Pismo uczniów gimnazjum w Dobrzyniu nad Wisłą
Sobota, 18 listopada 2017 - 14:43
Strona tytułowa
Artykuły

« Poprzedni Następny »


Słodycze....,czyli mali kusiciele


Daria Ziołkowska 2011-03-15


Wszyscy uwielbiamy słodkości począwszy od gum skończywszy na czekoladach,pączkach,ciastach... itd.
Słodycze są jednym z podstawowych produktów w sklepach.Jest ich mnóstwo.Przyciągają nas do siebie swoim zapachem i smakiem,któremu nie możemy się oprzec.Są one "rajem" dla podniebienia.Często "załatwiają" one różne problemy np.gdy komuś zdarzy się kłótnia,wystarczy wręczyc temu komuś prezent w postaci czekolady..itp.Słodycze to również sposób wyrażania uczuc.Więc widzicie ,że mają wiele pozytywnych cech.


Słodycze – gotowe produkty spożywcze o słodkim smaku i zazwyczaj o stałej konsystencji, które spożywa się zwykle między posiłkami.

Do słodyczy zalicza się m.in:

* cukierki
* czekoladę
* ciastka
* batony
* pakowane galaretki

Słodycze produkuje się zazwyczaj z cukru z dodatkiem mleka, wody, kakao, wiórków kokosowych i bakalii.
Wszyscy uwielbiamy słodkości począwszy od gum skończywszy na czekoladach,pączkach,ciastach... itd.
Słodycze są jednym z podstawowych produktów w sklepach.Jest ich mnóstwo.Przyciągają nas do siebie swoim zapachem i smakiem,któremu nie możemy się oprzec.Są one "rajem" dla podniebienia.Często "załatwiają" one różne problemy np.gdy komuś zdarzy się kłótnia,wystarczy wręczyc temu komuś prezent w postaci czekolady..itp.Słodycze to również sposób wyrażania uczuc.Więc widzicie ,że mają wiele pozytywnych cech.
Choc tak jak w wielu przypadkach ma też negatywny wpływ .Jemy je nie zdając sobie sprawy z konsekwencji codziennego objadania się nimi.Działanie słodyczy może uzależnic.Jeśli jemy je zbyt często.Obrastamy w tłuszcz,który trudno później spalic.Dlatego musimy się zastanawiac,czy warto niszczyc swoje zdrowie poprzez negatywny wpływ słodyczy.W polsce rośnie liczba osób z nadwagą.Bardzo często nie możemy oprzec się pokusie jedzenia słodyczy.Każdy ma prawo od czasu do czasu zjeśc ten przysmak.Jednak nie powinno sie go jeśc codziennie.To nie żart.
Słodycze mają też negatywny wpływ na środowisko naturalne....

Emisja gazów cieplarnianych na kilogram gotowego produktu:


Słodycze piankowe 3.8kg

Chipsy 2.2kg

Napoje gazowane 0.33kg

Spożycie słodyczy, chipsów i napojów gazowanych w Szwecji prowadzi do emisji prawie pół tony gazów cieplarnianych. Odpowiada to 0.8 % całości emisji gazów cieplarnianych Szwecji oraz za 2.6% całego wpływu konsumpcji artykułów spożywczych na środowisko naturalne w Szwecji.

Po raz pierwszy zanalizowano wpływa słodyczy i chipsów na środowisko naturalne. Badania Instytutu Żywności i Biotechnologii pokazują, że wyprodukowanie kilograma chipsów prowadzi do emisji 2.2kg gazów cieplarnianych, to jest dwadzieścia razy większej ilości niż ta potrzebna do uzyskania kilograma ziemnniaków. Czekolada mleczna ma trzy razy większy negatywny wpływ na środkowisko naturalne, niż czekolada gorzka. Największym jednak wrogiem środowiska naturalnego są słodycze piankowe. Jedna paczka takich słodyczy ma taki sam negatywny wpływ na środowisko jak jedna porcja wieprzowiny.
- Ten wynik nas zaskoczył. To właśnie mięso jest zazwyczaj tą grupą produktów żywieniowych, która najbardziej odbija się na środowisku naturalnym – mówi Anna-Karin Johansson z Instytutu Żywienia, który to instytut wraz z Radą Nordycką zamówił przeprowadzenie badań.
Wysoka emisja gazów cieplarnianych to wina surowców potrzebnych do produkcji. Aby wyprodukować kilogram słodyczy piankowych potrzeba 3.6kg rozmaitych składników.
- To sprawia, że wpływ na środowisko rośnie.
Jemy coraz więcej słodyczy. Spożycie słodyczy w Szwecji podwoiło się w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat, a i pijemy teraz dużo więcej słodzonych napojów gazowanych.
- To jest też naszym przesłaniem. Żadnego z badanych produktów tak naprawdę nie potrzebujemy ze względu na zawartość składników odżywczych, konkluduje Anna-Karin Johansson.
Jak widzicie słodycze nie tylko szkodzą naszemu organizmowi ,ale i naszej planecie.Dlatego spróbujmy jeśc mniej słodyczy,pokonajmy to "uzależnienie".


                                Instytut Żywności i Biotechnologii (Institutet för Livsmedel och Bioteknik)



http://bardzo.zimny.maj.salon24.pl/283166,negatywny-wplyw-slodyczy-na-srodowisko-naturalne

http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82odycze

Wyślij artykuł do znajomego:     Wydrukuj



Szukaj Pomoc do wyszukiwania
Opublikowane
Archiwum

Uwagi dla redaktora
Wyślij list do redaktora

Kalendarz



Webvoter

Miasto i Gmina Dobrzyń: www.dobrzyn.pl

Dobrzyn upon Vistula


NAWOJKA
Redaktor naczelny:   Wiktoria Jankowska
Webmaster:   Elżbieta Wierzbicka
Współpracownicy:   Klaudia , Dominika, Marta , Wiktoria, Paulina, Aleksandra, Wiktoria, Dominika , Oliwier, Elżbieta, Iga , Igor