Årgång 12
Tisdagen den 26 september 2023 - klockan 02:16
« Föreg. Nästa »


Kristina - med passion för berättandet, konsten och historien.


Oscar 2021-05-29


Intervju

Vad är det mest centrala i en människas liv? Det är olika från person till person. För Kristina Lindkvist har konsten och konsthistorien varit viktigt på ett personligt och professionellt plan. I denna artikel ska ni få möta konstintendenten med naturen och konsten som sina element.

Värmen slår emot mig när jag kliver in i Länsmuseets stora entré. Platsen är bekant och jag möts i dörren av en kvinna klädd i neutrala färger. Jag har bestämt möte med konstintendent Kristina Lindkvist. Hennes ljusa hår är klippt i en kort frisyr och hennes leende utstrålar vänlighet. Trots att museet är stängt så är det febril aktivitet med ”Corona-avstånd”.  Vi arbetar oss upp för de breda stentrapporna in i stora ljusa konsthallar. Kristina ger mig en ”mini-visning” och vi går förbi stora rokokoporträtt blandat med kubistisk och surrealistisk konst.  Vi kommer fram till två stolar som Kristina ställt fram. Det ska bli platsen för vår intervju. 

Men hur väcktes ett konstintresse så stort som det Kristina har? Hon minns att det var i fjortonårsåldern då såg en tavla målad av en ur konstnärskollektivet Skagenmålarna. Det som berörde henne var konstnärens sätt att skildra strandpromenaden och det kom att påverka hennes senare liv och yrke. 

Detta synintryck ledde till att hon ville arbeta med konsthistoria. Kristina är också intresserad av samhället, historien och språket. Fragment som det finns mycket av i konsten.

Men hur hamnade Kristina på Länsmuseet? Det började faktiskt redan på högstadiet, då hon hållit ett föredrag om den egyptiske faraon Tutankhamon. Hon var intresserad av historia och på universitet läste Kristina bland annat antik historia. Hennes favoritepok är det antika Grekland och intresset ledde henne till att jobba som au pair i Aten. Efter utlandsvistelsen fortsatte Kristina sina studier och kom efter flera arbetsplatser till slut in på ett vikariat på Länsmuseet 1983. Det var då hon ”mötte” det föremål som skulle prägla henne starkt, tavlan En vän till mig från sent 60-tal av Ola Billgren. När hon sedan kom tillbaka till Länsmuseet drygt tjugo år senare som avdelningschef fanns tavlan kvar och likaså kärleken till denna. Sedan dess har Kristina haft olika tjänster inom Länsmuseet och är idag konstintendent.

Trots att hela Kristinas yrkesliv har påverkats av konsten har hon inte ett behov att utrycka sig genom konsten. ”Jag har aldrig skissat eller målat” säger hon med ett leende. Kristina menar att hon är mer praktiskt lagd och gillar att skapa med händerna, bland annat i keramik. Utomhusaktiviteter och trädgårdsarbete ägnar hon sig också åt och Kristina är en hängiven trädfällare. Hon ser det som terapeutiskt och allt började när hon och hennes man flyttade in i sitt nuvarande hus. Det krävdes lite arbete med tomten och istället för att anlita hjälp började de såga för hand. Hon menar att det också finns en typ av inredning och estetik i det. Att forma sin omgiving. ”Det finns inget gympapass som gjort mig så svettig som att såga ner ett träd” säger Kristina.

”Jag har aldrig skissat eller målat”

Utöver konsten är Kristina som sagt mycket historieintresserad och när hon får frågan om vilken tid som en tidsmaskin skulle få ta henne till svarar hon tiden kring förra sekelskiftet. Europa var öppet innan första världskriget. Konstnärer reste och fick intryck från omvärlden. En fantastiskt tid för Europas konstvärld. ”Posten gick också snabbare då” menar Kristina och skrattar.

 Kristina tycker att historien är viktig eftersom  det ger möjlighet att ”fantisera, upptäcka nya perspektiv och att komma närmare sina känslointryck”. Den ger en möjligheten att få ”aha-upplevelser” och kan utgöra en förlängning av känslorna, något Kristina också finner i naturen som är en viktig del i hennes liv.

Kristinas Lindkvists historiska drömgäster på en middag på toppen av ön Capri skulle varit ungdomsfascinationen Tutankamon, den egytiske drottningen Nefertiti samt konstnärerna Gudrun Åhlberg och Maggie Wibom. Ön Capri har en speciell plats i Kristina hjärta och hon säger att det är den vackraste platsen i hela världen. 

Det är primärt konsthistoria som Kristina brinner för. Hur konstnärerna inte bara skapade vackra ting utan också var som en spegel för samtiden de levde i. Konstnärernas förhållanden i samhället intresserar henne också. Hur levde de? Vilka förutsättningar hade de? De är frågor som Kristina vill svara på.

”Vara med och skriva om konsthistorien ”

 Att lyfta fram kvinnligt konstnärskap och ”vara med och skriva om konsthistorien ” ser Krisitina som en dröm med sitt arbete. När hon får frågan om drömutställningar som hon skulle vilja göra så måste hon tänka en stund. Det skulle vara att få göra en utställning med kvinnliga konstnärer från 60-,70- och 80-talet. ”Det finns flera otroligt talangfulla kvinnor som blivit utraderade ur historien eftersom de var just kvinnor” menar Kristina. Hon nämner ett konkret exempel, konstnärskollektivet Göteborgskoloristerna, där de kvinnliga konstnärerna inte fick någon uppmärksamhet eller erkännande utan verkade i det fördolda.

Men hur går det till när en konstintendent ska kurera en utställning? Jo, det är ett stort projekt och tack vare ett stort nätverk med privata samlare och andra museér går det att få ihop många objekt.  Just nu arbetar Kristina med en ny basutställning på Länsmuseet. Den ska innehålla keramikobjekt från Gävles två ledande kermaikfabriker Gävle Porslin och Bo Fajans. Några objekt är formgivna av formgivaren Maggie Wibom, som var en ledande kvinnlig konstnär hos Gefle Porslin. Porslin är ett stort intresse hos Kristina och hon är inte bara ordförande i Geflekeramikens Vänner utan också en hängiven samlare. 

Hur går de ekonomiska tankarna när man köper nya objekt? Kristina menar att det varierar. Länsmuseet köper inte verk för 3-4 miljoner. De har tyvärr inte den sortens pengar att röra sig med. Men tack vare utlån och långsiktiga investeringar kan museihallarna fyllas. Jag kollar runt i salarna fyllda med det ena fantastiska konstverk efter det andra och instämmer.

Kristina tillägger: ”Vi har ju ett otroligt stort arkiv och de tavlorna som hänger runt oss nu är våra dyrgripar”. Kristina tittar ut över rummet och väggarna som är klädda med färgglada tavlor blandat med skulpturer och andra föremål. Länsmuseet  håller alltid utkik efter nya objekt och det är ett idogt arbete att hålla sig à jour med det som händer i konstvärlden. En stor mängd objekt är gåvor och generösa donationer. Allt tas inte emot utan det som verkar relevant sparas. När det kommer till att urskilja och hitta konst att köpa finns det många faktorer som påverkar, så som pris, innehåll, teknik och ämne. Sen finns det en faktor som kan avgöra allt när man står framför ett konstverk: magkänslan och impulsen. Båda är otroligt viktiga faktorer när man köper konst. Vissa konstformer köps inte in på grund av att materialen kan vara svåra att bevara menar Kristina. 

För en konstintendent är ingen dag den andra lik. Det är ett mycket varierande arbete och allt är beroende av vad som händer just då. Man handlägger låne- och försäkringsärenden, besiktigar föremål för utlån, packar för olika transporter. Självklart ingår det som museibesökaren får ta del av, t.ex. visningar och föredrag. Kristinas jobb är också att rådgiva folk om deras konst, registrera och inventera föremålen i samlingarna. Det är något som coronapandemin har gett mer tid för. Pandemin har lett till utveckling av hur Länsmuseet arbetar. Invigningar, visningar  och föredrag har inte kunnat äga rum, men tack vare digitala framsteg har man lyckats få ut information till den vanliga besökarna. Livesändningar via facebook har blivit regelbundna och varje måndag sker det så kallade ”lunchvisningar”. Kristina tipsar mig om de korta filmerna på 10-15 minuter där ett föremål visas upp av en kunnig ur museipersonalen.

”Fantisera, upptäcka nya perspektiv och att komma närmare sina känslointryck”

När Kristina inte är i museets arkiv eller på kontoret gillar hon att krypa upp med en god bok. Både faktaböcker och romaner slukar hon och filmintresset är även det stort. När jag ställer den till synes enkla frågan: ”Vilken är din favoritfilm?”, måste Kristina tänka och kommer till slut fram till Ingmar Bergmans storverk Fanny och Alexander. Också där kan vi se hennes intresse för historien. Ett filmminne som etsat sig fast hos Kristina är när hon i mellanstadiet fick se filmen Clockwork Orange. Tyvärr har detta minne inga positiva kopplingar för henne då hon var för liten för den blodiga filmen.

Tiden går snabbt och efter ett givande samtal frågar jag Kristina om vilket adektiv som hon skulle beskriva sig själv med. Hon svarar: ”öppen och komunicerande” . Jag kan verkligen hålla med om det. Kristina har varit väldigt generös med sin tid och innan jag går får jag se hennes ögonsten En vän till mig och jag kan intyga att det är något att se. Just nu är Länsmuseet öppet även under pandemin i nyrenoverade lokaler. Gå gärna dit för att få en inblick i berättandet, konsten och historien.  

 

 Oscar


Tipsa en vän Skriv utKultur

Fann 257 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Vasait i Mellofinal     2023-02-18
Judarnas historia i Sverige   Käll   2023-02-17
Alla hjärtans dag     2023-02-14
Uje kom på andra plats i Mello     2023-02-12
Uje i Mello     2023-02-11
Humanistisk vasait belönad     2023-01-25
Ny bok av vasait     2023-01-18
Medalj från Svenska Akademin     2023-01-15
Aftonlandet     2022-12-23
Vasaskolans teatertreor gör det igen!   Käll   2022-12-16
Alla helgons dag     2022-11-03
Ministern och Vasaeleven berättar i nyutkommen bok   Käll   2022-10-10
Vasas mest kända popband     2022-10-03
Vasaskolans egen polis     2022-10-03
Ryssland i fokus på Vasaskolan   Käll   2022-09-14
Musikelever möter Symfoniorkestern     2022-05-13
Verdandi bjuder in     2022-05-12
Välkänd vasait har gått bort     2022-05-12
Våren är här.      2022-04-29
Mystiska ting på Vasaskolan     2022-03-29
Kulturkvällen i Ukrainas ära på länsmuseet   Molander   2022-03-21
Fantastisk föreläsning på Vasa   Käll   2022-02-18
Ordning och reda     2022-02-09
Minnespenningen 2021     2022-01-31
Klassiskt skådespel på Vasas Teater Norra!   Käll   2022-01-15
Viktigt att läsa!   Östberg   2022-01-12
Prins Perikles och hans dotter Marina   Josefin Edwardsson   2021-12-20
Oenighet om esteisk verksamhet i skolan   Wahlund   2021-11-30
Fint pris till Vasait     2021-11-18
Höstlovet     2021-10-31
Arkeologiska utgrävningar på skolgården II     2021-09-23
Snorre mördas     2021-09-22
Arkeologiska utgrävningar på skolgården I     2021-08-22
Minnespenningen 2020     2021-08-18
Kristina - med passion för berättandet, konsten och historien.     2021-05-29
Teatereleven som blev polis     2021-03-19
Vasa på frimärke     2021-03-05
Lyssna på musik från Vasa     2021-02-16
"På spåret" spårade ur     2021-02-13
Guldbaggar till Vasa     2021-01-26
383 år sedan Vasa gymnasieskola flyttades till Gävle     2020-12-10
Ett magiskt möte med den uppfinningsrika sagodiktaren, H.C. Andersen   Zetterberg   2020-10-23
Nobelpriset i litteratur 2020     2020-10-22
Vita duken världen över     2020-10-21
Musikälskare trotsade coronan   Lindblom   2020-10-21
Trevlig midsommar     2020-06-19
La Cage aux Folles   Lundgren   2020-05-29
Lär mer om Vasaskolan     2020-04-10
Ta det som en man – Hampus Nessvold     2020-03-20
Kokslovet som blev kvar     2020-03-01
LA VENDETTA DI ORESTE – Orestes hämnd   Zarotti   2020-02-13
Julklapp i sista sekunden     2019-12-18
S&M2   Jonsson   2019-10-11
Föreläsning med Gävleanknytning   Käll   2019-10-09
Kriget var nära Sverige   Käll   2019-09-17
Spex 2019     2019-05-25
Verdandisoaré med spex     2019-04-22
"Jag bytte ut stolthet mot skam”   Mälby   2019-03-15
350 år sedan gymnasiet startades     2019-03-05
Guldbagge till Vasa     2019-01-29
Årets minnespenning på plats     2019-01-27
Guldbaggenomineringar till Vasaiter     2019-01-25
Så botar man förkylning     2018-12-11
300 år sedan Karl XII dog     2018-11-30
Hur stort var Gävle egentligen?   Käll   2018-11-28
Ingmar Bergman och Vasaskolan   Käll   2018-11-28
25 år i höst     2018-11-15
John Bauer     2018-11-13
UNDER [ÄR JAG] BAR – EN UPPTÄCKTSFÄRD SÖDERÖVER   Andersson   2018-10-23
Where the magic happens   Josefa Leiva   2018-10-04
Spexet 2018     2018-05-31
Kroppslig upplevelse     2018-05-31
Soaré 2018     2018-05-20
Gifta   Mälby   2018-05-05
En märkesdag i svensk historia     2018-04-26
Konstinstallation på Vasaskolan     2018-03-20
Penning från Svenska Akademien till Vasaskolan     2018-01-31
Konst av Vasaelever     2017-12-18
En historisk tillbakablick genom teater   Mälby   2017-12-18
Grattis Finland     2017-12-06
Vasaiten, Humanisten, Verdandisten, Musikern, Skådespelaren....     2017-11-20
Nobelpriset till välkänd författare bland Vasaelever     2017-10-06
Blivande jazzlegend?     2017-10-05
Morden vid Vasaskolan     2017-09-30
Växtkraft på skolgården      2017-09-15
Hasse Alfredson var Verdandist     2017-09-12
Se till att skolans myntsamling växer     2017-09-01
Vasaelev vidare i Idol     2017-08-23
Våren vill liksom inte komma     2017-06-07
Bekymrad över dina nu värdelösa mynt?     2017-06-06
Sveriges nationaldag     2017-06-06
Teatertvåor - Med guldkant!     2017-06-03
Utbildningsreformator, humanist och DDR-vän     2017-03-20
Boris Jeltsin - bättre än sitt rykte   Käll   2017-03-15
Svenska akademin håller kontakten med Vasa     2017-01-26
Maskrosor   Hjärne   2016-12-19
Snubblade på målsnöret   Bonsér   2016-12-08
Dag Hammarskjöld besöker Vasaskolan!   Käll   2016-12-07
Vem förnyar juldikterna?     2016-12-02
En utdöd tradition     2016-11-21
Unika dokument åter i Vasaskolan     2016-11-15
I år går Noblepriset till...     2016-10-17
Tim Burton inte i sitt esse med ”Miss Peregrine´s Home for Peculiar Children”     2016-10-12
Meningen med allt     2016-10-02
Rekord i köande inför YouTube stjärnans besök     2016-09-28
Ny forskning om Vasaböcker     2016-02-01
Vasaskolan medaljerad     2016-01-31
Guldbaggar rasar in till Vasaelever     2016-01-20
En omskakande konsert   Wilund   2015-12-21
Gammal genre får nytt liv   Elfing   2015-11-11
Vitrysk, kvinna, journalist och författare     2015-10-08
En rysk historia     2015-09-23
Tidigare Vasaelev i "världens bästa film" Kung Fury     2015-07-29
Runa   Oskarson Kindstrand   2015-06-16
Spextaculärt   Oskarson Kindstrand   2015-05-30
Fyllde nästan Konserthuset   Oskarson Kindstrand   2015-05-11
Vintern rasat     2015-04-30
Vasaskolans födelsedag     2015-03-11
Brecht där han skall spelas   Oskarson Kindstrand   2015-03-07
Engagemang genom kultur   Oskarson Kindstrand   2015-02-11
Ny bok i latin     2015-02-10
En lite spretig Vårsalong   Svedlund   2015-02-10
Al Pitcher gör det igen   Oskarson Kindstrand   2015-01-21
Arkeologiska fynd i Vasaskolan     2015-01-15
Doktor Glas   Cyrillus Ottenvang   2014-11-13
Vi söker matskribenter   Övrelid   2014-11-09
Glitch   Oskarson Kindstrand   2014-09-29
Förr eller senare exploderar jag   Övrelid   2014-09-25
Att förvalta vårt arv     2014-06-26
Vill vi ha robotar som tjänstemän     2014-06-06
GGF Verdandis Spex 2014   Oskarson Kindstrand   2014-05-30
Defenestrering?     2014-05-23
Jazztreornas avslutningskonsert   Oskarson Kindstrand   2014-05-19
Kärleken är fri     2014-05-09
Vita kränkta män   Oskarson Kindstrand   2014-04-27
Så har hon äntligen kommit ut   Wallén   2014-03-11
Mannen utan Riktning   Oskarson Kindstrand   2014-02-26
Rheborg – en föreställning nära gränsen   Oskarson Kindstrand   2014-02-24
Streber                                   Oskarson Kindstrand   2014-02-24
En kulturell vecka   Oskarson Kindstrand   2013-12-02
Det visste ni inte     2013-11-19
Dagar av sol och regn   Svedlund   2013-11-04
Fröken Julie   Oskarson Kindstrand   2013-11-03
I biblioteket som vanligt     2013-10-14
Jazz i 20 år   Oskarsson Kindstrand   2013-10-06
Dagar av sol och regn   Oskarson Kindstrand   2013-09-27
La Bohème   Oskarson Kindstrand   2013-09-23
Språkförbistring på Vasa?     2013-05-12
Early Monday Morning   Karnatz   2013-05-12
Peace and Love festivalen   Nylund   2013-05-12
Konstutställning   Ängskog   2013-05-07
Hedrande pris till Vasaelev     2013-04-25
Intressant teater i tiden   Oskarson Kindstrand   2013-04-24
Försvunnen värld     2013-04-19
Musik direkt   Siljeholm   2013-04-16
Uppdaterad   Oskarson Kindstrand   2013-04-15
Konst på gångavstånd   Oskarson Kindstrand   2013-04-05
Naturvetenskaplig konstutställning   Oskarson Kindstrand   2013-03-25
Ny film med Vasaanknytning     2013-03-09
Har du märkt något konstigt?     2013-03-05
Absolutum     2013-03-04
Vasaelever Grammisnominerade     2013-02-20
80 år sedan Hitler tog makten - hur kunde det ske?   Käll   2013-02-11
Les Misérables   Jacobs   2013-02-04
Julavslutning     2012-12-22
Vasa - naturvetarskola sedan 1500-talet     2012-11-27
Språkskolan visade upp sig     2012-11-21
Musik och obesvarad kärlek     2012-11-21
Konstutställning. Annacarin Stenman   Wallén   2012-11-05
Nobelpriset en överraskning     2012-10-11
Sergio Magazine     2012-09-17
Övermänskliga toner   C   2012-05-21
Stundtals bättre än originalet   M   2012-05-11
Vinterlov är cirkustid     2012-02-24
Vasakonstnär in i finrummen     2012-02-07
Vasa i Idolfinal som vanligt     2011-11-12
Vasaskolans ambassad i Uppsala     2011-10-10
Ny organist sökes     2011-06-02
Vasaskolan fyller år     2011-03-12
Guldregn över Vasaskolan     2011-01-10
Julavslutningen 2010     2010-12-22
Vasaskolan i norsk avhandling   Övrelid   2010-11-23
Budoarstämning   Øvrelid   2010-11-01
Vasaskolan i Idolfinal även i år     2010-10-24
Idag för 2500 år sedan     2010-09-29
Skön musik     2010-05-31
Sverige får ett helgon     2010-05-17
Så var det klart   Noaksson   2010-05-07
Så vackert, så svenskt....     2010-05-05
Blir Clara sångerska i Ace of Base?     2010-05-02
Oliver Twist i en modern version med twist   Johansson   2010-04-23
Poesitävlingen avgjord     2010-03-23
Vasa i doktorsavhandling     2010-03-17
Vasaskolan i melodifestivalen     2010-03-14
Att se tillbaka   Övrelid   2010-03-12
Vasaskolan fyller år     2010-03-12
VASASKOLANS TRAPPA   Gustafsson   2010-02-24
Filosofiskt samtal med Platon   Hedberg   2009-11-25
För länge sedan   Övrelid   2009-06-14
GGF Verdandis årliga spex   Johansson   2009-06-11
Festivalerna 2009   Persson   2009-06-05
Popcornen gick till Twilight   Persson   2009-06-05
Nördarnas galax   Nyström   2009-06-01
Prostitution och fattigdom - Stockholm 1882   Nyström   2009-05-29
Biosommaren 09 – Om det blir otur med vädret   Persson   2009-05-29
En sista vers   Lännerström   2009-05-19
Runa visar upp humor   Lännerström   2009-05-18
Hela jävla veckan     2009-05-12
European Song Contest 2009   Persson   2009-05-07
Generation Kill på SVT   Nyström   2009-04-21
Spelrecension: Alone in the Dark   Norén   2009-04-16
Biorecension: Gran Torino   Norén   2009-04-02
Jungelboken   Johansson   2009-03-30
En roman om besatthet   Nyström   2009-03-27
Biorecension: Män som Hatar Kvinnor   Norén   2009-03-19
Tills döden skiljer oss åt...   Persson   2009-03-17
En annan bild av Afrika   Nyström   2009-03-16
Den vita borgen   Nyström   2009-03-10
Nu missade du något.     2009-03-09
Slumdog Millionaire   Johansson   2009-03-09
Jazzelev       2009-03-09
Ny skolorganist     2009-03-07
Gomorra - En fråga om liv och död   Lännerström   2009-03-06
Skivrecension: Seal – "Soul"   Norén   2009-02-15
Seven Pounds   Persson   2009-02-14
Lukas Moodysson om globaliseringen   Nyström   2009-02-14
Entre les Murs   Nyström   2009-02-06
Lärare på Jazzgymnasiet belönas     2009-01-09
Spel. Tekken 5   Norén   2008-12-20
Globen nästa     2008-12-06
VÄRLDSREKORD!!!     2008-12-04
Vasa står bakom Alice!     2008-11-18
Att sitta säkert     2008-11-15
I förfäders spår     2008-10-20
Alice vidare     2008-09-30
Musik. Jack Johnson   Norén   2008-09-22
Spel. Grand Theft Auto 4   Norén   2008-09-18
Cirkus. Oförglömlig cirkusupplevelse     2008-06-07
Wellton nådde nästan ända fram     2008-05-31
Vad vet du om Vasaskolan   Övrelid   2008-05-17
Teater. A Clockwork Orange   Frida Pettersson   2008-05-15
Arkeologi i Torsåker   Övrelid   2008-05-15
När flickorna kom till Vasa   Övrelid   2008-04-17
Det hände idag?     2008-04-07
Vasa sexa i Melodifestivalen 2008     2008-03-26
Jubileumsåret     2008-01-22
En julklapp till läsarna     2008-01-20
Linnés lärjunge i Norge     2008-01-10
Spel, Zelda   Linder   2007-12-31
Spel, Serious Sam   Linder   2007-12-31
Spel, Oblivion   Linder   2007-12-31
Vasalärare med bok till jul     2007-12-15
Hör väktarens rop!     2007-12-12
I Gävlepressen 1807     2007-12-08
Ensamhetens trädgård   Jansson   2007-12-06
Skatter på Vasaskolan!   Forslund   2007-10-22
Rövarnästet i Valbo   Övrelid   2007-10-18
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen

Skicka insändare

DET HÄNDE IDAG

Tisdag 26/9
Göta Kanal invigs (26.09 1832)

Vasaskolans webbsida


GH


VA


Vasa Akademis hemsida

Gevaliensis
Ansvarig utgivare:   Arne Övrelid
Webmaster:   Arne Övrelid
Redaktion:   Albin, Lukas, Elina, Emma, Elin, Olle, Tove, Patrik, Daniel, Petter, Julia, Clara, Tilde, Lisa