Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Torsdagen den 30 mars 2023 - klockan 23:31
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Tänk om kommunens slogan varit ”Sundbyberg- kommunen där alla skolblommor får blomma”

Tänk om kommunens slogan varit ”Sundbyberg- kommunen där alla skolblommor får blomma”


Inger Nordheden 2013-02-06

Bild:Inger Lindberg

Freinetskolan Vandraren har gett upp. Höjningen av lokalhyran blev för stor.





En liten korridor omsveper mig med värme. Det är skönt och det luktar gott. Ja, det är ju matsalen till höger. Vi går in i skolans innekorridor. Glansiga ögon stirrar nyfiket på mig. Jag försöker att le artigt men fortsätter att gå. Hej, vem är du? - hörs det bakifrån. ”Jag heter Anna och ska vara på praktik här i några veckor”- hör jag mig själv säga. Ögonen lyser belåtet, ”Välkommen”, säger de. Korridoren är lång och smal. Det finns massor av målningar av eleverna på väggen. Men vänta lite, nu ser jag, alla målningar uttrycker mobbningstematiken och så finns det olika texter på dem också. ”Var och en behöver en kompis” står det på en av dem. Det gör vi verkligen, även när vi är vuxna, kommer det en tanke i huvudet. Soffor, bordtennis, soffor igen, böcker, massor med böcker och enskilda, lite gömda rum. Allt finns här för att eleverna ska trivas på skolan. Ja. Nu är vi framme. Det är i det klassrummet jag ska vara mest på min praktik.



Några veckor innan Freinetskolan Vandraren slog igen sina portar för alltid var Anna student  i en av klasserna.  Anna gick på det så kallade Basåret där utländska studenter kan gå för att under ett extra år bättra på sin svenska innan de börjar på lärarutbildningen eller studievägledarutbildningen.

Annas beskrivning berättar om en skola som kommit långt. Hennes arbete, där ovanstående text ingår, är en del av inledningen till hennes undersökning om konflikthantering som hon gjorde på Vandraren. Anna var mycket imponerad. Lärarnas professionella hållning och djupa kunskaper om hur man skapar sammanhållning, solidaritet och vänskap i klasserna ledde till att eleverna lärde sig att hantera konflikter så att det leder till växande.

Jag har följt Vandraren redan på visionsstadiet. Några lärare från en skola i Rissne hörde av sig till Freinetskolan Kastanjen en dag. Kunde de få komma ut och besöka Kastanjen, undrade man? Klart de fick!  Snart fann jag mig sittande i den blivande rektorn Anita Roneys lilla kök på söder. Här drogs riktlinjer och skapades visioner. Sedan gick det fort. Plötsligt fanns lokaler i Hallonbergen.  Visserligen var de inte idealiska men man kunde i alla fall starta. Många små underverk skedde dock i de lokalerna. Konstigt nog har Sundbybergs kommun aldrig förstått betydelsen av Vandrarens insatser. Under alla år har de arbetat i motvind. De har förhandlat, förklarat och försvarat! Sällan har de fått den uppskattning de varit värda.

Nu har man lagt ner skolan. Det är ett mycket sorgligt beslut. Mest för Sundbybergs kommun skulle jag vilja påstå. Tänk om man förstått vilken fin reklam Vandraren hade varit för kommunen? Tänk om man förstått att utan Vandrarens insatser för många barn som behövt mer, hade man haft mycket större kostnader för kommunens skattebetalare. Tänk om man skrivit i kommunens slogan ”Sundbyberg- kommunen där alla skolblommor får blomma”. Då hade kanske inte elever flytt till Solna och Stockholm! Då hade det kanske ha varit ”fint” att gå i skola i Sundbyberg!

Efter några slitsamma år i Hallonbergen flyttade Vandraren till nya fräscha lokaler i Rissne där de förblev tills de kände sig tvungna att ge upp. Det blev för tungt. Det blev för tufft. En chockhöjning av hyran för lokalerna blev för mycket.  Men innan dess var skolan en trygg miljö för massor av barn. Här skedde bra undervisning. Här sprakade kreativiteten. Vandraren blev många barns trygghet bland engagerad personal som uppskattade den mångkulturella blandning som blev Vandrarens signum.

Tack alla ni fantastiska pedagoger och administratörer som arbetat på Vandraren genom åren. Ni kan stolta vandra vidare nu till skolor och verksamheter som förstår att uppskatta er efter ert värde.

Inger Nordheden

 

 

 


Skriv ut



Ny bok om Freinetpedagogik!

Barnet är av samma natur som den vuxne
Ny bok av Inger Nordheden!

Här kommer det senaste tillskottet av böcker av Inger Nordheden om Célestin Freinets pedagogiska tankar; nu med exempel från lågstadiet.

På bokens baksida kan man läsa:

 

Läs mer
Medlemskväll i matematik

Första medlemsmötet på länge ger lust att arbeta med matematik

På kvällen den 22:a februari samlades en förvånande liten men entusiastisk skara på Drakbergsskolan för att fördjupa sig i matematik på Freinetvis.

Läs mer
Årsmöte 2023

Årsmöte 2023 den 2/4 klockan 14.00-16.00


Årsmötet  2023 hålls på Freinetskolan Kastanjen den 2/4. Mötet börjar klockan 14.00.
Klockan 15.00 kommer Freinetrörelsen Demokratipris att delas ut till...

Läs mer
Agneta Ahlqvist berättar.

Utbildningsdagen i Göteborg, hösten -22

Utbildningsdag i Göteborg, hösten 2022

I somras fick vi en förfrågan från Drakbergsskolan om en utbildningsdag. Det skulle bli en dag med grunder i Freinetpedagogik.


Det var åtminstone vad styrelsen i början...

Läs mer
Konstnären bakom demokratipriset

Du har väl sett skulpturen som nu är Freinetrörelsens demokratipris. Här är ett porträtt av konstnären bakom skulpturen, Emma Ströde Falk.

Vinnaren av Freinetrörelsens Demokratipris har sedan 2017 tilldelats en bronsskulptur som vi kallar Sommarflickan.  Sommarflickan är skapad av Göteborgsbaserade skulptören...

Läs mer
Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Under ett möte för Freinetrörelsen i tidiga december 2022 beslutade styrelsen vinnare av Demokratipriset för året. Nomineringstiden var över och det var så att...

Läs mer
1. Det traditionella familjefotot

Rapport från Ridef i Marocko 2022

RAPPORT från RIDEF i AGADIR 2022 

FIMEMs 34:e RIDEF

Ja, så deltog jag i alla fall på 2022 års internationella freinetlärarkongress: RIDEF -Rencontre Internationale Des Educateurs Freinet, Internationella mö...

Läs mer
Dags att nominera till Demokratipriset 2022

Vem vill du nominera till Freinetrörelsens Demokratipis 2022

Nu är det dags att nominera pristagare till Freinetrörelsens demokratipris 2022. Styrelsen vill ha förslag senast den 8/11 -22. 

Skickas till: freinetrorelsen.sverige@gmail.com

Läs mer


Freinetrörelsens demokratipris för 2021

Freinetrörelsens demokratipris Open Minds 2021 tilldelas Dina och Jovan Rajs

Som vi har väntat! På årsmötet den 24:e april får vi äntligen dela ut 2021 års demokratipris Open Minds


Så här lyder styrelsens motivering: Dina och...

Läs mer
Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Freinetrörelsen i Marocko har haft nervösa år av planering inför RIDEF då den inplanerade träffen i Kanada sommaren 2020, efter så mycket slit och fö...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Årsmöte 2023 den 2/4 kl. 14.00 - 16.00
Mötet hålls på Freinetskolan Kastanjen i Norsborg. Klockan 15 delas demokratipriset ut till föreningen Historieberättarna. Vi ses på plats eller digitalt. Länk sänds till medlemmar.


KAP



Besök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia