När kollade du Facebook senast? Eller Twitter? Eller Instagram?
Känslan av att man hela tiden vill vara uppdaterad präglar många ungdomar idag.
Vi spenderar allt mer tid vid sociala medier för att hålla koll på människorna runt omkring oss. Allt för att känna oss uppdaterade. Och det är precis det som teatertreornas stora vårsatsning ska handla om. Det är en egenskriven pjäs om överkonsumtion och sociala medier som klassen har fått skapa från grunden. Regissören är som vanligt Rolf Berlin och föreställningarna spelas på lilla retorten vid Gasklockorna.
Oskar Herpai är en av eleverna i ES3TA. Han tycker att valet av ämne passar bra då vi idag lever i ett samhälle som konsumerar allt mer samtidigt som vi tillbringar allt mer tid vid sociala medier.
- Har det någonsin varit mer aktuellt än nu?
Hur ska man tolka affischen där ni tar på en kvinnokropp?
- Det vi försöker visa är att det materiella kommer i fokus. Det är en plastkropp där händer tar allt ifrån en. Det kan vara allt från materiella ting till relationer mellan vänner och familj.
Men uppsättningen har mer fokus på sociala medier än på överkonsumtion.
- Man känner jämt att man måste få reda på allt, att man ska vara överallt, för att känna sig bekräftad. För att inte tala om uppdaterad!
Nu har ni repat i en vecka, en vecka kvar till premiär, kan du beskriva var ni befinner er i arbetsprocessen?
- Mitt i arbetet. Vi har scenografiska problem som ska lösas under den sista veckan. Annars är det bara rep som gäller.
En utmaning för alla estetklasser är den sneda balansen mellan tjejer och killar. Betyder det något särskilt att vara kille i en sådan situation?
- Man blir självklart en minoritet men det intressanta i det hela är att det är helt annorlunda i den moderna teaterkulturen. Där är det plötsligt helt ombytta roller. Det är bara männen som syns vilket är något som måste förändras, säger Oskar Herpai.
Det här är er slutproduktion, ni har gått tillsammans i tre år, hur många tror du kommer hålla på med teater om 10 år?
- Ingen. Men samtidigt måste man inte hålla på med teater bara för att man går en teaterlinje. Utbildningen ger mycket mer än vad man tror. Det handlar bara inte om att utvecklas som skådespelare utan att hitta mod för att stå på scen, stå inför folk samt att få en inblick i vad teater verkligen är.
Föreställningen spelas 20, 22, 23 och 24 april på lilla retorten vid Gasklockorna.
Li Oskarson Kindstrand