Fredagen den 22 november 2024 - klockan 22:35
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Stop Aids – keep the promise


Martina Junström 2005-11-10

Håll löftet! Stoppa Aids. World Aids Daytemat år 2005 är en uppmaning till de politiska ledarna i världen att hålla de löften de gett i deklarationer och andra högtidligt undertecknade dokument.

I juni år 2001 samlades 189 statsöverhuvuden och regeringsrepresentanter i Förenta Nationerna för att diskutera hur världens länder ska bekämpa hiv/aids. De enades om en handlingsplan i UNGASS-deklarationen (United Nations General Assembly Special Session on HIV/AIDS). I den förbinder sig länderna bland annat att se till att unga människor får information och kunskap, att öka tillgången till billig medicin och att motverka stigmatisering av hivsmittade. Deklarationen uppmanar länder, organisationer och individer att samarbeta. Kampen mot hiv måste föras inom politiken, näringslivet, i fackföreningar och frivilligorganisationer.
UNGASS-deklarationen är inte juridiskt bindande för de undertecknande länderna - men historisk, eftersom det var första gången världens ledare uttalade att hiv är ett globalt problem och därför ett gemensamt ansvar.
”Stop Aids – keep the promise” är temat för The World Aids Campaign's (WAC) arbete under perioden 2005-2010. De löften som ska hållas är de som gavs i UNGASS-deklarationen och liknande politiska beslut och resolutioner, som till exempel ”3 by 5”, ett initiativ av UNAIDS och Världshälsoorganisationen, WHO, med målet att förse tre miljoner hivsmittade i fattiga länder med antivirala mediciner senast vid slutet av år 2005.
WAC bildades 1997 av FNs samarbetsorgan för hiv/aidsfrågor, UNAIDS, för att driva och stödja kampanjer mot hiv och aids över hela världen. Fram till år 2004 har WAC fungerat som en länk mellan UNAIDS och andra som arbetar mot hiv och aids; regeringar, frivilligorganisationer och individer. Varje år har arbetet koncentrerats kring ett tema, som till exempel kampanjen mot stigmatisering av hivsmittade ”Live and let live” år 2003.
Förra året, 2004, omorganiserades WAC och lösgjordes från UNAIDS organisation för att komma närmare det arbete som bedrivs på lokal nivå i olika länder. I ledningsgruppen för WAC ingår medlemmar från nationella frivilligorganisationer och fackföreningar, men också representanter från till exempel UNAIDS och Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria. I Sverige fungerar Noaks Ark och Riksförbundet för Hivpositiva, RFHP, som kontaktinstanser för WAC.
World Aids Day instiftades av WHO 1988. Sedan dess är första december en dag då frivilligorganisationer, kyrkor och andra aktivister mot hiv håller ljusmanifestationer och minneshögtider för dem som lever med, eller har dött i hiv/aids. Första december är också en dag då hiv görs synligt, i föreläsningar, debatter och media. Varje år brukar frågorna koncentreras kring det tema som UNAIDS och WAC har arbetat med under året.
I år, då WAC har ett femårstema som kan vara svårt att koppla till ett lokalt arbete mot hiv, har det varit lite mer oklart vilka frågor som ska stå i fokus på World Aids Day. RFHP, riksförbundet för hivpositiva i Sverige, har till exempel valt att i stället fokusera på den enskilda medborgarens ansvar i ”Lova dig själv att försöka stoppa aids – och håll vad du lovar”.

Klicka här om du vill veta vad som händer på World Aids Day.

Läs mer på:
www.wac.org
www.unaids.org
www.theglobalfund.org
www.wad.se
www.rfhp.se
www.noaksark.redcross.se
www.rfsl.se/?p=2807
www.sida.se

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun