Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Fredagen den 22 september 2023 - klockan 14:23
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Tänk om kommunens slogan varit ”Sundbyberg- kommunen där alla skolblommor får blomma”

Tänk om kommunens slogan varit ”Sundbyberg- kommunen där alla skolblommor får blomma”


Inger Nordheden 2013-02-06

Bild:Inger Lindberg

Freinetskolan Vandraren har gett upp. Höjningen av lokalhyran blev för stor.

En liten korridor omsveper mig med värme. Det är skönt och det luktar gott. Ja, det är ju matsalen till höger. Vi går in i skolans innekorridor. Glansiga ögon stirrar nyfiket på mig. Jag försöker att le artigt men fortsätter att gå. Hej, vem är du? - hörs det bakifrån. ”Jag heter Anna och ska vara på praktik här i några veckor”- hör jag mig själv säga. Ögonen lyser belåtet, ”Välkommen”, säger de. Korridoren är lång och smal. Det finns massor av målningar av eleverna på väggen. Men vänta lite, nu ser jag, alla målningar uttrycker mobbningstematiken och så finns det olika texter på dem också. ”Var och en behöver en kompis” står det på en av dem. Det gör vi verkligen, även när vi är vuxna, kommer det en tanke i huvudet. Soffor, bordtennis, soffor igen, böcker, massor med böcker och enskilda, lite gömda rum. Allt finns här för att eleverna ska trivas på skolan. Ja. Nu är vi framme. Det är i det klassrummet jag ska vara mest på min praktik.Några veckor innan Freinetskolan Vandraren slog igen sina portar för alltid var Anna student  i en av klasserna.  Anna gick på det så kallade Basåret där utländska studenter kan gå för att under ett extra år bättra på sin svenska innan de börjar på lärarutbildningen eller studievägledarutbildningen.

Annas beskrivning berättar om en skola som kommit långt. Hennes arbete, där ovanstående text ingår, är en del av inledningen till hennes undersökning om konflikthantering som hon gjorde på Vandraren. Anna var mycket imponerad. Lärarnas professionella hållning och djupa kunskaper om hur man skapar sammanhållning, solidaritet och vänskap i klasserna ledde till att eleverna lärde sig att hantera konflikter så att det leder till växande.

Jag har följt Vandraren redan på visionsstadiet. Några lärare från en skola i Rissne hörde av sig till Freinetskolan Kastanjen en dag. Kunde de få komma ut och besöka Kastanjen, undrade man? Klart de fick!  Snart fann jag mig sittande i den blivande rektorn Anita Roneys lilla kök på söder. Här drogs riktlinjer och skapades visioner. Sedan gick det fort. Plötsligt fanns lokaler i Hallonbergen.  Visserligen var de inte idealiska men man kunde i alla fall starta. Många små underverk skedde dock i de lokalerna. Konstigt nog har Sundbybergs kommun aldrig förstått betydelsen av Vandrarens insatser. Under alla år har de arbetat i motvind. De har förhandlat, förklarat och försvarat! Sällan har de fått den uppskattning de varit värda.

Nu har man lagt ner skolan. Det är ett mycket sorgligt beslut. Mest för Sundbybergs kommun skulle jag vilja påstå. Tänk om man förstått vilken fin reklam Vandraren hade varit för kommunen? Tänk om man förstått att utan Vandrarens insatser för många barn som behövt mer, hade man haft mycket större kostnader för kommunens skattebetalare. Tänk om man skrivit i kommunens slogan ”Sundbyberg- kommunen där alla skolblommor får blomma”. Då hade kanske inte elever flytt till Solna och Stockholm! Då hade det kanske ha varit ”fint” att gå i skola i Sundbyberg!

Efter några slitsamma år i Hallonbergen flyttade Vandraren till nya fräscha lokaler i Rissne där de förblev tills de kände sig tvungna att ge upp. Det blev för tungt. Det blev för tufft. En chockhöjning av hyran för lokalerna blev för mycket.  Men innan dess var skolan en trygg miljö för massor av barn. Här skedde bra undervisning. Här sprakade kreativiteten. Vandraren blev många barns trygghet bland engagerad personal som uppskattade den mångkulturella blandning som blev Vandrarens signum.

Tack alla ni fantastiska pedagoger och administratörer som arbetat på Vandraren genom åren. Ni kan stolta vandra vidare nu till skolor och verksamheter som förstår att uppskatta er efter ert värde.

Inger Nordheden

 

 

 


Skriv utGratis webbinarium

Gratis webbinarium onsdagen den 1:a november 2023 kl 18.00-19.00

Tema: Korrespondens inom Freinetundervisning

 

Freinets elever hade utbyte med andra skolor i Frankrike och även andra länder i Europa.

Varför ansåg Freinet korrespondens som viktigt?

Exempel på korrespondens.

Vilka hinder möter du i utbytet med andra skolor?

Vilka...

Läs mer
Nomineringar till Demokratipris 2023

Demokratipriset 2023

Återigen dags för nomineringar till Freinetrörelsens demokratipris 2023.


Förra året fick Historieberättarna Freinetrörelsen i Sveriges Demokratipris.

Läs mer
Tal i Almedalen 2023

Inger Nordhedens tal i Almedalen 2023

Du som missade seminariet med idéburna friskolors seminarium i Almedalen kan här få läsa Inger Nordhedens tal om Freinetpedagogik.

Läs mer
Sommarläst

Betraktelse över boken Barnet är av samma natur som den vuxne av Inger Nordheden.

Vi är säkert fler som passar på att läsa något pedagogiskt under sommarens ledighet. Här är min läsning.


Under några utbildningsdagar har vi i styrelsen...

Läs mer
Freinetskolan i Lund i juni 2023.

En ny skola efter branden

En ny skola efter branden

I november 2021 skrev Inger Nordheden en artikel i Kaprifol om ett besök hon hade gjort på Freinetskolan i Lund, då hon träffade personal i förskolan och i grundskolan...

Läs mer
Almedalen 2023

Freinetrörelsen deltar i Almedalen 2023

I år behövs ni i Almedalen


Onsdagen den 28 juni kl 14.00-14.45 anordnar Freinetrörelsen tillsammans med Montessoriförbundet och Waldorffederationen ett seminarium om

 

Läs mer
Utdelning av Demokratipriset för 2022 till Historieberättarna

Historieberättarna tar emot Freinetrörelsens demokratipris 2022

Priset till Historieberättarna delades ut i samband med Freinetrörelsens årsmöte den 2/4 på Freinetskolan Kastanjen i Botkyrka.

Läs mer
Ny bok om Freinetpedagogik!

Barnet är av samma natur som den vuxne
Ny bok av Inger Nordheden!

Här kommer det senaste tillskottet av böcker av Inger Nordheden om Célestin Freinets pedagogiska tankar; nu med exempel från lågstadiet.

På bokens baksida kan man...

Läs mer
Medlemskväll i matematik

Första medlemsmötet på länge ger lust att arbeta med matematik

På kvällen den 22:a februari samlades en förvånande liten men entusiastisk skara på Drakbergsskolan för att fördjupa sig i matematik på Freinetvis.

Läs mer
Årsmöte 2023

Årsmöte 2023 den 2/4 klockan 14.00-16.00


Årsmötet  2023 hålls på Freinetskolan Kastanjen den 2/4. Mötet börjar klockan 14.00.
Klockan 15.00 kommer Freinetrörelsen Demokratipris att delas ut till...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Gratis webbinarium
Tema: Korrespodens inom Freinetpedagogiken.

Datum onsdagen den 1:a november, klockan 18.00.
Spara datumet!
Mer info kommer!


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit

Gratis webbinarium
Onsdagen den 1:a november, 2023
Klockan 18.00

Tema: Korrespondens inom Freinetpedagogiken.

Spara datumet. Mer info kommer.
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia