Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Söndagen den 22 december 2024 - klockan 07:46
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Nu är vi igång!


Grupp 2 2013-08-08

Sokratiskt samtal
Bild:Lisa Sigerstad
Sokratiskt samtal

 

Tisdag 6/8 2013.

En härlig högsommardag i Burs på Gotland fortsätter vi med bland annat grupparbetet som vi började med igår. Idag samlades vi klockan åtta vid Bygdegården i Burs, en fin frukostbuffé serverades och alla kursdeltagare var på plats för att äta och njuta av den vackra utsikten. Ett gäng pedagoger från olika delar av landet satt ute i solen och pratade, lyssnade och reflekterade kring olika frågor som berör skolans värld.

En sak var alla rörande överens om, nämligen hur trevligt vi hade ihop och att gruppen var intressant på olika plan. Vi hade lyssnat på varandras presentationer som kändes spännande och inspirerande och vi vågade vara personliga och bjöd på oss själva när vi introducerade oss. En pratglad grupp med intressanta och kloka idéer.

Ja vi kunde sitta där i sommarhettan hur länge som helst om inte tiden hade stoppat oss. Klockan nio var det dags att sätta igång med kursen och projektet.

Ute på gräsmattan under solen och den klarblåa himmelen vid Bygdegården  hade vi en övning med en av kursledarna. Då blev det lite diskussion om gårdagens upplevelser och lärdomar och reflektionerna var lite olika men alla röster hördes.

Vi lämnade gräsmattan, solen och den blåa himmelen för en mer traditionell klassrumsundervisning inne i Bygdegården, men sommarvärmen följde med oss enda in i rummet och var med under hela förläsningen som en av kursledarna ledde. Det handlade förstås om Freinetpedagogik och värmen gjorde inte föreläsningen jobbigare utan bara somrigare.

Vi fikade och följde föreläsningen med stor nyfikenhet och tiden rusade iväg för helt plötsligt så var det dags för lunch.  Morotsoppan hade lagats med kärlek och omsorg för den välkomnades så hjärtligt av alla magar så vi som trodde att man inte kunde äta soppa på sommaren hade uppenbarligen fel.

Grupparbetet startades efter lunch och vår grupp möttes vid Kyrkan I Burs. Vårt grupparbete skulle ha temat ”Kyrkan i byn”. Vi gick runt där utanför och i kyrkan, det var tyst, tomt och väldigt svalt där inne. Och den vackra byggnaden var inte bara vacker på utsidan utan insidan var både vacker och rogivande. Vi spenderade en stund där inne och sedan samlades gruppen utanför. Många känslor och tankar hade satts igång och nu skulle vi försöka pussla ihop det vi kände, tyckte och undrade över till ett gemensamt arbete för att sedan redovisa ”platsen” redan på torsdagen för resten av kursdeltagarna. 

Besök på Stavgard.

Vi kom till en rekonstruerad vikingaby i skogen. Här fanns bland annat långhus, bagarstuga och utomhusklassrum byggda på vikingavis helt utan modern byggteknik. Efter en demonstration av den ”freinetisk” historieboken samt lite välsmakande kaffe och hallongrotta, satte vi oss till bords för att delta i ett Sokratisk samtal.

Vi utgick alla från en text som tydligt gav ett ämne att diskutera kring. Handledaren gick igenom målen med samtalet, vilket var att arbeta mot utveckling på individuell nivå och på gruppnivå. Deltagarna ombads att sätta ett personligt mål som innebar ett annorlunda sätt att medverka i ett gruppsamtal än annars, t ex att vara en god lyssnare för den som var ovan vid det och att ta större plats för den som var ovan vid det. Målet som sattes på gruppnivå för samtalet var att alla skulle gemensamt ta ansvar för att alla deltagare skulle komma till tals. Vidare lyftes att i ett Sokratiskt samtal är en del i metoden att vi skulle utgå från våra egna tankar och åsikter och det utan att ta stöd av auktoriteters åsikter, teorier eller aktuell forskning. Samtalet pågick i ca 40 minuter och när vi avslutat med en utvärdering av hur vi upplevde samtalet och hur vi lyckats att nå de mål vi satt på individ- och gruppnivå, åkte vi hem till vårt boende.

Kvällen avslutades med frivilligt samkväm på gården där reflektion och samtal kring dagens upplevelser och övningar pågick tills vi alla kröp till kojs. Återigen, tack för idag, tack för en fantastisk, freinetinspirerad, underbar dag.

 

 

 


Skriv ut



FÖRSTA DAGEN PÅ FREINETKURS


Nu är årets kurs igång! Här skriver deltagarna!


Vi samlades på morgonen för att lära känna varandra och presenterade oss, vilken bakgrund och vilka erfarenheter vi har med oss. Vi är ett glatt...

Läs mer
Minnestavlor på myggnät med kakelmix

Tredje dagen på Freinetkursen


Dagen började med några lekar utanför bygdegården. Vi fick vara både robotar och djur. Sedan fick vi användning för de saker vi samlat in i och omkring Burs. Var...

Läs mer

ANDRA DAGEN PÅ FREINETKURS



Tisdagen började med en återblick utifrån var och ens personliga upplevelser nedtecknade i våra egentillverkade anteckningshäften. Därefter introducerade Mia...

Läs mer
Fyrplatsen på Närsholmen.

Fjärde dagen på kursen i Burs

DET BLEV EN DAG PÅ STRANDEN...

Nu förbereder vi oss för kvällens festligheter!


Denna näst sista dag på kursen bjöd vädergudarna på snabba växlingar mellan sol och regn.
Dagen bö...

Läs mer
Sokratiskt samtal

Nu är vi igång!


 

Tisdag 6/8 2013.

En härlig högsommardag i Burs på Gotland fortsätter vi med bland annat grupparbetet som vi började med igår. Idag samlades vi klockan åtta...

Läs mer
Alla deltagare har gjort var sin reflektionsbok

Kurs i Burs igen!

För sjuttonde året i rad genomför vi nu "Kurs i Burs". Härliga deltagare från olika verksamheter arbetar med temat "Närmiljön". Här kommer en rapport...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Gratis webbinarium
Tema: Korrespodens inom Freinetpedagogiken.

Datum onsdagen den 1:a november, klockan 18.00.
Spara datumet!
Mer info kommer!


KAP



Besök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit

Gratis webbinarium
Onsdagen den 1:a november, 2023
Klockan 18.00

Tema: Korrespondens inom Freinetpedagogiken.

Spara datumet. Mer info kommer.
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia