Jecie je codziennie, ale czy wiecie?
Niezastąpione dla naszego zdrowia są popularne i tanie warzywa. Dostarczają witamin, składników mineralnych i błonnika. Jedzcie cztery porcje warzyw dziennie, czyli razem ok. kilograma. Bez obaw- nie przytyjecie!
Marchew poprawia wzrok. Zawiera prowitaminę A, która działa ochronnie na nasz układ krążenia. Aby pokryć połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę wystarczy zjeść jedną marchewkę ( ok. 100 g ). W składzie ma również retoinę, czyli związek, który wpływa na poprawę ostrości widzenia o zmroku. ( 100 g = 27 kcal ) Buraki czerwone zapobiegają anemii. Powinny często spożywać je osoby, którym nie dopisuje apetyt, są osłabione, grozi im anemia. Warzywa te zawierają sporo: żelaza, magnezu i potasu, ale również witaminę B1 i C. Buraki pomagają w wypłukiwaniu z organizmu człowieka kwasu moczowego, którego zbyt duża ilość jest szkodliwa dla nerek. Sok z nich pomaga walczyć z nadciśnieniem tętniczym. (100 g = 45 kcal ) Brokuły chronią przed rakiem. W ich skład wchodzi dużo prowitaminy A i witaminy C, które poprawiają odporność organizmu. Chronią przed zwykłym przeziębieniem, ale zapobiegają też chorobom układu krążenia. Dzięki flawonoidowi sulforafanowi, wspomagają obronę organizmu przed nowotworami. Są dobrym składnikiem diety dla kobiet w ciąży. ( 100 g = 37 kcal ) Cykoria odtruwa organizm. Bogata w błonnik polecana jest osobom cierpiącym na zaparcia. Wspomaga pracę układu pokarmowego, wątroby i nerek. Poprawia przemianę materii i usprawnia usuwanie toksyn z organizmu. Zawiera też goryczkę, która wpływa bardzo korzystnie na tworzenie się czerwonych ciałek krwi. W jej skład wchodzi również witamina C i kwas foliowy oraz sód, potas, magnez i żelazo. ( 100 g = 21 kcal ) Ziemniaki osłaniają jelita. Są bogatym żródłem skrobii i błonnika, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Poleca się je osobom, które cierpią na zespół nadwrażliwego jelita. Pomagają złagodzić objawy tego schorzenia i regulują pracę przewodu pokarmowego. Zawierają również witaminy grupy B i witaminę C oraz składniki mineralne tkj.: fosfor, magnez i żelazo. Dostarczają potasu, który poprawia pracę serca. Mają mniej kalorii niż np. ryż. ( 100 g = 85 kcal ) Cebula wspomaga serce. Dzięki obecności związków siarczkowych, które nadają jej ostry smak i zapach, działa bakteriobójczo. Jest skuteczna przy przeziębieniu i infekcjach układu oddechowego. Pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi i oczyscić układ krwionośny. Posiada substancje zmniejszające lepkość krwi, które nie dopuszczają do powstania zatorów. Dzięki witaminie C i potasowi ułatwia przepłukiwanie nerek i pęcherza oraz wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. ( 100 g = 30 kcal )
Ogromny wpływ na nasze zdrowie ma jakość i zawartość produktów, których spożywamy. Apeluję, jedzcie dużo warzyw i owoców, gdyż są żródłem witamin podszebnych dla naszego organizmu.
|