Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Lördagen den 3 december 2022 - klockan 23:24
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Freinetmarkörer?

Freinetmarkörer?


Inger Nordheden 2014-07-13


Mer är en vecka har gått sedan Almedalensveckan slutade och livet börjar så smått återgå till det normala här på Gotland. I år deltog Freinetrörelsen i två evenemang. Jag ska försöka redogöra för båda men vill börja med lite bakgrundsinformation.

Under nästan tio år anordnade Lärarhögskolan i Stockholm en kurs som kallades Pedagogisk Mångfald. Det var ett samarbetsprojekt mellan Freinetrörelsen, Montessorirörelsen, Waldorfrörelsen, Reggio Emiliarörelsen och Science Centerrörelsen. Kursen var på 15 hp där varje pedagogik hade 2,5 hp till sitt förfogande. Kursen var oerhört uppskattad och startade varje termin. Det var roliga och spännande år där vi pedagoger som ansvarade för kursen träffades regelbundet för att ta del av varandras tankar om de markörer som vi menade representerade vår pedagogik. Det var samtal som stod Sokratiska samtal nära! Vi jämförde hur vi såg på barn, elever, läsinlärning, NO-undervisning, bild, rörelse och en massa annat. Jag älskade dessa möten och de samtalen. Jag fick tillfälle att skärpa mina argument vad gäller Freinetpedagogiken och jag fick många influenser från de andra.

När sedan Lärarhögskolan gick upp i Stockholms universitet lades kursen er. En person på en institution (som inte alls hade med lärarutbildning att göra) hade fått för sig att Waldorfpedagogiken inte hörde hemma på universitetet (trots att Waldorflärarstudenter under många år gått på kurserna inom det allmänna utbildningsområdet för att få behörighet även inom grundskolan). Trots gruppens högljudda protester bl a i medierna stängdes Waldorf ute och vi fick lägga ner kursen och vi förlorade kontakten i vår lärargrupp.

För två år sedan bildades Idéburna skolors riksförbund, där Mimers rektor Anneli Vossman Strömberg är medlem i styrelsen förresten. Jag kontaktades för att delta i ett seminarium under förra årets Almedalsvecka och träffade då representanter för Montessori och Waldorf igen. Förra året var inte seminariet särskilt välbesökt men då var det å andra sidan inget valår!

I år var det därför skillnad. På onsdagen anordnade vi tre pedagogiska riktningar en sorts workshop med små utställningar. Vi höll till på Waldorfförskolan Karlavagnen. Jag hade plockat ihop en del elevmaterial och gjort en liten utställning om vad jag ville framhålla inom Freinetpedagogiken. Den blev ganska bra tycker jag.

Montessori hade plockat med sig sitt typiska material bestående av pussel och pärlor  och Waldorf hade färgat ull och små dockor som representerade några av de sagor som pedagogerna brukade berätta för barnen.

När man kommer till en Waldorfskola vet man på en gång att man är på en Waldorfskola. Redan själva huset avslöjar det. De har tydliga Waldorfmarkörer!

När man kommer in i ett Montessoriklassrum vet man på en gång att man är i en Montessoriklass. Materialet avslöjar det. De har tydliga Montessorimarkörer!

Sedan jag blev ordförande i Frenetrörelsen har jag besökt alla Freinetförskolor och skolor. Ibland har jag hittar Freinetmarkörer. Det har då varit skyltar med texten ”Jag föreslår”, ”Jag kritiserar” och ”Jag berömmer”. Det kan ha varit väggtidningar som berättat om klassens liv. Det kan ha varit en stor bok med träpärmar som kallats just ”Klassens Liv”. Det kan ha varit texter som berättat om fadderverksamhet. Det kan ha varit utställningar som skvallrat om skolans pågående tema. Det kan ha varit välkomstinformation som berättat om att här försiggår Freinetpedagogik och det kan ha varit vackra bilder i fina ramar.

På senare år har jag saknat en del av dessa markörer. Jag skulle vilja ha lite tankar från er om huruvida vi har några Freinetmarkörer. Kanske har de ändrats och är andra nu när vi skriver 2014? Är det viktigt att man förstår, när man kommer till en Freinetförskola eller skola, att det här bedrivs Freinetpedagogik? Hur syns det i så fall?

Inger


Skriv ut1. Det traditionella familjefotot
1. Det traditionella familjefotot

Rapport från Ridef i Marocko 2022

RAPPORT från RIDEF i AGADIR 2022 

FIMEMs 34:e RIDEF

Ja, så deltog jag i alla fall på 2022 års internationella freinetlärarkongress: RIDEF -Rencontre Internationale Des Educateurs Freinet, Internationella mötet för freinetlärare -  i Agadir,...

Läs mer
Dags att nominera till Demokratipriset 2022

Vem vill du nominera till Freinetrörelsens Demokratipis 2022

Nu är det dags att nominera pristagare till Freinetrörelsens demokratipris 2022. Styrelsen vill ha förslag senast den 8/11 -22. 

Skickas till: freinetrorelsen.sverige@gmail.com

Läs mer


Freinetrörelsens demokratipris för 2021

Freinetrörelsens demokratipris Open Minds 2021 tilldelas Dina och Jovan Rajs

Som vi har väntat! På årsmötet den 24:e april får vi äntligen dela ut 2021 års demokratipris Open Minds


Så här lyder styrelsens motivering: Dina och...

Läs mer
Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Freinetrörelsen i Marocko har haft nervösa år av planering inför RIDEF då den inplanerade träffen i Kanada sommaren 2020, efter så mycket slit och fö...

Läs mer
Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt.

Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt. Karin Dahl blev 102 år.

 

Karin Dahl var den första att tilldelas Freinetrörelsens demokratipris ”Open Minds” 2007, ett pris som hon nästan personifierade, för det var just det som Karin Dahl...

Läs mer
Karin Körner Loeld, Historien om snöbollen som växte

Karin Körner Loeld, Historien om snöbollen som växte

Jag tror inte på slumpen. Nyligen såg jag en dödsannons i DN över Karin Körner Loeld. Karin var en engagerad Freinetlärare av den riktiga sorten. Inte den gamla sorten...

Läs mer
Härligt möte på Freinetskolan i Lund

Härligt möte på Freinetskolan i Lund


Tur att inte fredagen blev likadan som torsdagseftermiddagen började. Akta er för att be någon, som inte bor i Lund, att hämta er med bil från stationen i Lund. Det gå...

Läs mer
EXTRA ÅRSMÖTE 25/9 2021

Länk till extra årsmöte 21-09-25

Raija Törnroos is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: My Meeting
Time: Sep 25, 2021 02:00 PM Stockholm

Join Zoom Meeting
https://gu-se.zoom...

Läs mer
Årsmöte digitalt den 17/4 2021, klockan 13.00.

Länk till årsmötet


Raija Törnroos is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Årsmöte Freinetrörelsen i Sverige
Time: Apr 17, 2021 01:00 PM Stockholm

Join Zoom Meeting
https://gu-se.zoom...

Läs mer
Teaparty igen!

Teaparty igen!


Nu har årets traditionella teaparty för treorna på Freinetskolan Kastanjen gått av stapeln!


Lika härliga och allvarliga elever som alltid! Scones och rulltårta som...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Kalender
Skicka insändare

Digitalt årsmöte 2021 den 17/4 kl. 13.00 - 15.00
Läs vidare i kalendern.

Årsmötet är inställt, det kommer att hållas i början av höstterminen. Nytt datum meddelas senare.


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia