Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Fredagen den 22 september 2023 - klockan 23:48
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Tillbakablick på utbildningsdagen i Göteborg, höstlovet 2020

Än en gång från kursen i höst

Tillbakablick på utbildningsdagen i Göteborg, höstlovet 2020


Raija Törnroos 2021-01-24

Nu när det gått några månader sedan vi hade utbildningsdagen i Freinetpedagogikens grunder vill vi gärna summera tankarna bakom samt dela med oss kommentarer på hur de som deltog uppfattade dagen.


Efter att det gått några år sedan Inger Nordheden bjöd in till Gotland för Kurs i Burs och vi i styrelsen för Freinetrörelsen tyckt att något saknades oss, funderade vi hösten 2019 på om vi kunde göra mer för att sprida kunskapen om Freinetpedagogik.

 

Och det kunde vi ju. Vi beslöt att ordna en kurs i Freinetpedagogikens grunder. Egentligen ville vi ha minst en tvådagarskurs, men med tanke på det osäkra läget med pandemin var det klokt att inte lova för mycket. Med facit i hand var det klokt tänkt. Bara två dagar senare rekommenderades boende i Skåne att inte resa alls och vi hade ju flera med från Freinetskolan i Lund.  Nu kunde vi med handsprit och avstånd klara oss i lokalerna på Drakbergsskolan och så vitt vi vet blev ingen sjuk i anslutning till dagen.

 

Under planeringen av innehållet hjälptes styrelsen åt. Flera av oss ville egentligen delta. Men vi som slutligen var på plats var jag, Lisa Sigerstad samt Inger Nordheden. Vi i styrelsen var glada att få med oss Inger Nordheden med sin stora erfarenhet som en av lärarna.  Inger valde som sitt tema att dela med sig av konstanterna. Under denna del rådde det aktivitet full aktivitet med blandade samtal i smågrupper och redovisning i större grupp.

Dagen hade dock inletts av mig med en föreläsning om pedagogen Freinet och om de viktigaste grundpelarna i Freinetpedagogiken.

 

Eftersom en av de viktigaste teserna i Freinetpedagogik är att både handens och hjärnans arbete är viktiga, var det dags för handens arbete under eftermiddagen. Det var inte alldeles lätt att välja innehåll då deltagarna arbetade med från de yngsta på förskolan till årskurs 9. Att kunna tillverka böcker med vackra omslag tyckte vi till slut var lämpligt och användbart för alla. Det var även sådant som barn sedan kan göra tillsammans med pedagogerna och använda till allt fylla med bilder eller text. Anders Mattson, vars exempelböcker vi fått låna, kom ner en stund från fritids där han arbetar för att berätta lite om historien bakom dem. Medan vi höll på som bäst tittade också Lena Alexanderson in och berättade lite ur sin mångåriga erfarenhet i Freinetrörelsen genom åren för de imponerande deltagarna.

 

I klassrummet där vi arbetat under förmiddagen fanns all möjlig dokumentation att se på. Bilder på barnens arbeten, dokumentation från verksamheten i Freinetrörelsen och även några internationella bidrag från utställningen från det senaste Ridef i Ljungskile. I fikapausen fanns det i alla fall lite tid att upptäcka att Freinetpedagogik verkligen går ut från det lilla klassrummet ut till den stora världen.

 

Innan alla reste hem höll Lisa i en utvärdering av dagen. Alla fick var sitt intyg och Ingers bok ”Det trevande försöket” i bagaget hem. Även Inger åkte hem medan Lisa och jag spänt läste igenom kommentarerna från deltagarna. Vi fick till oss att de som var med tyckte att dagen varit bra, till och med toppen, men flera tyckte att tiden gick för snabbt och att de önskade mer. Gärna en dag till!

Det styrelsen kan konstatera är att det finns både behov och intresse för kurser i Freinetpedagogik. Vårt mål är att det här inte ska ha varit för sista gången.

Här några utdrag ur kommentarerna samt ytterligare ett par foton.
Foton Lisa Sigerstad och Raija Törnroos.

”Hela upplägget av dagen var väldigt bra. Härlig stämning med lagom tempo och gemenskap. Det var intressant att se så många exempel och få en idé om det internationella sammanhanget. Stort tack!”

”Två dagar vore toppen. Hann bara skrapa på ytan. Längre tid ger mer ”mod” att dela med sig av sina tankar.”

”Något jag skulle uppskatta till nästa gång är att få några frågor att fundera på i förväg. Till exempel instuderingsfrågor till boken. Eller en förberedande uppgift av annat slag.”

”Det som kan vara bättre är att lämna mer tid till frågor efter föreläsningarna. Idag kändes det lite ont om tid. Annars toppen!”

”Tiden gick fort, men det gör det ju när man har roligt. Mycket nöjd är jag.”

Skriv utGratis webbinarium

Gratis webbinarium onsdagen den 1:a november 2023 kl 18.00-19.00

Tema: Korrespondens inom Freinetundervisning

 

Freinets elever hade utbyte med andra skolor i Frankrike och även andra länder i Europa.

Varför ansåg Freinet korrespondens som viktigt?

Exempel på korrespondens.

Vilka hinder möter du i utbytet med andra skolor?

Vilka...

Läs mer
Nomineringar till Demokratipris 2023

Demokratipriset 2023

Återigen dags för nomineringar till Freinetrörelsens demokratipris 2023.


Förra året fick Historieberättarna Freinetrörelsen i Sveriges Demokratipris.

Läs mer
Tal i Almedalen 2023

Inger Nordhedens tal i Almedalen 2023

Du som missade seminariet med idéburna friskolors seminarium i Almedalen kan här få läsa Inger Nordhedens tal om Freinetpedagogik.

Läs mer
Sommarläst

Betraktelse över boken Barnet är av samma natur som den vuxne av Inger Nordheden.

Vi är säkert fler som passar på att läsa något pedagogiskt under sommarens ledighet. Här är min läsning.


Under några utbildningsdagar har vi i styrelsen...

Läs mer
Freinetskolan i Lund i juni 2023.

En ny skola efter branden

En ny skola efter branden

I november 2021 skrev Inger Nordheden en artikel i Kaprifol om ett besök hon hade gjort på Freinetskolan i Lund, då hon träffade personal i förskolan och i grundskolan...

Läs mer
Almedalen 2023

Freinetrörelsen deltar i Almedalen 2023

I år behövs ni i Almedalen


Onsdagen den 28 juni kl 14.00-14.45 anordnar Freinetrörelsen tillsammans med Montessoriförbundet och Waldorffederationen ett seminarium om

 

Läs mer
Utdelning av Demokratipriset för 2022 till Historieberättarna

Historieberättarna tar emot Freinetrörelsens demokratipris 2022

Priset till Historieberättarna delades ut i samband med Freinetrörelsens årsmöte den 2/4 på Freinetskolan Kastanjen i Botkyrka.

Läs mer
Ny bok om Freinetpedagogik!

Barnet är av samma natur som den vuxne
Ny bok av Inger Nordheden!

Här kommer det senaste tillskottet av böcker av Inger Nordheden om Célestin Freinets pedagogiska tankar; nu med exempel från lågstadiet.

På bokens baksida kan man...

Läs mer
Medlemskväll i matematik

Första medlemsmötet på länge ger lust att arbeta med matematik

På kvällen den 22:a februari samlades en förvånande liten men entusiastisk skara på Drakbergsskolan för att fördjupa sig i matematik på Freinetvis.

Läs mer
Årsmöte 2023

Årsmöte 2023 den 2/4 klockan 14.00-16.00


Årsmötet  2023 hålls på Freinetskolan Kastanjen den 2/4. Mötet börjar klockan 14.00.
Klockan 15.00 kommer Freinetrörelsen Demokratipris att delas ut till...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Gratis webbinarium
Tema: Korrespodens inom Freinetpedagogiken.

Datum onsdagen den 1:a november, klockan 18.00.
Spara datumet!
Mer info kommer!


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit

Gratis webbinarium
Onsdagen den 1:a november, 2023
Klockan 18.00

Tema: Korrespondens inom Freinetpedagogiken.

Spara datumet. Mer info kommer.
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia