Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Lördagen den 3 december 2022 - klockan 23:22
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt. Karin Dahl blev 102 år. 

Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt.

Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt. Karin Dahl blev 102 år.

 


Inger Nordheden 2022-02-06
Karin Dahl var den första att tilldelas Freinetrörelsens demokratipris ”Open Minds” 2007, ett pris som hon nästan personifierade, för det var just det som Karin Dahl förknippades med. Demokrati.

Karin Dahl med och startade DAKS år 1986 tillsammans med Åke Isling, Ingrid Mattsson, Göte Rudvall och Nils Westberg.  DAKS står för ”föreningen för en Demokratiserande och Aktiverande Skola”. En dag för så där trettio år sedan ringde Åke Isling till mig och sa ”Ni i Freinetrörelsen borde ha en paraplyorganisation som tar tillvara era hjärtefrågor inom skolområdet, så jag undrar om du kan tänka dig att vara med i vår styrgrupp”?

 

Ja, så kom det att jag var en del av DAKS styrgrupp tills föreningen lads ner år 2006. Då hade mycket vatten runnit under broarna. Åke Isling hade avsagt sig ordförandeskapet och lämnat det vidare till Ingemar Mattsson, socialdemokratisk lokalpolitiker i Djursholm utanflr Stockholm. Han i sin tur lämnade vidare till Ylva Johansson som då var höggravid med sina tvillingar och vi förberedde oss på att få en ung entusiastisk ordförande under lång tid framöver. Men då fick jag ett nytt telefonsamtal; denna gång från min son Olle som sa ”Jag tror att en kompis till dig har blivit Skolminister. Ylva heter hon. Johansson i efternamn har jag för mig”! Ett kontrollsamtal till Ylva Johansson bekräftade hans påstående! ”Ja, vad gör man när Ingvar Carlsson ringer? sa Ylva. Tackar ja förstås, så nu kan jag tyvärr inte vara ordförande i DAKS”.

 

Så vi stod där igen utan ordförande och skulle faktiskt göra så resten av DAKS historia. Karin Dahl blev förstås tillfrågad men hon sa nej. ”Men jag kan kalla till mötena och leda dem men jag vill inte vara formell ordförande.” Men Karin blev vår ordförande, antingen hon ville eller inte. Hon ledde oss varsamt genom möte efter möte, genom år efter år och genom årsstämma efter årsstämma. Åke Isling hade instiftat ett demokratipris som delades ut årligen. Priset kallade DAKS-ugglan och bestod av en uggla i glas tillverkade på ett glasbruk i Småland. Den sista att ta emot priset var Ann S Pihlgren; då ordförande i Freinetrörelsen KAP.

                                     

 

Ann gjorde självklart stor succé när hon mottog priset och höll ett typiskt ”Anntal”. Samtidigt avslöjade hon att KAP tagit över stafettpinnen i demokratigenrern och instiftat ett pris kallat ”Open Minds” och att den första som skulle tilldelas priset var Karin Dahl. Så var cirkeln sluten.

 

När Karin tog emot priset passade Freinetrörelsen på att fira 30-årsjubileum i Nya Elmentarskolan i Ängby, dit personer som varit engagerade i KAP under många år var särskilt inbjudna. En var förstås Lasse Lindström som var med och bildade KAP och som en händelse var personlig vän med Ann S Pihlgren och blev senare hennes handledare när hon arbetade med sin doktorsavhandling om Sokratiska samtal. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; ”Ingenting sker av en slump!”

 

Så här lydde motiveringen till att ge priset till Karin Dahl:

 

”Freinetrörelsen i Sverige har beslutat att dela ut det första Freinetpriset för demokrati i skolan 2007 till Karin Dahl. Karin har genom en livslång gärning i utbildningens tjänst verkat för demokratiseringen av skolan genom sin gärning som utbildare, debattör och författare. Karin Dahl har alltid stått på demokratins och rättvisans barrikader. Till synes oförtröttlig har hon bland annat under sina verksamhetsår på Skolöverstyrelsen arbetat för varje barns rätt till att bli en litterat och tänkande person i ett värdigt och jämlikt samhälle. Under en period reste hon flera gånger i veckan till Alsike kloster i Uppland för att lära utvisningshotade och undangömda flyktingkvinnor att läsa. På senare år har hon kämpat för att flyktingar ska få stanna i Sverige genom att tillsammans med andra demonstrera på torget i Uppsala där hon bor.

 

Genom Karin Dahl knyts också länken till Daks- Karin Dahl har under många år varit en aktiv medlem i föreningen Daks. Det känns naturligt och viktigt att Freinetrörelsen vid sitt 30-årsjubileum och inför en utmanande framtid på detta sätt kan knyta an till en lång historia av kamp för demokrati. Karin Dahl är långt mer radikal än många av oss någonsin kommer att bli. Hennes personliga engagemang är och kommer att vara en förebild och en inspirationskälla för alla dem som menar att all mänsklig samvaro byggs med demokratiska principer.”

 

Karin Dahl var demokrat. Och rebell. I hela sitt liv. Karin Dahl förhävde sig inte. Hon gjorde stordåd i det tysta; både i DAKS och på Skolöverstyrelsen där hon arbetade under många år. Hon ledde arbetet bland svensklärare och gav ut ett antal böcker, både ensam och som redaktör för antologier kring ämnet svenska.

 

Till och med när hon begravdes i januari i år 2022, märktes hennes självklara enkelhet. Inget griftetal ville hon ha. Däremot bibelcitat om kärlek. Sådana som handlade om att kärleken är störst. Sådana som handlade om att kärleken övervinner allt. Sådana om att om vi lever vårt liv i kärlek och omtanke om vår nästa så blir jorden en smula bättre. Karin Dahl gjorde jorden en smula bättre och nu har vi som ännu finns kvar ett tag till att förvalta arvet efter henne. Att arbeta vidare med Celéstin Freinets tankar är enligt mig det bästa sättet att förvalta det.

 

Inger Nordheden


Skriv ut1. Det traditionella familjefotot
1. Det traditionella familjefotot

Rapport från Ridef i Marocko 2022

RAPPORT från RIDEF i AGADIR 2022 

FIMEMs 34:e RIDEF

Ja, så deltog jag i alla fall på 2022 års internationella freinetlärarkongress: RIDEF -Rencontre Internationale Des Educateurs Freinet, Internationella mötet för freinetlärare -  i Agadir,...

Läs mer
Dags att nominera till Demokratipriset 2022

Vem vill du nominera till Freinetrörelsens Demokratipis 2022

Nu är det dags att nominera pristagare till Freinetrörelsens demokratipris 2022. Styrelsen vill ha förslag senast den 8/11 -22. 

Skickas till: freinetrorelsen.sverige@gmail.com

Läs mer


Freinetrörelsens demokratipris för 2021

Freinetrörelsens demokratipris Open Minds 2021 tilldelas Dina och Jovan Rajs

Som vi har väntat! På årsmötet den 24:e april får vi äntligen dela ut 2021 års demokratipris Open Minds


Så här lyder styrelsens motivering: Dina och...

Läs mer
Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Freinetrörelsen i Marocko har haft nervösa år av planering inför RIDEF då den inplanerade träffen i Kanada sommaren 2020, efter så mycket slit och fö...

Läs mer
Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt.

Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt. Karin Dahl blev 102 år.

 

Karin Dahl var den första att tilldelas Freinetrörelsens demokratipris ”Open Minds” 2007, ett pris som hon nästan personifierade, för det var just det som Karin Dahl...

Läs mer
Karin Körner Loeld, Historien om snöbollen som växte

Karin Körner Loeld, Historien om snöbollen som växte

Jag tror inte på slumpen. Nyligen såg jag en dödsannons i DN över Karin Körner Loeld. Karin var en engagerad Freinetlärare av den riktiga sorten. Inte den gamla sorten...

Läs mer
Härligt möte på Freinetskolan i Lund

Härligt möte på Freinetskolan i Lund


Tur att inte fredagen blev likadan som torsdagseftermiddagen började. Akta er för att be någon, som inte bor i Lund, att hämta er med bil från stationen i Lund. Det gå...

Läs mer
EXTRA ÅRSMÖTE 25/9 2021

Länk till extra årsmöte 21-09-25

Raija Törnroos is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: My Meeting
Time: Sep 25, 2021 02:00 PM Stockholm

Join Zoom Meeting
https://gu-se.zoom...

Läs mer
Årsmöte digitalt den 17/4 2021, klockan 13.00.

Länk till årsmötet


Raija Törnroos is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Årsmöte Freinetrörelsen i Sverige
Time: Apr 17, 2021 01:00 PM Stockholm

Join Zoom Meeting
https://gu-se.zoom...

Läs mer
Teaparty igen!

Teaparty igen!


Nu har årets traditionella teaparty för treorna på Freinetskolan Kastanjen gått av stapeln!


Lika härliga och allvarliga elever som alltid! Scones och rulltårta som...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Kalender
Skicka insändare

Digitalt årsmöte 2021 den 17/4 kl. 13.00 - 15.00
Läs vidare i kalendern.

Årsmötet är inställt, det kommer att hållas i början av höstterminen. Nytt datum meddelas senare.


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia