Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Söndagen den 4 juni 2023 - klockan 13:09
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Historieberättarna tar emot Freinetrörelsens demokratipris 2022

Utdelning av Demokratipriset för 2022 till Historieberättarna

Historieberättarna tar emot Freinetrörelsens demokratipris 2022


Raija Törnroos 2023-04-16

Anusha Andersson och Tove Möller
Bild:Nina Varumo
Anusha Andersson och Tove Möller

Demokratipriset \
Bild:Nina Varumo
Demokratipriset "Sommarflickan"

Inger nordheden, Raija Törnroos och Fatih i åk 3 från Freinetskolan Kastanjen.
Bild:Lisa Sigerstad
Inger nordheden, Raija Törnroos och Fatih i åk 3 från Freinetskolan Kastanjen.

Platsen för årsmötet -23
Bild:Lisa Sigerstad
Platsen för årsmötet -23

Priset till Historieberättarna delades ut i samband med Freinetrörelsens årsmöte den 2/4 på Freinetskolan Kastanjen i Botkyrka.

För utdelningsceremonin tog årsmötet en paus mitt i. Anusha Andersson, som grundat Historieberättarna närvarade tillsammans med sin familj. Det bjöds på underhållning av Fatih från åk 3 på Freinetskolan Kastanjen som läste en berättelse han själv skrivit. Undertecknad (Raija) fick hålla talet till Historieberättarna samt överlämna skulpturen. Anusha berättade rörande för oss om det som påverkat tillkomsten av Historieberättarna. En viktig faktor har varit möjligheten till skapande och kreativitet, något som går hand i hand även med Freinetpedagogiken.

Efter mingel med alkoholfritt bubbel, kaffe och semla avslutades ceremoning med en koreograferad dans av Hedda, dotter till Lisa i styrelsen.  Därefter togs ett antal foton men bilderna ville inte riktigt ta sig, varför fotot på grundaren och medgrundaren här i artikeln tagits av proffs.

Så här löd motiveringen för valet att Historieberättarna: Historieberättarna gör med stort engagemang och öppenhet barns och ungdomars röster hörda. Med hjälp av sina kulturarbetare ger Historieberättarna barn och unga möjlighet att i workshops både få bidra till och ta del av kulturella uttryck. Ett uttalat mål hos historieberättarna är att alla unga ska kunna delta.


Historieberättarna beskriver själva sin verksamhet följande: Kulturföreningen Historieberättarna arbetar för allas lika värde och rättigheter, för demokrati, solidaritet och mänskliga rättigheter samt allas rätt till yttrandefrihet. Föreningen är fristående, partipolitiskt och religiöst obunden. Historieberättarna startades 2015 och har sitt säte i Stockholm Stad. Föreningen Historieberättarna arbetar för att bredda kulturutbudet för barn, unga och unga vuxna utifrån varje deltagares egna förutsättningar, behov och intresse.

Föreningen anordnar workshops och andra kulturarrangemang för att uppfylla dessa mål vilket bland annat lett till utställningar, böcker, animationer, radioteater, poesi, prisade filmer och inte minst en kreativ kokbok. Senast så har Historieberättarna tillsammans med skolelever arbetat i ett projekt som heter ”Brev till makthavare” där barn ställde frågor, uttryckte behov och berättade om sin verklighet. Brev fick svar från bland annat statsministern, ett brev ledde till ett nytt övergångsställe utanför en skola och projektet ställdes ut på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm.


Anusha Andersson är verksamhetsledare och grundare för Historieberättarna, medgrundare är även Tove Möller. Idén till föreningen kom från Anusha som då arbetat i många år som filmpedagog och länge saknat en möjlighet att arbeta pedagogiskt med kulturuttryck som verktyg för att möjliggöra för barn och unga att få göra sin röst hörd utifrån egna villkor och nyfikenhet.

Anusha- När jag växte gav litteratur, musik, teater och film mig en möjlighet att bättre förstå mig själv såväl som min omvärld. Det är enormt berikande att få arbeta med Historieberättarna och på så sätt skapa fler möjligheter för barn och unga att utforska både sina yttre och inre världar. 

Freinetrörelsen önskar av hela sitt hjärta lycka till med Historieberättarnas fortsatta arbete!

Text: Raija Törnroos och Anusha Andersson
Bild: Nina Varumo och Lisa Sigerstad


Skriv utAlmedalen 2023

Freinetrörelsen deltar i Almedalen 2023

I år behövs ni i Almedalen


Onsdagen den 28 juni kl 14.00-14.45 anordnar Freinetrörelsen tillsammans med Montessoriförbundet och Waldorffederationen ett seminarium om

 

Skolan som skyddsfaktor. Betydelsen av Pedagogisk...

Läs mer
Utdelning av Demokratipriset för 2022 till Historieberättarna

Historieberättarna tar emot Freinetrörelsens demokratipris 2022

Priset till Historieberättarna delades ut i samband med Freinetrörelsens årsmöte den 2/4 på Freinetskolan Kastanjen i Botkyrka.

Läs mer
Ny bok om Freinetpedagogik!

Barnet är av samma natur som den vuxne
Ny bok av Inger Nordheden!

Här kommer det senaste tillskottet av böcker av Inger Nordheden om Célestin Freinets pedagogiska tankar; nu med exempel från lågstadiet.

På bokens baksida kan man...

Läs mer
Medlemskväll i matematik

Första medlemsmötet på länge ger lust att arbeta med matematik

På kvällen den 22:a februari samlades en förvånande liten men entusiastisk skara på Drakbergsskolan för att fördjupa sig i matematik på Freinetvis.

Läs mer
Årsmöte 2023

Årsmöte 2023 den 2/4 klockan 14.00-16.00


Årsmötet  2023 hålls på Freinetskolan Kastanjen den 2/4. Mötet börjar klockan 14.00.
Klockan 15.00 kommer Freinetrörelsen Demokratipris att delas ut till...

Läs mer
Agneta Ahlqvist berättar.

Utbildningsdagen i Göteborg, hösten -22

Utbildningsdag i Göteborg, hösten 2022

I somras fick vi en förfrågan från Drakbergsskolan om en utbildningsdag. Det skulle bli en dag med grunder i Freinetpedagogik.


Det var åtminstone vad styrelsen i början...

Läs mer
Konstnären bakom demokratipriset

Du har väl sett skulpturen som nu är Freinetrörelsens demokratipris. Här är ett porträtt av konstnären bakom skulpturen, Emma Ströde Falk.

Vinnaren av Freinetrörelsens Demokratipris har sedan 2017 tilldelats en bronsskulptur som vi kallar Sommarflickan.  Sommarflickan är skapad av Göteborgsbaserade skulptören...

Läs mer
Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Under ett möte för Freinetrörelsen i tidiga december 2022 beslutade styrelsen vinnare av Demokratipriset för året. Nomineringstiden var över och det var så att...

Läs mer
1. Det traditionella familjefotot

Rapport från Ridef i Marocko 2022

RAPPORT från RIDEF i AGADIR 2022 

FIMEMs 34:e RIDEF

Ja, så deltog jag i alla fall på 2022 års internationella freinetlärarkongress: RIDEF -Rencontre Internationale Des Educateurs Freinet, Internationella mö...

Läs mer
Dags att nominera till Demokratipriset 2022

Vem vill du nominera till Freinetrörelsens Demokratipis 2022

Nu är det dags att nominera pristagare till Freinetrörelsens demokratipris 2022. Styrelsen vill ha förslag senast den 8/11 -22. 

Skickas till: freinetrorelsen.sverige@gmail.com

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Årsmöte 2023 den 2/4 kl. 14.00 - 16.00
Mötet hålls på Freinetskolan Kastanjen i Norsborg. Klockan 15 delas demokratipriset ut till föreningen Historieberättarna. Vi ses på plats eller digitalt. Länk sänds till medlemmar.


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia