Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Fredagen den 24 mars 2023 - klockan 07:20
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Utbildningsdag i Göteborg, hösten 2022

Utbildningsdagen i Göteborg, hösten -22

Utbildningsdag i Göteborg, hösten 2022


Raija Törnroos 2023-01-22

Agneta Ahlqvist berättar.
Bild:Lisa Sigerstad
Agneta Ahlqvist berättar.

Inger Nordheden.
Bild:Lisa Sigerstad
Inger Nordheden.

Barns grundläggande behov. Från Ingers föreläsning.
Bild:Alka Simonic
Barns grundläggande behov. Från Ingers föreläsning.

Inger Nordheden vid anteckningar från dagen.
Bild:Lisa Sigerstad
Inger Nordheden vid anteckningar från dagen.

Alla på benen.
Bild:Lisa Sigerstad
Alla på benen.

Alka Simonic med sin \
Bild:Lisa Sigerstad
Alka Simonic med sin "historiebok".

Alla deltagare.
Bild:Lisa Sigerstad
Alla deltagare.

I somras fick vi en förfrågan från Drakbergsskolan om en utbildningsdag. Det skulle bli en dag med grunder i Freinetpedagogik.

Det var åtminstone vad styrelsen i början trodde det skulle vara och planerade för, men det visade sig att Drakbergsskolan önskade en dag för alla, inte endast för nybörjarna.

Efter mycket konversation mellan styrelsemedlemmarna och Inger Nordheden kom vi fram till att kunna erbjuda en sådan dag. Visserligen när Drakbergarna redan officiellt var på höstlov men det var först då styrelsen kunde delta. Valet av innehåll behövde också omarbetas från grunderna till att gälla något annat viktigt. Det föll på Freinetpedagogik och elevdemokrati. Elevdemokrati är en av grundpelarna i Freinetpedagogik men inte alltid alldeles lätt att greppa. Det kunde vara intressant.

Det är viktigt med utbyte mellan olika skolor så vi bjöd med Drakbergsskolans tillåtelse även in pedagogerna från Freinetskolan i Lund och Bild och Form i Göteborg. Denna gång kunde ingen från Lund komma men för Bild och Form passade innehållet och tiden så lokalen fylldes till i stort sett sista plats.

Vi var också fast beslutna att dagen måste innehålla något slags praktiskt arbete eftersom vi alla betonar att hjärnans och handens arbete hör ihop. I utvärderingarna framkom det att vi tänkt rätt.

Morgonen den 2:a november bjöd på häftigt Göteborgsregn och många räddade sig till matsalen där Anita bjöd på frukost. Dagen inleddes av mig genom att alla hälsades välkomna och informerades om dagens schema. För att få till stånd ett samtalsutbyte mellan olika skolor flyttade jag också utan tvekan runt deltagarna till nya platser. Hoppas ingen tyckte att det var för bryskt.

Vi började med dagens praktiska arbete som skulle bli en slags historiebok om tankarna om demokrati i skolan och i Freinetpedagogiken. Det blev målningar vått i vått till framsidorna. Dessa låg nu på tork överallt omkring oss när Agneta Ahlqvist föreläste om Freinets syn på demokrati och elevdemokrati. Hur såg han på det och hur yttrade det sig i undervisningen. Agneta hade förberett med anteckningar som alla fick längre fram när våra handgjorda böcker var färdigpreparerade.

Inger Nordheden tog vid med sin del, som tog avstamp i var Freinetpedagogik befinner sig i det pedagogiska trädet. Därefter fortsatte Inger med barns grundläggande behov och vad barnkonventionen innebär för elevdemokratin.  Ett intressant nytt inslag var att ta upp deliberativa samtal. Samtal där man väger för och emot och som Inger menar är viktigt att få tillämpa i skolan för att utvecklas i att tillämpa demokrati. I samband med denna del blev det också många samtal kring ämnet.

Inger berättade exempel från Freinetskolan Kastanjen och vad som praktiskt är ett demokratiskt arbetssätt där. Många blev uppmuntrade att till exempel använda rubrikerna jag berömmer, jag föreslår och jag kritiserar under klassmöten. Vi hade ju också fått i läxa att läsa om demokrati som Inger skrivit i Det trevande försöket. Alla deltagare ombads att lyfta verkliga exempel och vi kunde då bland annat ta del av No Limit, Bild och Formskolans webtidning. Samtidigt fick vi ihop historieböckerna genom att sy ihop pärmarna och lägga i häften för att dokumentera dagen i.

Genom att göra två saker samtidigt, sy och prata, var vi något längre fram i programmet än planerat. Därför avslutade vi dagen efter att ha klistrat in Agnetas och Inger förberedda anteckningar och gjort egna reflektioner. I kursen ingick boken Det trevande försöket alternativt Livet lever vi nu, beroende på vilken av böckerna man inte hade. Någon hade tyvärr bägge redan så det behövs ett nytt uppdrag att skriva fler böcker. Lisa Sigerstad lät deltagarna utvärdera dagen, precis som under förra kurstillfället år 2020. Kommentarerna gör att vi så klart känner oss sugna att ha fler utbildningsdagar i framtiden. Här är några röster från utvärderingarna: 

  • Kul med kombinerad teori och handarbete, handfasta tips och trevlig gemenskap.
  • Jag gillade verkligen att det fanns en praktisk del, många bra tips också och spännande tankar från alla.
  • Bra upplägg med tydliga punkter.
  • Roligt med praktiskt arbete att få med hem. Konkreta exempel från undervisning kan man aldrig få för mycket av! TACK!
  • Fin kurs! Bra med material och roligt att få med boken hem.
  • Bra upplägg. En bra mix av kreativt skapande och information. Kanske lite mer tid till att diskutera i mindre grupper. 
  • Kul kurs! med bra fokus på rätt saker genom hela dagen. Bra utbyte med kollegor. Till nästa gång, mer rörelse!! Min rumpa gör ont och mitt huvud är slut! 

 

 

 

 


Skriv utMedlemskväll i matematik

Första medlemsmötet på länge ger lust att arbeta med matematik

På kvällen den 22:a februari samlades en förvånande liten men entusiastisk skara på Drakbergsskolan för att fördjupa sig i matematik på Freinetvis.


Det tematiska arbetssättet, som är...

Läs mer
Årsmöte 2023

Årsmöte 2023 den 2/4 klockan 14.00-16.00


Årsmötet  2023 hålls på Freinetskolan Kastanjen den 2/4. Mötet börjar klockan 14.00.
Klockan 15.00 kommer Freinetrörelsen Demokratipris att delas ut till...

Läs mer
Agneta Ahlqvist berättar.

Utbildningsdagen i Göteborg, hösten -22

Utbildningsdag i Göteborg, hösten 2022

I somras fick vi en förfrågan från Drakbergsskolan om en utbildningsdag. Det skulle bli en dag med grunder i Freinetpedagogik.


Det var åtminstone vad styrelsen i början...

Läs mer
Konstnären bakom demokratipriset

Du har väl sett skulpturen som nu är Freinetrörelsens demokratipris. Här är ett porträtt av konstnären bakom skulpturen, Emma Ströde Falk.

Vinnaren av Freinetrörelsens Demokratipris har sedan 2017 tilldelats en bronsskulptur som vi kallar Sommarflickan.  Sommarflickan är skapad av Göteborgsbaserade skulptören...

Läs mer
Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Under ett möte för Freinetrörelsen i tidiga december 2022 beslutade styrelsen vinnare av Demokratipriset för året. Nomineringstiden var över och det var så att...

Läs mer
1. Det traditionella familjefotot

Rapport från Ridef i Marocko 2022

RAPPORT från RIDEF i AGADIR 2022 

FIMEMs 34:e RIDEF

Ja, så deltog jag i alla fall på 2022 års internationella freinetlärarkongress: RIDEF -Rencontre Internationale Des Educateurs Freinet, Internationella mö...

Läs mer
Dags att nominera till Demokratipriset 2022

Vem vill du nominera till Freinetrörelsens Demokratipis 2022

Nu är det dags att nominera pristagare till Freinetrörelsens demokratipris 2022. Styrelsen vill ha förslag senast den 8/11 -22. 

Skickas till: freinetrorelsen.sverige@gmail.com

Läs mer


Freinetrörelsens demokratipris för 2021

Freinetrörelsens demokratipris Open Minds 2021 tilldelas Dina och Jovan Rajs

Som vi har väntat! På årsmötet den 24:e april får vi äntligen dela ut 2021 års demokratipris Open Minds


Så här lyder styrelsens motivering: Dina och...

Läs mer
Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Freinetrörelsen i Marocko har haft nervösa år av planering inför RIDEF då den inplanerade träffen i Kanada sommaren 2020, efter så mycket slit och fö...

Läs mer
Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt.

Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt. Karin Dahl blev 102 år.

 

Karin Dahl var den första att tilldelas Freinetrörelsens demokratipris ”Open Minds” 2007, ett pris som hon nästan personifierade, för det var just det som Karin Dahl...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Årsmöte 2023 den 2/4 kl. 14.00 - 16.00
Mötet hålls på Freinetskolan Kastanjen i Norsborg. Klockan 15 delas demokratipriset ut till föreningen Historieberättarna. Vi ses på plats eller digitalt. Länk sänds till medlemmar.


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia