Fredagen den 22 november 2024 - klockan 22:25
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Internationella aidskonferensen:

”Utan prevention kan vi inte få kontroll över hivepidemin”


Gudrun Renberg 2006-08-16

Psykologen Cristina Pimenta välkomnar microbicider och PREP, men varnar för en medikalisering av preventionsfrågan.
Bild:Gudrun Renberg
Psykologen Cristina Pimenta välkomnar microbicider och PREP, men varnar för en medikalisering av preventionsfrågan.

Nyhetsjournalisterna har denna aidskonferens förgäves sökt efter de stora rubrikerna på aidskonferensen i Toronto. På vaccinfronten intet nytt, inte heller något med stort nyhetsvärde när det gäller medicinsk behandling.

I stället har prevention varit ett starkt tema. Det har då främst handlat om nya preventiva, medicinska tekniker att skydda sig mot hiv: mikrobicider och preventiv behandling (så kallade PREP, eller pre-exposure profylaxis), var några som nämndes. Allt ännu på forskningsstadiet.
- Det blir mer och mer tydligt att detta är en preventionskonferens, sade aidskonferensens ena ordförande Helene Gayle från IAS på konferensens andra dag. Om vi inte med preventiva metoder får ner antalet nyinfekterade finns helt enkelt inget hopp om att få kontroll över epidemin. Det finns inte heller någon möjlighet att hålla kvar de framgångar när det gäller behandling som vi hittills nått. För varje person som nu är på behandling blev förra året fyra nya personer smittade.

Mikrobicider och PREP
En hel rad nya preventiva medicinska tekniker är under forskning nu. Professor Gita Ramjee från South African Medical Research Council höll ett anförande inför konferensen om dem, med forskning om mikrobicider i centrum.
Mikrobicider är olika typer av vaginala produkter som ännu är på forskningsstadiet, men Ramjee berättade att det av en lång rad sådana studier nu finns några där de första resultaten beräknas komma under 2007. Om dessa resultat är positiva kan det finnas produkter ute på marknaden för användning år 2010 som tidigast.
Mikrobicider är hittills det medicinska inslag som fått störst uppmärksamhet här vid aidskonferensen. Forskningen kring dem väcker hopp hos många att kunna ge framför allt afrikanska kvinnor ett verktyg att själva få kontroll över smittrisk vid sexuellt umgänge. I många länder är det inte bara svårt, utan helt otänkbart för en kvinna att be sin partner använda kondom. Lika otänkbart är det för dessa kvinnor att neka sex.
Frågan om mikrobicider snarast möjligt framställdes därför med stor emfas av en rad talare, däribland FNs sändebud i Afrika, Stephen Lewis, som en fråga om liv eller död för Afrikas kvinnor. Det är också bland dessa epidemin sprider sig snabbast sedan några år.

PREP - mediciner i förväg
På konferensen har också en del fokus getts åt PREP: Preexposure profylaxis. Denna preventiva metod är också ännu på forskningsstadiet, med en rad pågående studier men inga färdiga resultat. Denna metod innebär att hivmediciner intas före risktillfället, och är tänkt ska kunna ges åt särskilt riskutsatta grupper, som injektionsmissbrukare och prostituerade.
Frågan om PREP är också föremål för en del etiska diskussioner, som Hivaktuellt återkommer till senare.

"Se upp för medikalisering"
Den stora entusiasmen på konferensen för dessa inriktningar på prevention inför framtiden, föranledde psykologen Cristina Pimenta från Brasilien att lyfta ett lätt varnande finger.
- Vi måste se upp så att inte frågan medikaliseras i alltför hög grad, även om vi alla givetvis varmt välkomnar användbara nya preventiva tekniker. Men vi måste vara försiktiga så att vi inte tror att dessa nya biomedicinska teknologier är någon magisk snabblösning, för det är de inte. Vi får inte glömma heller att de verktyg vi faktiskt redan har – som kondomer, information, sprututbyte – långt ifrån är tillgängliga för dem som behöver dem. Vi har försökt få tillräckligt med kondomer i använding under 20 år, men inte lyckats!

Alltför få har tillgång till befintliga metoder
Ett väldigt lågt antal av de riskutsatta befolkningsgrupperna, exmepelvis har bara 9 procent av män som har sex med män har enligt Pimenta har tillgång till prevention. Endast hälften av alla unga har kunskap om hiv/aids – och varje år smittas två miljoner unga människor.
- Vi ska inte heller glömma att de allra flesta som behöver det inte heller har tillgång till den medicinska behandling som finns, påminde Cristina Pimenta. PREP kan inte heller vara en önskvärd lösning för bredare befolkningsgrupper, eftersom medicinerna faktiskt har starka biverkningar.
- Det vi måste göra snarast möjligt är att se till att de verktyg vi har idag når ut: Utbildning och information, kondomer och rena sprutor, sade Pimenta.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun