Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 19:39
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Inhemsk spridning av hiv ökar bland injektionsmissbrukare


Gudrun Renberg och Ewa Katarina Holbye 2007-03-29

Ökningen av hiv är åter påtaglig bland Stockholms injektionsmissbrukare samt bland män som har sex med män. Det visar en sammanställning av 2006 års siffror för Stockholms län, där ca 70 procent av landets hivsmittade finns.

Smittskyddsenheten i Stockholms läns landsting och Smittskyddsinstituet rapporterar oroande siffror av ökad inhemsk spridning av hiv för år 2006. Totalt har 201 nya fall upptäckts i länet under 2006, vilket är i samma storleksordning som 2004 och 2005.
Men andelen personer som smittats i Sverige ökar i förhållande till den andel som smittats utomlands. Främst bland injektionsmissbrukare och män som har sex med män.
Bland män som har sex med män innebar åren 2004 och 2005 en ökning jämfört med föregående femårsperiod, en trend som nu ser ut att hålla i sig.
Både bland män som har sex med män och injektionsmissbrukare har majoriteten smittats i Sverige.
Bland injektionsmissbrukare har antalet inhemskt smittade mer än fördubblats. 27 personer i gruppen smittades under 2006 i Sverige, vilket ska jämföras med 12 personer under 2005.
– Vi arbetar som bäst med att analysera orsakerna till ökningen, säger Åke Örtqvist, chef för Smittskyddsenheten i landstinget. För att komma åt ett eventuellt mörkertal försöker vi också få till stånd en ökad testningsverksamhet bland narkomaner och hemlösa.
Genom typning av virus av dessa nydiagnostiserade fall visar det sig att ökningen beror på ett utbrott av en speciell genetisk variant av hiv, som också hittats hos några personer där smittvägen är heterosexuell. Detta kan betyda att hiv spridit sig från missbrukargruppen till andra genom sexuella kontakter.

Hiv sprids genom sprutdelning
De som anmälts smittade med hiv i kategorin injektionsmissbrukare har i flertalet fall fått viruset genom sprutdelning. Enligt Smittskyddsinstitutet har det troligen förekommit under en tid att en del missbrukare i Stockholmsområdet tagit risker på så vis.
Att injektionsmissbrukare delar sprutor med varandra är den främsta smittvägen över huvud taget för hiv i Östeuropa och Centralasien och i många länder är prevention genom sprututbyte i denna riskgrupp accepterat. Men i Sverige är detta ännu en kontroversiell metod, eftersom det av många anses underlätta för narkomanen att missbruka.
Sedan den 1 juli 2006 är det dock tillåtet för svenska landsting att enligt vissa riktlinjer, som utfärdas av Socialstyrelsen, införa sprututbyte bland injektionsmissbrukare i syfte att begränsa smittspridning. Hittills bedrivs sådan verksamhet endast i Region Skåne, där man sedan 1988 på dispens haft sprututbytesverksamheter i Malmö och Lund.

Politiskt motstånd mot sprututbyte i Stockholm
I Stockholms län, liksom i de flesta andra landsting, är motståndet mot metoden stort.
– Problemet är till stor del pedagogiskt. Sprututbyte är i första hand en smittskyddsfråga, inte en narkotikapolitisk fråga som många tror, säger Stig Nyman, biträdande finanslandstingsråd för kristdemokraterna med ansvar för bland annat samhällsmedicinska frågor.
Inom den regerande alliansen är han ensam om att som landstingspolitiker försöka bilda opinion för ett sprututbytesprojekt i Stockholm.
– För att sprututbytesverksamhet ska kunna bli en realitet krävs det modiga politiker som vågar stå på sig även om de kritiseras för att vara drogliberala, säger han.

Källa: Smittskyddsinstitutet och Smittskyddsenheten vid Stockholms läns landsting.

Läs mer: I Hivaktuellt 1-2 2006 finns tema Unga, droger och hiv med flera artiklar i ämnet.

Se även Hivaktuellts Tema Riskutsatta grupper - Injektionsmissbrukare i 1/2007.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun