Årgång 12
Tisdagen den 26 september 2023 - klockan 02:14
« Föreg. Nästa »


LA VENDETTA DI ORESTE – Orestes hämnd


Mario Zarotti 2020-02-13

Giovanni Ricciardi
Giovanni Ricciardi

Italiensk deckare med dubbel Vasaanknytning

Författareen Giovanni Ricciardi är gymnasielärare i grekiska och latin på Albertelli-gymnasiet i Rom. Vasaskolan har haft utbyte med den här skolan i nästan 20 år. Han var med vid ett utbyte och var gäst vid Vasaskolan och bott hos mig under en vecka. Han tycker om Sverige och jag håller fortfarande kontakt med honom. På sista tiden har han skrivit flera ”deckare” med kommissarie Ottavio Ponzetti som huvudfigur.

 

Han har pratat med flera f.d. flyktingar från Istrien som bor i kvarteret EURO i Rom.

Boken handlar om perioden från 1945 och om staden Trieste i Italien och även mycket från trakten Sicciole/ Secovlje/ i nuvarande Slovenien, som blev Jugoslavien 1954 . Dessutom från staden Pola (Pula) , Fiume (Rijeka) och Isola Calva (Goli Otok) i Kroatien som blev delar av Jugoslavien 1947.

 

Berättelse börjar med den gamle Oreste som ville prata med kommissarie Ponzetti innan han dör. Men Ponzetti hann inte i tid till sjukhuset. Marco är Orestes son. Han bjuder Ponzetti att komma och titta vilka saker som Oreste hade lämnat hemma. Allt som fanns låg i ett låst kassaskåp som inte någon i familjen hade kännedom om. Vad man visste om Oreste var att han kom till Rom som flykting från Jugoslavien 1954. Ponzetti börja undersöka vad man skulle få fram om Oreste. Undersökning är inte ”officiell”, men kommissarien var bekant med familjen Oreste Zarotti.

 

I kassaskåpet hittar Ponzetti ett brev som sändes till Ulisse (Ingen visste vem adressaten var). Dessutom hittade man en laddad pistol men det fattades två patroner. Ponzetti får reda på att det var en jugoslavisk pistol. Enligt boken föddes han 1929. I boken kommer det fram att på Orestes kontor hade en ung kroatisk kvinna jobbat, Marta Coric, som kunde prata bra italienska. Det kommer också fram att Oreste hade ljugit om sin examen som han skulle ha fått i Pola. Agata Zarotti, f.d. låg- och mellanstadielärare, räknas som kusin till Oreste och hon döljer något för alla inblandade. Det kommer fram att Oreste hade tagit examen på Istituto Tecnico Leonardo Da Vinci i Trieste. Man vet inte vad som är sant. Maria är Ponzettis dotter och hon reser till Trieste och till Sicciole för att ta reda på många saker. Med sin pojke Ludovico går de in i ett fint hus på kullen över Sicciole. I huset fanns en gammal man och de frågade efter Oreste Zarotti. Som svar tog gamlingen geväret och sköt på Ludovico som blev lindrigt skadad. Han sade till Maria att Oreste var död. Det kommer även fram att Oreste hette Ulisse Visintin från början och var född i Monfalcone, två mil väster om Trieste. 

 

Efter 1945 var det många italienare som lämnade staden Fiume (Rijeka), Rovigno (Rovinj) och Parenzo (Porec) i nuvarande Kroatien. 1947 lämnade nästan alla Pola (Pula). Efter kriget flyttade omkring 3000 kommunistiska arbetare till varvet i Fiume och i Pola. 1948 ville Tito inte lyda Komintern i Moskva och inte vara ”stalinist” utan jugoslavisk ”socialist”. Alla kommunister i Jugoslavien fick välja att vara trogna Tito och lämna stalinismen. De som var emot och var internationalister och stalinister blev förföljda. Flera flyttade till andra länder som Ungern, Tjeckoslovakien och några till Sverige. De vågade inte åka tillbaka till Monfalcone eftersom de hade ”svikit Italien”. De som ville fortsätta att vara stalinister fångades av den hemliga jugoslaviska polisen, den så kallade UDBA, och placerades i koncentrationslägret Gloli Otok i Norra Dalmatien. Om Goli Otok började 

 

man prata om 1980 när de som hade varit internerade, de vill säga vittnen, inte längre var rädda.

 

1947, när den brittiska generalen De Winton skulle lämna staden Pola med alla soldater, blev han träffad av ett pistolskott från en ung kvinna som hette Maria Pasquinelli. Han dog omedelbart. Ulisse Visintin insåg vad som hände. Hon blev dömd till döden men fick bara sitta i fängelset i Bergamo och blev inte avrättad utan benådad 1964.

 

Kommissarien kom på att Nerida inte var Orestes kusin och att hon var född i Sicciole.

Till slut påstår hon att hennes pappa var skipper på en transportbåt som fraktade salt från Sicciole till magasinet. Hon berättar att en kväll hade hennes bror tagit en båt och tagit med en flykting i båten. Den jugoslaviska kustbevakningen ville stoppa båten och sköt på dem. De två ramlade i havet och dog/drunknade. Hennes pappa hade gjort en gravsten och placerad den på kyrkogården i Sicciole. 

Nerida bodde i ett semesterhus som tillhörde den svenska ambassadören. Han hade en enda dotter som hette Karin, som var mycket vacker. Nerida var ”sällskapsdam” och ”husa” från juni till september. Hon följde med Karin när hon ville roa sig i semesterorten Portorose (Portoroz). Ulisse kom till huset och berättade om sin dystra historia från 1948. Han fick stanna ett tag med dem i huset. Sedan fick han bo i ett hus nära saltbassängerna. 1952 träffade Ulisse den svenska ambassadören och berättade allt om sig själv.  Då fick han bo i deras hus.

 

En dag, sommaren 1953 gick Karin och Nerida till Portorose för att roa sig. Två unga män från hemliga polisen UDBA antastade Karin. Ulisse kom dit och såg vad som hände och ville skydda Karin. De unga karlarna från den hemliga polisen begärde ID-kort och sedan ville de arrestera honom. Flickorna skyndade sig hem. Ulisse lyckades fly på väg till polishuset och gömde sig i det lilla huset vid saltbassängen. Dagen efter, tidigt på morgonen, gick han till ambassadörens hus i Sicciole. Han såg att det fanns två cyklar utanför. De två UDBA-männen, som fick veta var de bodde på morgonen, kom in i huset. De slog och band Nerida på en stol. De band Karin liggande på ett bord och en kille började våldta henne. Plötsigt kom Ulisse in i huset med en vass spade och mannen mannen som höll på att våldta Karin. Han förblödde. Ulisse lyfte på kroppen och såg att han var död. Han gick emot den andra mannen som snabbt försvann. Nerida och Karin åkte till sjukhuset. Ulisse gick till Neridas pappas hus och berättade vad som hade hänt. Då tog pappan den döda sonens ID-kort och bytte fotot med Ulisses. Då fick Ulisse Visentin heta Oreste Zarotti.

 

Den UDBA-polis som överlevde anmälde att den andra mannen hade dött. Ambassadören lovade att hjälpa Oreste att fria hans pappa som var fånge på Goli Otok. Enligt ambassadören var det bättre att Neridas pappa skulle åka båt till Goli Otok. Det var natten när han kom dit och hittade Orestes kropp liggande härjad och blodig. Han tog honom ombord och åkte iväg mot Sicciole. Orestes pappa dog under resan och han slängdes i havet. Den jugoslaviska myndigheten hade brutit överenskommelsen med den svenske ambassadören att Orestes pappa skulle räddas och att det inte skulle avslöjas om våldtäkten på hans dotter. Det var UDBA-mannen som hade hämnats på sin döda kamrat. Oreste fick inte veta sanningen.

 

Oreste gick i smyg till Nerida i ambassadörens hus som redan hade flyttat till Sverige. Han var trött och hungrig. Nerida hade varit förälskad i honom och hon tog honom till sitt rum och låg med honom. Oreste flydde över gränsen till Trieste och senare till Rom. Nerida blev bjuden att åka till Sverige. Hon födde en dotter som fick namnet Karin. Nerida utbildade sig och blev lärare i Sverige. Senare gifte sig hennes dotter med en kroat som bodde i Sverige. De fick en dotter som fick namnet Marta. Efter ett tag skilde sig Neridas dotter och träffade en nyazeländare. Hon flyttade med honom till Nya Zeeland. Marta ville stanna i Sverige. Hon bodde hos sin mormor Nerida och lärde sig italienska. Tillsammans besökte de Trieste och andra städer i Italien samt Sicciole och den slovenska kusten.

 

1991 åkte Oreste till Sicciole och när kom till ambassadörens hus bodde där den före detta

UDBA-mannen som var ensam. Han hotade Oreste och sköt i luften med geväret. Oreste ville inte längre hämnas. Han insåg att det var bättre att inte avslöja hemligheten.

Marco, Orestes son, var utanför dörren när Ponzetti förhörde Nerida. Fallet var löst.

 

 

                 HISTORISK ÅTERBLICK

1797 erövrade Napoleon Venedig och det blev slutet för sjörepubliken ”LA SRENISSIMA”

         Till Venedig tillhörde en bred remsa på halvön Istrien, från Muggia, 1 mil söder om

         Trieste till Fiume /Rijeka). Italienska var det italienska språket på landsbygden i norra

         delen av Istrien. Innanför kusten talade man slovenska och söder om floden Dragogna

(Dragonja) talade man mest kroatiska. på landsbygden. De flesta kunde förstå italienska. I de flesta huvudorter som låg vid havet dominerade det italienska språket.

 

1815 Kejsardömet Österrike-Ungern tilldelas hela Istrien och Dalmatien. Det förekommer

         slovenska skolor innanför landet norr om floden Dragogna och kroatiska i söder. På

         västra sidan av Istrien var italienska skolor vid havet. På många platser var det blandad

         befolkning. Kyrkan var mycket viktig för att behålla kulturen och traditionen i

         det slovensk och kroatisktalande området.

 

1918 Slut på första världskriget. Ockupation av den italienska armén av hela regionen

         Istrien med undantag av Fiume (Rijeka) som var tänkt som självständigt område.   

         Dessutom ockuperade Italien en stor del av slovensktalande i norr inklusive staden 

         Postojna.

 

1920 Italien tilldelas Triesteregionen och hela Istrien.  Fiume (Rijeka) ockuperades av en

         frivillig italiensk kår som vid fredsfördraget tilldelades Italien.

 

1922   Fascisterna tog makten. Man beslutade att förbjuda slovenska och kroatiska skolor.

           Alla platser får ett italienskt namn. Alla namn skrivs på ett italiensk sätt.

           T.ex. många slovenska och kroatiska stavas med -ic  på slutet som motsvarar – son  

           på svenska (Svensson). Det blev -ich på slutetMånga lärare fick undervisa på      

           italienska skolor eller flytta till det nya landet Jugoslavien. Även flera präster blir

           tvungna att lämna Istrien och den slovensktalande delen i norr.

 

1943   Italien begär stillestånd den 8 september. Det fanns redan många tyska soldater men

           det tog bara två veckor innan de kom flera nya tyska enheter till Istrien och Balkan.

           Under tiden tog många kroatiska och slovenska makten med hjälp av partizaner.

           I flera städer vid kusten tog kommunisterna makten. Det varade en kort tid. Av 

 

              rädsla lämnade flera fascister Istrien. I slutet av september hämnades tyskarna och 

              tog makten. Detta varade till början av maj 1945. 

 

1945      Jugoslaviska soldater ockuperade Trieste och hela Istrien. De jagade fascister och 

              italienska nationalister. Efter 40 dagar lämnade de Trieste.

 

1947     Efter två år av ockupation bestämdes den nya gränsen. Man bildade ett Free 

             Territory of Trieste/Triestes Fria område) delad i två delar. Zon A under amerikansk 

             och engelsk militär förvaltning och Zon B under jugoslavisk militärförvaltning.
Mario Zarotti fd. lärare vid Vasaskolan i bl.a. italienska
Mario Zarotti fd. lärare vid Vasaskolan i bl.a. italienska


Tipsa en vän Skriv utKultur

Fann 257 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Vasait i Mellofinal     2023-02-18
Judarnas historia i Sverige   Käll   2023-02-17
Alla hjärtans dag     2023-02-14
Uje kom på andra plats i Mello     2023-02-12
Uje i Mello     2023-02-11
Humanistisk vasait belönad     2023-01-25
Ny bok av vasait     2023-01-18
Medalj från Svenska Akademin     2023-01-15
Aftonlandet     2022-12-23
Vasaskolans teatertreor gör det igen!   Käll   2022-12-16
Alla helgons dag     2022-11-03
Ministern och Vasaeleven berättar i nyutkommen bok   Käll   2022-10-10
Vasas mest kända popband     2022-10-03
Vasaskolans egen polis     2022-10-03
Ryssland i fokus på Vasaskolan   Käll   2022-09-14
Musikelever möter Symfoniorkestern     2022-05-13
Verdandi bjuder in     2022-05-12
Välkänd vasait har gått bort     2022-05-12
Våren är här.      2022-04-29
Mystiska ting på Vasaskolan     2022-03-29
Kulturkvällen i Ukrainas ära på länsmuseet   Molander   2022-03-21
Fantastisk föreläsning på Vasa   Käll   2022-02-18
Ordning och reda     2022-02-09
Minnespenningen 2021     2022-01-31
Klassiskt skådespel på Vasas Teater Norra!   Käll   2022-01-15
Viktigt att läsa!   Östberg   2022-01-12
Prins Perikles och hans dotter Marina   Josefin Edwardsson   2021-12-20
Oenighet om esteisk verksamhet i skolan   Wahlund   2021-11-30
Fint pris till Vasait     2021-11-18
Höstlovet     2021-10-31
Arkeologiska utgrävningar på skolgården II     2021-09-23
Snorre mördas     2021-09-22
Arkeologiska utgrävningar på skolgården I     2021-08-22
Minnespenningen 2020     2021-08-18
Kristina - med passion för berättandet, konsten och historien.     2021-05-29
Teatereleven som blev polis     2021-03-19
Vasa på frimärke     2021-03-05
Lyssna på musik från Vasa     2021-02-16
"På spåret" spårade ur     2021-02-13
Guldbaggar till Vasa     2021-01-26
383 år sedan Vasa gymnasieskola flyttades till Gävle     2020-12-10
Ett magiskt möte med den uppfinningsrika sagodiktaren, H.C. Andersen   Zetterberg   2020-10-23
Nobelpriset i litteratur 2020     2020-10-22
Vita duken världen över     2020-10-21
Musikälskare trotsade coronan   Lindblom   2020-10-21
Trevlig midsommar     2020-06-19
La Cage aux Folles   Lundgren   2020-05-29
Lär mer om Vasaskolan     2020-04-10
Ta det som en man – Hampus Nessvold     2020-03-20
Kokslovet som blev kvar     2020-03-01
LA VENDETTA DI ORESTE – Orestes hämnd   Zarotti   2020-02-13
Julklapp i sista sekunden     2019-12-18
S&M2   Jonsson   2019-10-11
Föreläsning med Gävleanknytning   Käll   2019-10-09
Kriget var nära Sverige   Käll   2019-09-17
Spex 2019     2019-05-25
Verdandisoaré med spex     2019-04-22
"Jag bytte ut stolthet mot skam”   Mälby   2019-03-15
350 år sedan gymnasiet startades     2019-03-05
Guldbagge till Vasa     2019-01-29
Årets minnespenning på plats     2019-01-27
Guldbaggenomineringar till Vasaiter     2019-01-25
Så botar man förkylning     2018-12-11
300 år sedan Karl XII dog     2018-11-30
Hur stort var Gävle egentligen?   Käll   2018-11-28
Ingmar Bergman och Vasaskolan   Käll   2018-11-28
25 år i höst     2018-11-15
John Bauer     2018-11-13
UNDER [ÄR JAG] BAR – EN UPPTÄCKTSFÄRD SÖDERÖVER   Andersson   2018-10-23
Where the magic happens   Josefa Leiva   2018-10-04
Spexet 2018     2018-05-31
Kroppslig upplevelse     2018-05-31
Soaré 2018     2018-05-20
Gifta   Mälby   2018-05-05
En märkesdag i svensk historia     2018-04-26
Konstinstallation på Vasaskolan     2018-03-20
Penning från Svenska Akademien till Vasaskolan     2018-01-31
Konst av Vasaelever     2017-12-18
En historisk tillbakablick genom teater   Mälby   2017-12-18
Grattis Finland     2017-12-06
Vasaiten, Humanisten, Verdandisten, Musikern, Skådespelaren....     2017-11-20
Nobelpriset till välkänd författare bland Vasaelever     2017-10-06
Blivande jazzlegend?     2017-10-05
Morden vid Vasaskolan     2017-09-30
Växtkraft på skolgården      2017-09-15
Hasse Alfredson var Verdandist     2017-09-12
Se till att skolans myntsamling växer     2017-09-01
Vasaelev vidare i Idol     2017-08-23
Våren vill liksom inte komma     2017-06-07
Bekymrad över dina nu värdelösa mynt?     2017-06-06
Sveriges nationaldag     2017-06-06
Teatertvåor - Med guldkant!     2017-06-03
Utbildningsreformator, humanist och DDR-vän     2017-03-20
Boris Jeltsin - bättre än sitt rykte   Käll   2017-03-15
Svenska akademin håller kontakten med Vasa     2017-01-26
Maskrosor   Hjärne   2016-12-19
Snubblade på målsnöret   Bonsér   2016-12-08
Dag Hammarskjöld besöker Vasaskolan!   Käll   2016-12-07
Vem förnyar juldikterna?     2016-12-02
En utdöd tradition     2016-11-21
Unika dokument åter i Vasaskolan     2016-11-15
I år går Noblepriset till...     2016-10-17
Tim Burton inte i sitt esse med ”Miss Peregrine´s Home for Peculiar Children”     2016-10-12
Meningen med allt     2016-10-02
Rekord i köande inför YouTube stjärnans besök     2016-09-28
Ny forskning om Vasaböcker     2016-02-01
Vasaskolan medaljerad     2016-01-31
Guldbaggar rasar in till Vasaelever     2016-01-20
En omskakande konsert   Wilund   2015-12-21
Gammal genre får nytt liv   Elfing   2015-11-11
Vitrysk, kvinna, journalist och författare     2015-10-08
En rysk historia     2015-09-23
Tidigare Vasaelev i "världens bästa film" Kung Fury     2015-07-29
Runa   Oskarson Kindstrand   2015-06-16
Spextaculärt   Oskarson Kindstrand   2015-05-30
Fyllde nästan Konserthuset   Oskarson Kindstrand   2015-05-11
Vintern rasat     2015-04-30
Vasaskolans födelsedag     2015-03-11
Brecht där han skall spelas   Oskarson Kindstrand   2015-03-07
Engagemang genom kultur   Oskarson Kindstrand   2015-02-11
Ny bok i latin     2015-02-10
En lite spretig Vårsalong   Svedlund   2015-02-10
Al Pitcher gör det igen   Oskarson Kindstrand   2015-01-21
Arkeologiska fynd i Vasaskolan     2015-01-15
Doktor Glas   Cyrillus Ottenvang   2014-11-13
Vi söker matskribenter   Övrelid   2014-11-09
Glitch   Oskarson Kindstrand   2014-09-29
Förr eller senare exploderar jag   Övrelid   2014-09-25
Att förvalta vårt arv     2014-06-26
Vill vi ha robotar som tjänstemän     2014-06-06
GGF Verdandis Spex 2014   Oskarson Kindstrand   2014-05-30
Defenestrering?     2014-05-23
Jazztreornas avslutningskonsert   Oskarson Kindstrand   2014-05-19
Kärleken är fri     2014-05-09
Vita kränkta män   Oskarson Kindstrand   2014-04-27
Så har hon äntligen kommit ut   Wallén   2014-03-11
Mannen utan Riktning   Oskarson Kindstrand   2014-02-26
Rheborg – en föreställning nära gränsen   Oskarson Kindstrand   2014-02-24
Streber                                   Oskarson Kindstrand   2014-02-24
En kulturell vecka   Oskarson Kindstrand   2013-12-02
Det visste ni inte     2013-11-19
Dagar av sol och regn   Svedlund   2013-11-04
Fröken Julie   Oskarson Kindstrand   2013-11-03
I biblioteket som vanligt     2013-10-14
Jazz i 20 år   Oskarsson Kindstrand   2013-10-06
Dagar av sol och regn   Oskarson Kindstrand   2013-09-27
La Bohème   Oskarson Kindstrand   2013-09-23
Språkförbistring på Vasa?     2013-05-12
Early Monday Morning   Karnatz   2013-05-12
Peace and Love festivalen   Nylund   2013-05-12
Konstutställning   Ängskog   2013-05-07
Hedrande pris till Vasaelev     2013-04-25
Intressant teater i tiden   Oskarson Kindstrand   2013-04-24
Försvunnen värld     2013-04-19
Musik direkt   Siljeholm   2013-04-16
Uppdaterad   Oskarson Kindstrand   2013-04-15
Konst på gångavstånd   Oskarson Kindstrand   2013-04-05
Naturvetenskaplig konstutställning   Oskarson Kindstrand   2013-03-25
Ny film med Vasaanknytning     2013-03-09
Har du märkt något konstigt?     2013-03-05
Absolutum     2013-03-04
Vasaelever Grammisnominerade     2013-02-20
80 år sedan Hitler tog makten - hur kunde det ske?   Käll   2013-02-11
Les Misérables   Jacobs   2013-02-04
Julavslutning     2012-12-22
Vasa - naturvetarskola sedan 1500-talet     2012-11-27
Språkskolan visade upp sig     2012-11-21
Musik och obesvarad kärlek     2012-11-21
Konstutställning. Annacarin Stenman   Wallén   2012-11-05
Nobelpriset en överraskning     2012-10-11
Sergio Magazine     2012-09-17
Övermänskliga toner   C   2012-05-21
Stundtals bättre än originalet   M   2012-05-11
Vinterlov är cirkustid     2012-02-24
Vasakonstnär in i finrummen     2012-02-07
Vasa i Idolfinal som vanligt     2011-11-12
Vasaskolans ambassad i Uppsala     2011-10-10
Ny organist sökes     2011-06-02
Vasaskolan fyller år     2011-03-12
Guldregn över Vasaskolan     2011-01-10
Julavslutningen 2010     2010-12-22
Vasaskolan i norsk avhandling   Övrelid   2010-11-23
Budoarstämning   Øvrelid   2010-11-01
Vasaskolan i Idolfinal även i år     2010-10-24
Idag för 2500 år sedan     2010-09-29
Skön musik     2010-05-31
Sverige får ett helgon     2010-05-17
Så var det klart   Noaksson   2010-05-07
Så vackert, så svenskt....     2010-05-05
Blir Clara sångerska i Ace of Base?     2010-05-02
Oliver Twist i en modern version med twist   Johansson   2010-04-23
Poesitävlingen avgjord     2010-03-23
Vasa i doktorsavhandling     2010-03-17
Vasaskolan i melodifestivalen     2010-03-14
Att se tillbaka   Övrelid   2010-03-12
Vasaskolan fyller år     2010-03-12
VASASKOLANS TRAPPA   Gustafsson   2010-02-24
Filosofiskt samtal med Platon   Hedberg   2009-11-25
För länge sedan   Övrelid   2009-06-14
GGF Verdandis årliga spex   Johansson   2009-06-11
Festivalerna 2009   Persson   2009-06-05
Popcornen gick till Twilight   Persson   2009-06-05
Nördarnas galax   Nyström   2009-06-01
Prostitution och fattigdom - Stockholm 1882   Nyström   2009-05-29
Biosommaren 09 – Om det blir otur med vädret   Persson   2009-05-29
En sista vers   Lännerström   2009-05-19
Runa visar upp humor   Lännerström   2009-05-18
Hela jävla veckan     2009-05-12
European Song Contest 2009   Persson   2009-05-07
Generation Kill på SVT   Nyström   2009-04-21
Spelrecension: Alone in the Dark   Norén   2009-04-16
Biorecension: Gran Torino   Norén   2009-04-02
Jungelboken   Johansson   2009-03-30
En roman om besatthet   Nyström   2009-03-27
Biorecension: Män som Hatar Kvinnor   Norén   2009-03-19
Tills döden skiljer oss åt...   Persson   2009-03-17
En annan bild av Afrika   Nyström   2009-03-16
Den vita borgen   Nyström   2009-03-10
Nu missade du något.     2009-03-09
Slumdog Millionaire   Johansson   2009-03-09
Jazzelev       2009-03-09
Ny skolorganist     2009-03-07
Gomorra - En fråga om liv och död   Lännerström   2009-03-06
Skivrecension: Seal – "Soul"   Norén   2009-02-15
Seven Pounds   Persson   2009-02-14
Lukas Moodysson om globaliseringen   Nyström   2009-02-14
Entre les Murs   Nyström   2009-02-06
Lärare på Jazzgymnasiet belönas     2009-01-09
Spel. Tekken 5   Norén   2008-12-20
Globen nästa     2008-12-06
VÄRLDSREKORD!!!     2008-12-04
Vasa står bakom Alice!     2008-11-18
Att sitta säkert     2008-11-15
I förfäders spår     2008-10-20
Alice vidare     2008-09-30
Musik. Jack Johnson   Norén   2008-09-22
Spel. Grand Theft Auto 4   Norén   2008-09-18
Cirkus. Oförglömlig cirkusupplevelse     2008-06-07
Wellton nådde nästan ända fram     2008-05-31
Vad vet du om Vasaskolan   Övrelid   2008-05-17
Teater. A Clockwork Orange   Frida Pettersson   2008-05-15
Arkeologi i Torsåker   Övrelid   2008-05-15
När flickorna kom till Vasa   Övrelid   2008-04-17
Det hände idag?     2008-04-07
Vasa sexa i Melodifestivalen 2008     2008-03-26
Jubileumsåret     2008-01-22
En julklapp till läsarna     2008-01-20
Linnés lärjunge i Norge     2008-01-10
Spel, Zelda   Linder   2007-12-31
Spel, Serious Sam   Linder   2007-12-31
Spel, Oblivion   Linder   2007-12-31
Vasalärare med bok till jul     2007-12-15
Hör väktarens rop!     2007-12-12
I Gävlepressen 1807     2007-12-08
Ensamhetens trädgård   Jansson   2007-12-06
Skatter på Vasaskolan!   Forslund   2007-10-22
Rövarnästet i Valbo   Övrelid   2007-10-18
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Tisdag 26/9
Göta Kanal invigs (26.09 1832)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa