Pismo uczniów gimnazjum w Dobrzyniu nad Wisłą
Czwartek, 19 października 2017 - 20:15
Strona tytułowa
Artykuły

« Poprzedni Następny »


Powiadom znajomych o tym artykule:
Do:
Od:

Terytoria Ssaków


Paulina Witkowska 2011-10-13

Obrazek:animals-town.blog.onet.pl

O ssakach mówi się, że cechują je zachowania terytorialne, ponieważ bronią określonych terenów. Posiadacze terytorium zyskują wiele korzyści, muszą jednak często ostro bronić swego rewiru. Terytorium służy u różnych gatunków ssaków do różnych celów. Najczęściej przyczyną zachowań terytorialnych bywa obrona źródeł pożywienia. Rzadkie afrykańskie małpy ( gerezy białobrode ) zjadają przede wszystkim liście drzew i żyją w gęstych zaroślach, dlatego wystarczy im małe terytorium. Ich krewna ( gereza ruda ) żywi się owocami i kwiatami, których poszukiwanie wymaga więcej pracy, dlatego potrzebuję większego rewiru. Niektóre gatunki ssaków, jak antylopy czy nietoperze, gromadzą się w miejscach zbiorowych zalotów, gdzie samce starają się zwabić na swoje miniaturowe terytorium samicę, z którą się połączą. Ssaki żyjące na drzewach, drapieżniki i gatunki budujące podziemne nory, mają dokładnie określone rewiry. Różnią się tym od ssaków pasących się. Pasące się stada przez większość roku wędrują z miejsca na miejsce w poszukiwaniu świeżej trawy. Gdyby stado przebywało wciąż na jednym miejscu, wyjadłoby wkrótce całą trawę i pozbawiło się źródła pożywienia. Określone terytorium zamieszkuje zawsze wiele gatunków ssaków, ale bronią go tylko przed przedstawicielami własnego gatunku. U takich gatunków, gdzie samiec jest zdecydowanie większy niż samica, rewiry przejmują samce. Każde stado lwów może liczyć nawet 20 osobników i poluję na terenach powyżej 400 km2 . Gdyby lwy miały bronić całego tego terenu, nie miałyby już czasu na pożywienie się. Dlatego stada lwów dzielą się na grupy co zwiększa prawdopodobieństwo udanych łowow.

GEPARD - Samica żyję samotnie, a samce tworzą stada.

ŻENETA - Samotne życie lub stada prowadzone przez matkę.

SZAKAL - żyję w parach lub stadach.

LEW - żťyję w stadach liczących do 18 osobników.

SKUNKS - Samotnik, czasem poluje wspólnie

TYGRYS - żyję samotnie

Skomentuj     Wyślij artykuł do znajomego:     Wydrukuj






Szukaj Pomoc do wyszukiwania
Opublikowane
Archiwum

Uwagi dla redaktora
Wyślij list do redaktora

Kalendarz



Webvoter

Miasto i Gmina Dobrzyń: www.dobrzyn.pl

Dobrzyn upon Vistula


NAWOJKA
Redaktor naczelny:   Wiktoria Jankowska
Webmaster:   Elżbieta Wierzbicka
Współpracownicy:   Klaudia , Dominika, Marta , Wiktoria, Paulina, Aleksandra, Wiktoria, Dominika , Oliwier, Elżbieta, Iga , Igor