Torsdagen den 30 juni 2022 - klockan 04:16
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Världsaidsdagen i Stockholm:

Öppet hus, musik, föredrag och ljuständning på 1 december


Gudrun Renberg 2006-12-04

Gösta Fredriksson på munspel, i bakgrunden Anders Ullberg på gitarr och Robert Ullberg på bas, spelade i Convictus arrangemang i Korskyrkan.
Bild:Gudrun Renberg
Gösta Fredriksson på munspel, i bakgrunden Anders Ullberg på gitarr och Robert Ullberg på bas, spelade i Convictus arrangemang i Korskyrkan.

Varje stockholmare som reser kollektivt möttes på Världsaidsdagen av gratistidningen Stockholm Citys feta rubrik "Mats - en av 2000 stockholmare som lever med aids". Som enda Stockholmsbaserade tidning gjorde City något synligt av dagen, och fick säkert en och annan att hoppa till. Mats, som heter Andersson i efternamn, gick för övrigt att träffa direkt i ett av de evenmang som anordnades med anledning av världsaidsdagen. Mats är ordförande i nybildade Heteroplus - en av Hiv-Sveriges medlemsorganisationer. Han och många fler minglade med varandra i Hiv-Sveriges med medlemsorganisationers nya lokaler, som invigdes officiellt dagen till ära. Det var en av flera tillställningar som anordnades i Stockholm denna dag. Hivaktuellt besökte några.

I nya lokaler på Södermalm bjöd Hiv-Sverige och medlemsorganisationerna Kvinnocirkeln, Positiva Gruppen och nybildade Heteroplus, på glögg med tilltugg och mingel under eftermiddagen.
Lokalerna på Tjurbergsgatan i Stockholm är ljusa, luftiga och funktionella. För att fira att man äntligen fått bättre kontor passade Riksförbundet för hivpositiva (förut RFHP), Hiv-Sverige och de medlemsorganisationer de delar lokal med på att göra det i samband med Internationella Aidsdagen den 1 december.
Många kom, både för att gratulera till lokalerna, och för att dela Aidsdagen med varandra.

Positivt för verksamheten att dela lokaler
I bottenplanet huserar Posithiva Gruppen (PG), en förening för hivpositiva män som har sex med män. De nya lokalerna förenklar och förbättrar verksamheten, menar Anders Björnum, en av informatörerna på PG.
- Vi har pubaftnar, middagar, samtalsgrupper med mera, berättar Anders Björnum. Nu när vi bor här kommer det en hel del nytt folk, så besökarantalet har gått upp kraftigt. Men det är fortfarande svårt att nå de yngre.
På övre planet samsas Kvinnocirkeln Sverige (KCS), riksförbundet Hiv-Sverige, och nybildade Heteroplus i olika hörnor. Lokalerna är av modellen ”öppen planlösning”, där varje förening sitter bakom skärm vid sitt eget skrivbord och delar på gemensamma ytor, som pentry och dylikt. Det kan möjligen bli trångt ibland – inte bara på Världsaidsdagen, då det var mycket vimmel – men alla verkar nöjda.
Förut satt Hiv-Sverige för sig i en annan lokal, medan Posithiva Gruppen och Kvinnocirkeln delade på en annan.
- Vi trivs jättebra! Det känns som om vi kommit ur isoleringen nu, det här är mycket mer funktionellt för verksamheten, säger Lasse Lindberg, informatör för Hiv-Sverige.
Många hade kommit för att gratulera, bland de mer namnkunniga syntes Lars Ohly från vänsterpartiet.
- Jag är här för att från vänsterpartiet gratulera till de nya lokalerna och förstås för att uppmärksamma det viktiga arbete för de hivpositiva som Hiv-Sverige med medlemsorganisationer bedriver, sade Ohly till Hivaktuellt.

Fokus på missbrukare i Korskyrkan
I Korskyrkan på birger Jarlsgatan samlade på eftermiddagen föreningen Convictus ett par hundra personer till en minnestund med tal och musik. Convictus är en Stockholmsbaserad ideell förening som jobbar för att hjälpa hivpositiva, hemlösa missbrukare. Förutom tre dagverksamheter i Stockholm har man sedan tidigare verksamhet gentemot missbrukare och på fängelser i Estland, samt nu också i Ukraina.
Från Convictus verksamhet i Ukraina kom också två ukrainska representanter, Stanislav Pukotnyy och Pavel Cucev, som med hjälp av tolk framförde sitt tack till Convictus samt berättade kort om den svåra situationen när det gäller hiv och missbruk i hemlandet.
- Convictus sätt att bemöta oss missbrukare i Ukraina är som att resa med en tidsmaskin in i framtiden, sade Pavel Cucev.
Professor Lars Olof Kallings skulle ha talat, men blev i sista stund ombedd att i Kofi Annans ställe tala i – Ukraina. En hälsning från Kallings lästes upp av Convictus ordförande Claes Heijbel. Hälsningen var i mycket en hyllning till frivilligorganisationers verksamhet, som i en del östeuropeiska stater kämpar med byråkratiska regler och hög beskattning.
Socialminister Göran Hägglund berömde också Convictus för sitt arbete och talade om det utanförskap som många hivpositiva upplever.
- I dag är symbolen Red Ribbon känd, och vi bär den för att visa att hiv inte är någon annans problem – det är inte missbrukarnas eller de homosexuellas, utan allas. Vi kan alla göra en insats, sade Göran Hägglund.
På fråga från Hivaktuellt om den nya regeringens hiv/aids-politik, underströk Hägglund vikten av att Sverige fortsätter att vara aktivt internationellt i kampen mot hiv och aids.
- Och på det nationella planet är det en prioritet att öka medvetenheten hos unga människor om vikten av att de ska skydda sig, sade Göran Hägglund till Hivaktuellt.

"Sprututbyte är en hälsofråga"
Från Malmö talade förre detta injektionsmissbrukaren Gert-Owe Svensson från föreningen Comigen om sprututbyte – en verksamhet i smittskyddssyfte som bedrivits på särskild dispens i Malmö och Lund i tjugo år. Inte förrän i år har det blivit tillåtet generellt i svensk lag att bedriva sprututbytesverksamhet, och inget annat landsting har ännu ansökt.
- Jag vill sända ett särskilt tack till mina vänner på infektionsmottagningen i Malmö och sprututbyte. För mig är inte sprututbyte en narkotikafråga – det är en hälsofråga. Sprututbytet i sig är inte huvudfrågan, utan det är kontakterna man får på mottagningen.
Det var även musikframträdanden med sångerskan Maria Nordenback vid piano, samt av Gösta Fredriksson Trio med Gösta Fredriksson på finstämt munspel. Stunden avslutades med ljuständning framme på podiet, dit var och en kunde gå och tända ett ljus och ställa på en spegel.

Föreläsningar och Carola hos Noaks Ark
På Noaks Ark Röda Korset hölls en rad föreläsningar med ett internationellt perspektvi under eftermiddagen, och på kvällen en minnesgudstjänst i Engelbrektskyrkan. Det kom en hel del besökare även hit, även om kyrkan inte fylldes lika väl som den ibland annars har gjort.
På musikprogrammet fanns Rigmor Gustafsson och Sweet Jazz Trio samt Hägerstens kammarkör. Men även helt överraskningsvis ingen mindre än Carola.
Kulturpriset till Lars Radings minne för år 2006 delades denna gång ut till infektionsläkaren och författaren Lars Moberg.

Ljuständning på Sergels torg och kondomutdelning på klubbar
På Sergels torg kämpade under eftermiddagen några Unicef-medarebetare i blå jackor med att tända ljus, där Unicefambassadör höjdhopperskan Kajsa Bergqvist var den som tände det första. Men hård vind blev för mycket även för annars ganska vindsäkra ljuslyktor. Den från andra år ganska starka ljusupplevelsen när en mängd lyktor står intill varandra i vintermörkret uteblev därför.
Ljuständningen var ett samarbete mellan Unicef och Afrikagrupperna, och i ungdomscentret Lava i Kulturhuset helt intill visades i samma regi en fotoutställning om aidsdrabbade barn i södra Afrika. Utställningen, som har turnerat runt om i många av landets skolor under hösten, visades dock bara under fredagen på Lava.
På pubar och klubbar under kvällen och natten fanns folk från Lafa (Landstinget förebygger aids), RFSU, Afris och RFSL Stockholm och delade ut speciellt framtagna kondomfickor med information om hiv och andra STI.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilaganUngdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun