapport understryker betydelsen av förebyggande arbete då det gäller att bekämpa hiv och aids.
- Det är tydligt att i de länder som har lyckats vända siffrorna nedåt så har man börjat tala öppet om hiv, även på högsta politiska nivå, säger Anders Blaxhult.
I de länder där hiv nu sprids snabbast, i Östeuropa, i Central- och Östasien, saknas den öppenheten. Där har antalet nya hivfall ökat med nästan 30 procent under det senaste året. I det forna Sovjetunionen har smittan hittills spridits främst genom injektionsmissbruk, men börjar nu spridas även genom oskyddat sex. De som drabbas hårdast är unga människor. Över 70 procent av dem som smittas av hiv är under trettio år och informationen om smittvägar och om hur man skyddar sig är mycket dålig. I Sankt Petersburg sprids till exempel hiv nu mycket snabbt bland de 10 000 – 20 000 barn som lever på gatan. Genomsnittsåldern på gatubarnen är 14-15 år, många av dem är injektionsmissbrukare och säljer sex för att klara sitt uppehälle. Den ryska frivilligorganisationen Humanitarian Action uppskattar att 25 procent av dessa barn är hivsmittade.
Även i Sverige finns det risk för ökad smittspridning. Både undersökningar och de höga klamydiatalen bland ungdomar visar att oskyddat sex blir allt vanligare. Svenskar reser allt mer och har fler kontakter med människor från andra länder. Men efter åttiotalets hivkampanjer har ämnet kommit ur fokus. I dag växer det upp generationer som tror att hiv – det finns inte i Sverige.
- Hiv är inte längre på dagordningen i Sverige. Tystnaden ökar risken för att människor inte längre är medvetna om att hiv är en realitet även för oss, säger Gunilla Rådö, chef för Samverkan mot hiv/STI på Statens folkhälsoinstitut.

Mer information och statistik finns på http://www.unaids.org

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun