En av de stora medeltida gåtorna i Gävletrakten är Gaddaborg. Var det en borg, ett fäste för vitaliebröderna som terroriserade de östra och norra delarna av Sverige under slutet av 1300-talet som sägnerna hävdar, eller var det något annat? Under flera år har de elever som läst arkeologi vid Vasaskolan studerar Gaddaborg. Källmaterialet och gåtts igenom och en fosfatkartering gjordes för några år sedan. Några svar på frågan om borgens verkliga existens kunde inte ges men fosfatkarteringen visade att mänsklig verksamhet förekommit i området.
Nästa steg för att kunna svara på frågan var att genomföra en arkeologisk utgrävning. Under slutet av vårterminen och under arkeologidagen i augusti fick skolans elever äntligen sätta spaden i jorden. Det var höga förväntningar de tillsammans med länsmuseet under ledning av Johan Ågren de inledde grävningen.
En begränsad arkeologisk undersökning genomfördes. Det område i söder som skulle kunna ha varit borgens vall studerades liksom centrala delar av ytan samt en del i områdets norra del. Fynden bestod av en hel del benrester troligen matrester men även brända ben som kan vara från en människa, dessutom rester av förhistorisk keramik, en bit slagen flinta och masugnsslagg från 1600-talet eller senare. Några säkra slutsatser om Gaddaborg utifrån dessa fynd kan inte dras men analysen av både källorna och fynden fortsätter. Förhoppningen är att gåtan Gaddaborg snart skall vara löst.
Vill då läsa mer om Vasaskolans tidigare utgrävningar använd nedanstående länkar:
Næstved
E4 Månkarbo
Överhärde
Nya köpis i Valbo