Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 12:40
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Svenska aidssatsningar ökar - och markerar mot USA


Gudrun Renberg 2004-10-20

Sverige ökar sina biståndssatsningar på aidsprevention och väljer också noggrant var man satsar. En stor mottagare för svenska pengar är därför UNFPA, FNs befolkningsfond. Därmed parerar den svenska regeringen Bushadministrationens lika politiska val att inte satsa där.

USA håller inne pengar till just UNFPA på grund av dess stöd till familjeplanering. President Bush har lovat fortsätta den linjen om han blir återvald i presidentvalet i november. Framför allt handlar det om att UNFPA enligt USA stöder aborter i Kina.
Den nuvarande amerikanska politiken är kraftigt färgad av kristen, konservativ familjesyn. Där ingår abortmotstånd som en självklar del, samt motstånd mot sexualundervisning i skolan.
Den svenska hållningen är å andra sidan att familjeplanering, med tillgång till preventivmedel och fria aborter, är en mänsklig rättighet och ett viktigt led i arbetet mot jämställdhet mellan könen. På svenska UD delar man inte den amerikanska analysen att UNFPA stöder aborter i Kina.
Sveriges anslag till UNFPA ökas därför nu från 270 till 355 miljoner kronor, vilket gör Sverige till den andra största givaren i världen till UNFPA, näst efter Nederländerna. Anledningen till detta är kopplingen makt och jämställdhet å ena sidan och hiv/aids å den andra. Eftersom nära två tredjedelar av de nysmittade i Afrika söder om Sahara är kvinnor, varav många gifta, anser man på utrikesdepartementet att aidsepidemin till stora delar drivs av bristen på jämställdhet mellan könen. Denna analys är numera förhärskande också inom FN, och lyfts fram av generalsekreterare Kofi Annan som den centrala drivkraften i aidsepidemin. Samma hållning finns på UNAIDS - FNs samarbetsorgan i aidsfrågan - och UNFPA, UNIFEM, med flera FN-organ.
Sveriga ökar också anslagen till just UNAIDS, från 100 till 150 miljoner, samt till den Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria: 600 miljoner kronor ska fördelas på tre år. Dessutom beslöt regeringen ge ett tilläggsanslag på 16 miljoner till Fonden nu i höst.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun