Söndagen den 28 maj 2023 - klockan 18:44
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Årets Heders Red Ribbon:

Utmärkt arbete för hivpositiva barn och ungdomar


2007-05-23

Hiv-Sveriges ordförande Inger Forsgren, t v , gratulerar pristagaren Christina Ralsgård, t h.
Bild:Ewa Katarina Holbye
Hiv-Sveriges ordförande Inger Forsgren, t v , gratulerar pristagaren Christina Ralsgård, t h.

Christina Ralsgård, kurator och projektledare på Karolinska universitetssjukhusets barnklinik i Huddinge, har mottagit Hiv-Sveriges utmärkelse Heders Red Ribbon 2007.

Paraplyorganisationen Hiv-Sverige, som tidigare hette Riksförbundet för hivpositiva (RFHP), har instiftat utmärkelsen för att uppmärksamma insatser som förbättrar hivpositivas villkor i Sverige.
Att Christina Ralsgård tilldelats årets utmärkelse motiveras med att hon under flera år outtröttligt arbetat för hivpositiva barn och ungdomar och deras familjer.
Arbetet bidrar till att underlätta tillvaron för barn och ungdomar vars situation är särskilt utsatt, och vilkas specifika behov kräver särskilda insatser.
Hennes initiativ Hivskolan för barn och helgkonferenser för unga vuxna ger förutom information, en ovärderlig möjlighet för barn och ungdomar att träffa andra i samma situation.
– Jag är hedrad över priset, säger Christina Ralsgård. Min utgångspunkt är att barn och ungdomar ska få en positiv syn på sin framtid. De har en livslång sjukdom och det gäller att från början ge dem ett bra omhändertagande och ett stöd så att de kan hantera sin sjukdom och sitt liv.

Säker finansiering på önskelistan
Både Hivskolan, som är en lägerverksamhet för barn mellan tio och sexton år, och helgkonferenserna för unga vuxna drivs i projektform. Christina Ralsgårds förhoppning är att utmärkelsen ska bidra till att verksamheterna kan bli permanenta och få en säker finansiering.
– Genom att uppmärksamma insatser som har positiv inverkan på våra liv vill vi ge inspiration och uppskattning, Vi hoppas också att beslutsfattarna ska inse betydelsen av pristagarnas arbete.
Det säger Hiv-Sveriges ordförande Inger Forsgren som betonar att Heders Red Ribbon är den enda utmärkelse som är instiftad av de hivpositiva själva.

Tidigare pris för sprutubyte och spermatvätt
Årets utmärkelse är den tredje som utdelats. I fjol tilldelades den sprututbytesprojektet i Malmö/Lund och året dessförinnan gavs den till överläkaren PehrOlov Pehrson för hans arbete med spermatvätt. Metoden innebär att spermier tvättas rena från virus och gör det möjligt för hivpositiva män att bli pappor utan att smitta mamman och barnet.

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilaganUngdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun