.
Vasaeleven som grundade Sandviken
Den 21 september 1833 skrevs den 14-årige Göran Fredrik Göransson in vid Gefle gymnasium (Vasaskolan). Hade då redan gått tre år i skolan i Vasaskolans lägre klasser i den sk Trivialskolan. Göran Fredrik fortsatte inte till den akademiska banan, och tur var väl det.
Efter skolstudierna ägnade han sig åt handel. Under en affärsresa i England kom han i kontakt med Bessermetoden för att framställa järn och provade metoden vid Edskens bruk som firman ägde. Försöken var lyckade och 1862 grundades Högbo Stål och Jernwerks AB. Han grundlade Sandviken och utvecklade verksamheten i företaget. Göransson var den i världen som först lyckades att i större skala kommersiellt utnyttja Bessemermetoden, Henry Bessemers patenterade metod för stålframställning.
Sandvikens grundare var Vasaelev och en framstående politiker i Sandviken hävdade för några år sedan att "det var det enda positiva som kommit från Gävle".
Sigrid Göransson
Sandviken byggdes upp på samma sätt som många andra bruksorter runt om i landet. Bruksägaren drev bruken enligt en gammal patriarkalisk ordning. Det innebär att bruksägaren var fadern i verksamheten och de anställda hans familj. Bruksägaren behandlade sina anställda som sina barn och de anställda förutsattes se på bruksägaren som sin fader. Alla hade samma intresse brukets fortlevnad genom goda resultat.
En kvinna som med hjälp av sin position och uppbackad av de Göranssonska resurserna tog ett stort socialt och kulturellt ansvar för Sandviken var Sigrid Göransson, Göran Fredriks barnbarn.
Redan år 2000 skrev Vasaläraren Solveig Östlund-Blomberg sin C-uppsats i historia om Sigrid Göransson och nu finns den, något omarbetad, som en del i boken om henne. En intressant och läsvärd analys av ett intressant liv.
Läs gärna boken, eller varför inte köpa den till någon historieintresserad i julklapp. Allt du betalar för boken går till välgörande ändamål, helt i Sigrid Göranssons anda.
» Läs Lennart Ödeens krönika i GD