Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Söndagen den 24 september 2023 - klockan 22:20
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt. Karin Dahl blev 102 år. 

Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt.

Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt. Karin Dahl blev 102 år.

 


Inger Nordheden 2022-02-06
Karin Dahl var den första att tilldelas Freinetrörelsens demokratipris ”Open Minds” 2007, ett pris som hon nästan personifierade, för det var just det som Karin Dahl förknippades med. Demokrati.

Karin Dahl med och startade DAKS år 1986 tillsammans med Åke Isling, Ingrid Mattsson, Göte Rudvall och Nils Westberg.  DAKS står för ”föreningen för en Demokratiserande och Aktiverande Skola”. En dag för så där trettio år sedan ringde Åke Isling till mig och sa ”Ni i Freinetrörelsen borde ha en paraplyorganisation som tar tillvara era hjärtefrågor inom skolområdet, så jag undrar om du kan tänka dig att vara med i vår styrgrupp”?

 

Ja, så kom det att jag var en del av DAKS styrgrupp tills föreningen lads ner år 2006. Då hade mycket vatten runnit under broarna. Åke Isling hade avsagt sig ordförandeskapet och lämnat det vidare till Ingemar Mattsson, socialdemokratisk lokalpolitiker i Djursholm utanflr Stockholm. Han i sin tur lämnade vidare till Ylva Johansson som då var höggravid med sina tvillingar och vi förberedde oss på att få en ung entusiastisk ordförande under lång tid framöver. Men då fick jag ett nytt telefonsamtal; denna gång från min son Olle som sa ”Jag tror att en kompis till dig har blivit Skolminister. Ylva heter hon. Johansson i efternamn har jag för mig”! Ett kontrollsamtal till Ylva Johansson bekräftade hans påstående! ”Ja, vad gör man när Ingvar Carlsson ringer? sa Ylva. Tackar ja förstås, så nu kan jag tyvärr inte vara ordförande i DAKS”.

 

Så vi stod där igen utan ordförande och skulle faktiskt göra så resten av DAKS historia. Karin Dahl blev förstås tillfrågad men hon sa nej. ”Men jag kan kalla till mötena och leda dem men jag vill inte vara formell ordförande.” Men Karin blev vår ordförande, antingen hon ville eller inte. Hon ledde oss varsamt genom möte efter möte, genom år efter år och genom årsstämma efter årsstämma. Åke Isling hade instiftat ett demokratipris som delades ut årligen. Priset kallade DAKS-ugglan och bestod av en uggla i glas tillverkade på ett glasbruk i Småland. Den sista att ta emot priset var Ann S Pihlgren; då ordförande i Freinetrörelsen KAP.

                                     

 

Ann gjorde självklart stor succé när hon mottog priset och höll ett typiskt ”Anntal”. Samtidigt avslöjade hon att KAP tagit över stafettpinnen i demokratigenrern och instiftat ett pris kallat ”Open Minds” och att den första som skulle tilldelas priset var Karin Dahl. Så var cirkeln sluten.

 

När Karin tog emot priset passade Freinetrörelsen på att fira 30-årsjubileum i Nya Elmentarskolan i Ängby, dit personer som varit engagerade i KAP under många år var särskilt inbjudna. En var förstås Lasse Lindström som var med och bildade KAP och som en händelse var personlig vän med Ann S Pihlgren och blev senare hennes handledare när hon arbetade med sin doktorsavhandling om Sokratiska samtal. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; ”Ingenting sker av en slump!”

 

Så här lydde motiveringen till att ge priset till Karin Dahl:

 

”Freinetrörelsen i Sverige har beslutat att dela ut det första Freinetpriset för demokrati i skolan 2007 till Karin Dahl. Karin har genom en livslång gärning i utbildningens tjänst verkat för demokratiseringen av skolan genom sin gärning som utbildare, debattör och författare. Karin Dahl har alltid stått på demokratins och rättvisans barrikader. Till synes oförtröttlig har hon bland annat under sina verksamhetsår på Skolöverstyrelsen arbetat för varje barns rätt till att bli en litterat och tänkande person i ett värdigt och jämlikt samhälle. Under en period reste hon flera gånger i veckan till Alsike kloster i Uppland för att lära utvisningshotade och undangömda flyktingkvinnor att läsa. På senare år har hon kämpat för att flyktingar ska få stanna i Sverige genom att tillsammans med andra demonstrera på torget i Uppsala där hon bor.

 

Genom Karin Dahl knyts också länken till Daks- Karin Dahl har under många år varit en aktiv medlem i föreningen Daks. Det känns naturligt och viktigt att Freinetrörelsen vid sitt 30-årsjubileum och inför en utmanande framtid på detta sätt kan knyta an till en lång historia av kamp för demokrati. Karin Dahl är långt mer radikal än många av oss någonsin kommer att bli. Hennes personliga engagemang är och kommer att vara en förebild och en inspirationskälla för alla dem som menar att all mänsklig samvaro byggs med demokratiska principer.”

 

Karin Dahl var demokrat. Och rebell. I hela sitt liv. Karin Dahl förhävde sig inte. Hon gjorde stordåd i det tysta; både i DAKS och på Skolöverstyrelsen där hon arbetade under många år. Hon ledde arbetet bland svensklärare och gav ut ett antal böcker, både ensam och som redaktör för antologier kring ämnet svenska.

 

Till och med när hon begravdes i januari i år 2022, märktes hennes självklara enkelhet. Inget griftetal ville hon ha. Däremot bibelcitat om kärlek. Sådana som handlade om att kärleken är störst. Sådana som handlade om att kärleken övervinner allt. Sådana om att om vi lever vårt liv i kärlek och omtanke om vår nästa så blir jorden en smula bättre. Karin Dahl gjorde jorden en smula bättre och nu har vi som ännu finns kvar ett tag till att förvalta arvet efter henne. Att arbeta vidare med Celéstin Freinets tankar är enligt mig det bästa sättet att förvalta det.

 

Inger Nordheden


Skriv utGratis webbinarium

Gratis webbinarium onsdagen den 1:a november 2023 kl 18.00-19.00

Tema: Korrespondens inom Freinetundervisning

 

Freinets elever hade utbyte med andra skolor i Frankrike och även andra länder i Europa.

Varför ansåg Freinet korrespondens som viktigt?

Exempel på korrespondens.

Vilka hinder möter du i utbytet med andra skolor?

Vilka...

Läs mer
Nomineringar till Demokratipris 2023

Demokratipriset 2023

Återigen dags för nomineringar till Freinetrörelsens demokratipris 2023.


Förra året fick Historieberättarna Freinetrörelsen i Sveriges Demokratipris.

Läs mer
Tal i Almedalen 2023

Inger Nordhedens tal i Almedalen 2023

Du som missade seminariet med idéburna friskolors seminarium i Almedalen kan här få läsa Inger Nordhedens tal om Freinetpedagogik.

Läs mer
Sommarläst

Betraktelse över boken Barnet är av samma natur som den vuxne av Inger Nordheden.

Vi är säkert fler som passar på att läsa något pedagogiskt under sommarens ledighet. Här är min läsning.


Under några utbildningsdagar har vi i styrelsen...

Läs mer
Freinetskolan i Lund i juni 2023.

En ny skola efter branden

En ny skola efter branden

I november 2021 skrev Inger Nordheden en artikel i Kaprifol om ett besök hon hade gjort på Freinetskolan i Lund, då hon träffade personal i förskolan och i grundskolan...

Läs mer
Almedalen 2023

Freinetrörelsen deltar i Almedalen 2023

I år behövs ni i Almedalen


Onsdagen den 28 juni kl 14.00-14.45 anordnar Freinetrörelsen tillsammans med Montessoriförbundet och Waldorffederationen ett seminarium om

 

Läs mer
Utdelning av Demokratipriset för 2022 till Historieberättarna

Historieberättarna tar emot Freinetrörelsens demokratipris 2022

Priset till Historieberättarna delades ut i samband med Freinetrörelsens årsmöte den 2/4 på Freinetskolan Kastanjen i Botkyrka.

Läs mer
Ny bok om Freinetpedagogik!

Barnet är av samma natur som den vuxne
Ny bok av Inger Nordheden!

Här kommer det senaste tillskottet av böcker av Inger Nordheden om Célestin Freinets pedagogiska tankar; nu med exempel från lågstadiet.

På bokens baksida kan man...

Läs mer
Medlemskväll i matematik

Första medlemsmötet på länge ger lust att arbeta med matematik

På kvällen den 22:a februari samlades en förvånande liten men entusiastisk skara på Drakbergsskolan för att fördjupa sig i matematik på Freinetvis.

Läs mer
Årsmöte 2023

Årsmöte 2023 den 2/4 klockan 14.00-16.00


Årsmötet  2023 hålls på Freinetskolan Kastanjen den 2/4. Mötet börjar klockan 14.00.
Klockan 15.00 kommer Freinetrörelsen Demokratipris att delas ut till...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Gratis webbinarium
Tema: Korrespodens inom Freinetpedagogiken.

Datum onsdagen den 1:a november, klockan 18.00.
Spara datumet!
Mer info kommer!


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit

Gratis webbinarium
Onsdagen den 1:a november, 2023
Klockan 18.00

Tema: Korrespondens inom Freinetpedagogiken.

Spara datumet. Mer info kommer.
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia