Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Måndagen den 20 mars 2023 - klockan 19:26
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Du har väl sett skulpturen som nu är Freinetrörelsens demokratipris. Här är ett porträtt av konstnären bakom skulpturen, Emma Ströde Falk.

Konstnären bakom demokratipriset

Du har väl sett skulpturen som nu är Freinetrörelsens demokratipris. Här är ett porträtt av konstnären bakom skulpturen, Emma Ströde Falk.


Raija Törnroos 2023-01-08Vinnaren av Freinetrörelsens Demokratipris har sedan 2017 tilldelats en bronsskulptur som vi kallar Sommarflickan.  Sommarflickan är skapad av Göteborgsbaserade skulptören Emma Ströde Falk.


Emma Ströde Falk, född 1973, har genomgått en gedigen konstnärlig utbildning som startade redan 1992. Bland skolorna finns Sorbonne, Academie Grandes Terres i Paris, Hovedskous skulpturlinje samt KV-konstskola.

Även om Emma Ströde Falk också använder sig av andra konstnärliga medier, är skulptur det som gjort henne mest känd för allmänheten. Möjligheten att bidra med konst som är tillgänglig för alla i stadsrummet lockar konstnären. Det kan antingen upplevas eller låtas bli om man inte känner för det just då.

I Göteborg, på Kungsportsplatsen, finns inte endast statyn med den ridande Karl den IX utan även Nike Göteborg, ett barn som rider på ett fantasidjur. Denna skulptur av Emma Ströde Falk är en av de mer synliga i stadsbilden i Göteborg. Barnen skulle säkert vilja klättra upp på ryttarkonungen men han sitter oåtkomlig på sin höga häst. Emma Ströde Falk menar att den lilla statyn är mycket mer tillgänglig i barnhöjd. En staty som dessutom symboliserar att uppmuntra barns framtida prestationer.

Staden Göteborg, Härryda, Örnsköldsvik samt flera andra platser i Sverige och utomlands har smyckats med offentliga konstverk skapade av Emma Ströde Falk. Däribland finns även platsen där flickan i vårt demokratipris finns med i större skala. Skulpturen i fråga står vid ett bostadsområde uppbyggt vid det tidigare Radio och TV huset vid Delsjön i Göteborg. Verket heter Sommarradio och är en eloge till Public Service. Skulpturen föreställer en flicka med en radio bredvid sig. Enligt konstnären så kanske flickan lyssnar på programmet Sommar i P1, som även hon brukar lyssna på.

Sommarflickan är en förstudie till flickan i denna skulptur. När det dåvarande demokratipriset Open Minds skulle ersättas träffade en styrelsemedlem Emma Ströde Falk och fann tycke för Sommarflickan och vi fick lyckligtvis ett nytt demokratipris. Freinetrörelsen är stolt att tilldela Sommarflickan till våra vinnare. Det finns drag av livsglädje och frimodighet i Sommarflickans gestalt. Den livsglädjen och frimodigheten kännetecknar även våra demokratipristagare.


Skriv utAgneta Ahlqvist berättar.
Agneta Ahlqvist berättar.

Utbildningsdagen i Göteborg, hösten -22

Utbildningsdag i Göteborg, hösten 2022

I somras fick vi en förfrågan från Drakbergsskolan om en utbildningsdag. Det skulle bli en dag med grunder i Freinetpedagogik.


Det var åtminstone vad styrelsen i början trodde det skulle vara och planerade för, men...

Läs mer
Konstnären bakom demokratipriset

Du har väl sett skulpturen som nu är Freinetrörelsens demokratipris. Här är ett porträtt av konstnären bakom skulpturen, Emma Ströde Falk.

Vinnaren av Freinetrörelsens Demokratipris har sedan 2017 tilldelats en bronsskulptur som vi kallar Sommarflickan.  Sommarflickan är skapad av Göteborgsbaserade skulptören...

Läs mer
Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Under ett möte för Freinetrörelsen i tidiga december 2022 beslutade styrelsen vinnare av Demokratipriset för året. Nomineringstiden var över och det var så att...

Läs mer
1. Det traditionella familjefotot

Rapport från Ridef i Marocko 2022

RAPPORT från RIDEF i AGADIR 2022 

FIMEMs 34:e RIDEF

Ja, så deltog jag i alla fall på 2022 års internationella freinetlärarkongress: RIDEF -Rencontre Internationale Des Educateurs Freinet, Internationella mö...

Läs mer
Dags att nominera till Demokratipriset 2022

Vem vill du nominera till Freinetrörelsens Demokratipis 2022

Nu är det dags att nominera pristagare till Freinetrörelsens demokratipris 2022. Styrelsen vill ha förslag senast den 8/11 -22. 

Skickas till: freinetrorelsen.sverige@gmail.com

Läs mer


Freinetrörelsens demokratipris för 2021

Freinetrörelsens demokratipris Open Minds 2021 tilldelas Dina och Jovan Rajs

Som vi har väntat! På årsmötet den 24:e april får vi äntligen dela ut 2021 års demokratipris Open Minds


Så här lyder styrelsens motivering: Dina och...

Läs mer
Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Freinetrörelsen i Marocko har haft nervösa år av planering inför RIDEF då den inplanerade träffen i Kanada sommaren 2020, efter så mycket slit och fö...

Läs mer
Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt.

Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt. Karin Dahl blev 102 år.

 

Karin Dahl var den första att tilldelas Freinetrörelsens demokratipris ”Open Minds” 2007, ett pris som hon nästan personifierade, för det var just det som Karin Dahl...

Läs mer
Karin Körner Loeld, Historien om snöbollen som växte

Karin Körner Loeld, Historien om snöbollen som växte

Jag tror inte på slumpen. Nyligen såg jag en dödsannons i DN över Karin Körner Loeld. Karin var en engagerad Freinetlärare av den riktiga sorten. Inte den gamla sorten...

Läs mer
Härligt möte på Freinetskolan i Lund

Härligt möte på Freinetskolan i Lund


Tur att inte fredagen blev likadan som torsdagseftermiddagen började. Akta er för att be någon, som inte bor i Lund, att hämta er med bil från stationen i Lund. Det gå...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Digitalt årsmöte 2021 den 17/4 kl. 13.00 - 15.00
Läs vidare i kalendern.

Årsmötet är inställt, det kommer att hållas i början av höstterminen. Nytt datum meddelas senare.


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia