Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Lördagen den 1 april 2023 - klockan 00:34
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Årsmöte för FIMEM närmar sig

INTERNATIONELLA FREINETRÖRELSEN FIMEM GER INTE UPP!

Årsmöte för FIMEM närmar sig


Raija Törnroos 2020-08-13


Här ett utskick till alla Freinetvänner med information och ställningstagande skickad till föreningen av vår medlem Lena Alexandersson. 


Den 4 och 5 juli hölls det första förberedande virtuella mötet inför  FIMEMs årsmöte 2020 den 29-30 augusti  (FIMEM= Internationella Federationen för Modern Skola, dvs freinetpedagogiken).Pga Covid 19 kommer alltså årsmötet att hållas på nätet i stället st för i Quebec! Där skulle den kanadensiska freinetrörelsen i år stått värd för vår stora internationella träff RIDEF (Rencontre Internationale Des Èducateurs Freinet)  -  men som pandemin tvingade dem att ställa in efter många års förberedelser.

Det var ett hårt slag för dess medlemmar och speciellt för vår ordförande Mariel Ducharme som enträget arbetat för ett RIDEF i Canada. Redan i Spanien 2012 slogs de med Svenska rörelsen om att få ordna RIDEF före oss. Det kunde alltså blivit vi svenskar som fått ordna vårt RIDEF efter Canada och fått uppleva besvikelsen att hårda och långa förberedelser ledde till intet!!

I stället hålls under sommaren en rad möten inför det beslutande årsmötet 29-30 augusti.  Samordnare är Gabriella Varaldi från Uruguay. Lördagen den 4 juli satt hon på plats i Montevideo redan kl 8.15 för att öppna mötet. Deltog gjorde valda representanter från de olika nationella rörelserna, för Sveriges del Mia Vävare. Klockan var då 13.15 i Europa och i Japan hade den redan hunnit bli 20.15!  På söndagen den 5 julli fortsatte  arbetet.

Detta var det första av 3 förberedande möten som skall hållas innan årsmötet. Där bestämdes vilka frågor som behöver diskuteras och vilka beslut som ska tas i år och vilka som kan skjutas upp till 2022, då vi får hoppas att Covid-situationen har förbättrats och Marocko som planerat kan stå som värd för RIDEF .

Det första mötet har nu följts av ytterligare ett den 10-11 juli -  

OCH mellan 8-30 juli skall vi i de olika språkgrupperna diskutera dagordningens frågor!  DEN 20 AUGUSTI skall en syntes vara gjord av  de nya förslag som framkommit!

Den 29-30 augusti hålls så slutligen årsmötet - på nätet med plattformen Zoom - då budget ska godkännas och nya styrelsekandidater och medlemsländer väljas in.

Svenska rörelsen har som uppgift att på årsmötet presentera och rekommendera inträde för den nybildade gruppen i Ghana (där de lärare som vi påsken 2019 inbjöd till Sverige ingår) som nu ansöker om inträde i Internationella Freinetrörelsen. Ett inträde som den stora spansktalande gruppen i Sydamerika ställer sig tveksam till, uttryckt i en av motionerna som de sänt till årsmötet. Tveksamheten gäller det faktum att dessa lärare är anställda i skolor ledda av metodistkyrkan och katolska kyrkan. Och en av de viktigaste grundpelarna  i FIMEMs Plattform - som alla medlemsländer måste ansluta sig till - det är ju att freinetpedagogiken skall var "laique", dvs religiöst obunden.

Svenska freinetrörelsen har som fadder för Ghana ombetts göra ett uttalande.

Ja, vad säger vi om detta?

Skall svenska rörelsen ha ett ord med i laget om FIMEMs framtid? Eller kommer vårt land - som alltid skall vara bäst och veta mest - ha retirerat till sin bakgård sysselsättande oss med våra  provinsiella problem, omedvetna om eller ovilliga att erkänna att vår pedagogik till ursprung och essens är internationell!

undrar Lena Alexanderson

 


Skriv utNy bok om Freinetpedagogik!

Barnet är av samma natur som den vuxne
Ny bok av Inger Nordheden!

Här kommer det senaste tillskottet av böcker av Inger Nordheden om Célestin Freinets pedagogiska tankar; nu med exempel från lågstadiet.

På bokens baksida kan man läsa:

 

Läs mer
Medlemskväll i matematik

Första medlemsmötet på länge ger lust att arbeta med matematik

På kvällen den 22:a februari samlades en förvånande liten men entusiastisk skara på Drakbergsskolan för att fördjupa sig i matematik på Freinetvis.

Läs mer
Årsmöte 2023

Årsmöte 2023 den 2/4 klockan 14.00-16.00


Årsmötet  2023 hålls på Freinetskolan Kastanjen den 2/4. Mötet börjar klockan 14.00.
Klockan 15.00 kommer Freinetrörelsen Demokratipris att delas ut till...

Läs mer
Agneta Ahlqvist berättar.

Utbildningsdagen i Göteborg, hösten -22

Utbildningsdag i Göteborg, hösten 2022

I somras fick vi en förfrågan från Drakbergsskolan om en utbildningsdag. Det skulle bli en dag med grunder i Freinetpedagogik.


Det var åtminstone vad styrelsen i början...

Läs mer
Konstnären bakom demokratipriset

Du har väl sett skulpturen som nu är Freinetrörelsens demokratipris. Här är ett porträtt av konstnären bakom skulpturen, Emma Ströde Falk.

Vinnaren av Freinetrörelsens Demokratipris har sedan 2017 tilldelats en bronsskulptur som vi kallar Sommarflickan.  Sommarflickan är skapad av Göteborgsbaserade skulptören...

Läs mer
Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Under ett möte för Freinetrörelsen i tidiga december 2022 beslutade styrelsen vinnare av Demokratipriset för året. Nomineringstiden var över och det var så att...

Läs mer
1. Det traditionella familjefotot

Rapport från Ridef i Marocko 2022

RAPPORT från RIDEF i AGADIR 2022 

FIMEMs 34:e RIDEF

Ja, så deltog jag i alla fall på 2022 års internationella freinetlärarkongress: RIDEF -Rencontre Internationale Des Educateurs Freinet, Internationella mö...

Läs mer
Dags att nominera till Demokratipriset 2022

Vem vill du nominera till Freinetrörelsens Demokratipis 2022

Nu är det dags att nominera pristagare till Freinetrörelsens demokratipris 2022. Styrelsen vill ha förslag senast den 8/11 -22. 

Skickas till: freinetrorelsen.sverige@gmail.com

Läs mer


Freinetrörelsens demokratipris för 2021

Freinetrörelsens demokratipris Open Minds 2021 tilldelas Dina och Jovan Rajs

Som vi har väntat! På årsmötet den 24:e april får vi äntligen dela ut 2021 års demokratipris Open Minds


Så här lyder styrelsens motivering: Dina och...

Läs mer
Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Freinetrörelsen i Marocko har haft nervösa år av planering inför RIDEF då den inplanerade träffen i Kanada sommaren 2020, efter så mycket slit och fö...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Årsmöte 2023 den 2/4 kl. 14.00 - 16.00
Mötet hålls på Freinetskolan Kastanjen i Norsborg. Klockan 15 delas demokratipriset ut till föreningen Historieberättarna. Vi ses på plats eller digitalt. Länk sänds till medlemmar.


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia