Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Onsdagen den 27 september 2023 - klockan 17:17
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Open Minds 2019 utdelat


Inger Nordheden 2020-02-27
Bild:Agneta Ahlqvist


Varje år delar Freinetrörelsen ut ett demokratipris till en person som under året bidragit till att utveckla demokratin eller demokratiska arbetsformer i förskola och skola. 

2019 år pris Open Minds tilldelades läraren, författaren och tidigare läsambassadören Anne-Marie Körling för

 

”hennes outtröttliga arbete med att stimulera barn och ungas läsning och på så sätt bidra till ett språkutvecklande arbete i demokratins tjänst. Kanske finns det inget som gör så stor nytta för demokratin än att äga förmågan till läsande. Anne-Marie Körling har arbetat länge och passionerat för barns läsning och inspirerat många andra lärare att göra detsamma. Hennes metod innebär bland annat att utveckla förmågan att lyssna till vad barn och ungdomar säger, och att ta deras upplevelser på allvar.

 

Liksom Celestin Freinet betonar Anne-Marie Körling, i böcker och i intervjuer i olika medier, klassrumsmiljöns betydelse för att ett demokratiskt lärande ska vara möjligt. I ett klassrum där magiska saker kan ske krävs en flexibel möblering med plats för samtal i stora och små grupper men även för avskildhet för de elever som just då behöver det. Genom parollen ”Väck läshungern” har Anne-Marie Körling delat med sig av sina djupa kunskaper kring utvecklandet av barns och ungas läsförmåga i allmänhet och läsandet i synnerhet.”

 

Meningen var att priset skulle delas ut under nätverksträffen i Norrtälje under hösten 2019 men Anne-Marie Körling hade då inte möjlighet att närvara så utdelandet sköts upp till februari 2020 och då på Freinetskolan Kastanjen.

 

Som vanligt var det en fröjd att lyssna på Anne-Marie Körling. Hon fångade publiken från första sekunden och höll sedan den fången tills hon slutade. Anne-Marie tog med oss på en resa tillsammans m ed många av de barn och elever hon stött på genom sitt långa lärarliv. Det blev både roliga och rörande bilder där hon visade hur förståelsen av barns tankar bidragit till utvecklingssprång och lärande.

  

 


Skriv utOpen Minds 2019 utdelat

Varje år delar Freinetrörelsen ut ett demokratipris till en person som under året bidragit till att utveckla demokratin eller demokratiska arbetsformer i förskola och skola. 

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Gratis webbinarium
Tema: Korrespodens inom Freinetpedagogiken.

Datum onsdagen den 1:a november, klockan 18.00.
Spara datumet!
Mer info kommer!


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit

Gratis webbinarium
Onsdagen den 1:a november, 2023
Klockan 18.00

Tema: Korrespondens inom Freinetpedagogiken.

Spara datumet. Mer info kommer.
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia