Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Onsdagen den 26 juni 2024 - klockan 03:23
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

FREINETSKOLAN I LUND

Glimtar från Freinetskolan i Lund

FREINETSKOLAN I LUND


Eva Jensén 2024-06-06




Den 6 maj i år, 2024, besökte jag Freinetskolan i Lund för att samtala med några av pedagogerna kring freinetpedagogiken. Jag ville veta hur skolan har utvecklats efter de svåra åren med den stora branden och därefter en omfattande pandemi.

En viktig förändring sedan augusti 2023 är att skolan har fått en ny rektor.

Utseendemässigt har skolan invändigt genomgått något av en metamorfos efter den totala renoveringen, ljusa färger på väggarna, omfördelning av lokalerna samt nya och fräscha toaletter som räcker till alla elever och personal. Dessa förändringar underlättar för ordning och struktur enligt läraren Angela Jönsson, som jag först pratar med. Men även om färgen är ny sitter mycket av själva freinetpedagogiken kvar i väggarna och den börjar mer och mer att tränga igenom och ta form på nytt.

Angela arbetar för närvarande i en årskurs  5 och utöver detta har hon ansvar för all undervisning i spanska på skolan. Hon berättar om inslag som har kommit tillbaka på skolan under det senaste läsåret såsom exempelvis temaveckor som är åldersövergripande, lägerskola och ansvarsområden med städgrupper på skolan.

  

 

Atmosfären och relationerna mellan elever och personal präglas liksom tidigare av respekt och öppenhet. PRAO finns åter på schemat, men arbetet med studie – och yrkeslivsorientering  skulle kunna breddas och fördjupas och omfatta fler årskurser.

På ett tidningsurklipp på väggen i femmornas klassrum kan man läsa om ett projekt som klassen har deltagit i, där de har besökt Norra Kyrkogården i Lund för att lära sig lite mer om döden men också för att få ta del av en viktig del av vårt kulturarv. BURB, som är namnet på projektet, handlar om Barn och ungas rätt till begravningsplatsen. Det finns mycket att lära sig på en kyrkogård, till exmepel vad människor har arbetat med, hur länge de har levt och hur man kan bli begravd efter döden. Det finns särskilda pedagoger som möter eleverna när de kommer till begravnngsplatsen och som berättar  och svarar på frågor utifrån barnens/elevernas funderingar. Det här är ett verkligt bra exempel på en aktivitet som är helt i linje med freinetpeagogiken och som spänner över många ämnen i skolan.

 

 

 

Björn Pettersson arbetar i skolan och på fritidshemmet med barn/ elever i alla årskurser upp till årskurs sex.

 

 

 

När jag träffar honom vill han gärna berätta om projektet ”Ord och bild” som han har introducerat på fritidshemmet. Vi rör oss på skolgården och får sällskap av en pojke som gärna vill vara med och berätta, medan övriga elever leker med diverse olika saker som finns till hands. Liksom andra pedagoger har Björn kunnat konstatera att det finns brister i barnens språk, brister som snarare tenderaratt öka än tvärtom. Och varför då inte ta tillvara tiden på fritidshemmet och fånga upp eleverna där i något av deras intressen?

'
Med bilder som utgångspunkt skriver barnen texter och får handledning och hjälp av Björn när det behövs, små men ofta vanligt förekommande språkfel upptäcks och justeras. Det kan handla om en/ett, rim, motsatsord, lägesord och korsord. Här finns goda möjligheter för de äldre eleverna att hjälpa de yngre, det blir ett naturligt samarbete som gagnar alla. När bilderna och texterna är klara gör Björn och barnen en kategorisering, innan ett collage skapas och anslås på någon av väggarna utanför fritids. På så sätt kan alla som är intresserade, vårdnadshavare och andra se vad eleverna har åstadkommit och lärt sig.


Björn verkar både lite förvånad och samtidigt nöjd med att det här arbetet har slagit så väl ut som ett komplement till andra, ofta mer fysiskt praktiska sysslor under den del av dagen som barnen/eleverna tillbringar på Freinetskolans fritidshem.  Detta är ytterligare ett fint exempel på freinetpedagogik.

Jag är också glad och nöjd efter besöket på Freinetskolan i Lund, en fin skola med en pedagogik jag verkligen värnar om!

 

Eva Jensén, tidigare rektor på skolan


Skriv ut



Almedalen 2024

Seminarim i Almedalen
Onsdagen den 26:e juni 2024     klockan 13:00 till 13:45


Detta vill du inte missa! Kom till Visby och delta live på seminarim under Almedalsveckan.

Varje barn har rätt till sin väg till lärande - hur gör vi?



Läs mer
Besök på Freinetskolan Bild och Form från Simone Veil i Nantes i Frankrike 26 maj- 1 juni 24

Besök på Freinetskolan Bild och Form från skolan Simone Veil i Nantes i Frankrike 26 maj- 1 juni 2024

Vi på Freinetskolan Bild och Form i Masthugget har haft besök från en skola i Nantes i Frankrike. 12 elever i åldrarna 12-15 år, och de två lärarna Gwen...

Läs mer
Glimtar från Freinetskolan i Lund

FREINETSKOLAN I LUND

Den 6 maj i år, 2024, besökte jag Freinetskolan i Lund för att samtala med några av pedagogerna kring freinetpedagogiken. Jag ville veta hur skolan har utvecklats efter de...

Läs mer


Demokratipriset till Eva-Lotta Hultén utdelat

Freinetrörelsens demokratipris 2023 utdelat till Eva-Lotta Hultén

Den 7/5 samlades vi på Drakbergsskolan för utdelningen av demokratipriset. I samband med det berättade Eva-Lotta kring sin bok "Vad ska vi med skolan till". Den samlade skaran var...

Läs mer
Utdelning av Freinetrörelsens demokratipris den 7/5

Utdelning av Freinerörelsens demokratipris för 2023 kommer att ske den 7/5

Eva-Lotta Hultén är inbjuden att motta Freinetrörelsens demokratipris tisdagen den 7/5 klockan 16.00 på Drakbergsskolan.


Alla som vill kan få närvara.
Medddela ifall...

Läs mer
Freinetkurs på Gotland

Freinetskolan Hugin ordnar kurs på Gotland

I samband med skolavslutningen i sommar anordnas en kurs i Freinetpedagogik på Gotland.


Här finns information om kursens innehåll och anmälan för alla intresserade.
Tid...

Läs mer
Inför Ridef 2024

Ridef 2024  i Oaxaca i södra Mexico

Kära vänner!

RIDEF 2024 I MEXIKO 2-11 AUGUSTI NÄRMAR SIG MED STORMSTEG!


Platsen för mötet blir denna gång...

Läs mer
Webbinarium 31:a januari -24

Nytt webbinarium onsdagen den 31:a januari, Klockan 18.30-19-30.

 

Freinetrörelsen i Sverige bjuder in till ett nytt webbinarium. Denna gång på tema "Det trevande försöket". Anmäl dig för länk.

Läs mer
Demokratipriset 2023, Eva-Lotta Hultén

Eva-Lotta Hultén, Freinetrörelsen i Sveriges demokratipristagare 2023

Eva-Lotta Hultén är journalist till yrket. Hon har debatterat och granskat skolan sedan 90-talet i bland annat Göteborgs-Posten, OBS i P1 och i Dagens Nyheter.

Läs mer
Webbinarium 1:a november 2023

Webbinarium om korrespondens med Inger Nordheden som gästföreläsare den 1:a november 2023

Här följer en kort sammanfattning av webbinariet och läsare får tillgång till bilderna från föreläsningen.


Inger Nordheden var inbjuden som förelä...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Gratis webbinarium
Tema: Korrespodens inom Freinetpedagogiken.

Datum onsdagen den 1:a november, klockan 18.00.
Spara datumet!
Mer info kommer!


KAP



Besök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit

Gratis webbinarium
Onsdagen den 1:a november, 2023
Klockan 18.00

Tema: Korrespondens inom Freinetpedagogiken.

Spara datumet. Mer info kommer.
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia