Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Lördagen den 18 september 2021 - klockan 18:07
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Mina ”samlade” tankar kring idrotten…..


Päivi Wedin Idrott/eng/sv på Mimer 2004-01-05

Idrotten är viktig, det vet alla idag och man försöker att inte skära ner på dessa värdefulla timmar längre. Tvärtom, många skolor inrättar olika idrottsprojekt och aldrig förr har det väl skapats så många skolor med idrottsprofiler som nu.

Detta är helt rätt tycker jag. Tyvärr ser man fortfarande ibland artiklar om skolor som föreslår tematisk idrottsundervisning, under en vecka eller två. Till exempel åker man till fjällen en vecka, eller besöker någon idrottshall under en kortare period för att introduceras i olika sporter och sen inget mer under hela läsåret. Detta är för mig helt obegripligt. Att ha tematisk idrottsundervisning är bra, men det ska pågå hela läsåret, med variation och helst varje dag om bara möjligt.

Att åka till fjällen en vecka önskar man att alla skolor kunde få ändå. Jag vet att detta är ett sätt att lösa lokalproblem som många friskolor tyvärr får, när de hyser in sig i andra lokaler än sådana som är byggda som skolor och då saknar egen idrottshall. Har man ingen egen hall kan man hyra; det kostar tid och pengar, det får det göra anser jag. Jag önskar att idrotten får en status på alla skolor som likvärdig vilket annat ämne som helst.

Jag hoppas att man inser vikten av ämnet som sådant men också att den bibehåller sin kvalitet t ex med kompetent personal. Som de flesta av oss vet, så är ju idrottslektionerna de mest olycksdrabbade stunderna under ett barns skoldag och för att göra dessa lektioner så riskfria som möjligt krävs det att idrottsläraren har erfarenhet av riskmoment och kan eliminera så mycket av dem som möjligt.

Att låta barnen spela fotboll eller skeppsbrott kan ju de flesta vuxna, men att förutse skaderisker och olyckor krävs erfarenhet och utbildning. Att veta hur redskap ska användas, kombineras och säkerställas är A och O för att minimera skador.

Jag har arbetat som idrottslärare på olika skolor i kommunen under ett antal år. Jag kan inte påstå att min reflektion är vetenskaplig på något vis men jag har dock erfarenhet från observationer observation under många år.
Jag tycker mig se att barnen överlag blivit klumpigare med åren. Det är sällan jag får elever som gör en kullerbytta frivilligt i år 7. För 15 år sedan gjorde även killarna kullebyttor och handstands. Idag är det endast ett par gymnasttjejer som frivilligt kastar sig på mattan. Inte för att kullerbyttor är det viktigaste men på något vis visar det bibehållen smidighet.

Jag har heller aldrig tidigare haft så många barn som har så ont. De har ont här och ont där. Till och med så ont att de måste avstå från idrotten eftersom någon oförstående läkare eller en förstående förälder skrivit på en lapp om befrielse. Tacka sjutton för att de har ont. Rör man inte på sig får man ont. Och rör man sedan på sig, får man ännu ondare.

Barn borde inte ens få träningsvärk, utan borde alltid vara så pass tränade att en ny rörelse inte ger någon smärta eller stelhet. Så är det inte idag. Många rör sig endast under sina idrottspass i skolan och det är på tok för lite. Idrotten i skolan ska introducera, väcka intresse för olika sätt att röra på sig och förhoppningsvis ge lite motion. Resten måste man sköta själv. Man kan inte förvänta sig att få bra kondition på ett eller två pass skolidrott i veckan.

Att utöva någon eller några sporter, att springa eller cykla, rida eller ”lajva” i skogen är allt lika givande. Så stor variation som möjligt i unga år ger en stark och smidig kropp och man ska akta sig att specialisera sig och bli ensidig för tidigt. Ensidig träning ger slitskador och att få slitskador redan som barn är naturligtvis helt fel. Därför tycker jag att det är bättre att barnen tränar och provar på olika sporter där man använder olika muskelgrupper och blir stark allround.

I dag är många engagerade i olika bollsporter som fotboll eller handboll. Fotboll är till exempel en ensidig och slitsam sport som har en hög skadefrekvens. Många idrottsläkare har ifrågasatt om flickor överhuvudtaget ska hålla på med den sporten då flickornas kroppar inte riktigt håller för de tuffa tacklingar och vridningar som kroppen får utstå under en match.

Jag har mött flera flickor som fått problem p g. a aktivt fotbollsspelande under barnaåren. Slitna knän eller fötter är de vanligaste skadorna. Kanske vore det bättre om flickorna vuxit färdigt innan de utsätter sig för all den påfrestning som fotboll ger. Eller att de varierar sin träning med andra sporter som bygger upp istället för att slita ner.

Vi vet också att många av våra barn och ungdomar blir allt mer överviktiga, men enligt senaste rapporter har de trots det fortfarande ganska bra kondition, hur nu det hänger ihop med tanke på hur lite många rör på sig idag.

Att våra barn och ungdomar sitter framför datorer och tv-spel vet vi också. De låter, de svettas och det går säkert åt en hel del energi när upphetsningen stiger i alla dessa spel som de tampas med, åtminstone tycks det så. Kan det vara det som ger kondition? Hög puls och flåsig andning. Vem vet! Medan vi vuxna rör på oss allt mer på Friskis och Svettis lämnar vi ofta barnen att sitta kvar hemma framför sina datorer och tv-spel.

Tänker vi på att vi inte ska stressa våra barn med alla möjliga sporter? Vi har ju hört om dessa stackars pojkar som spelar så mycket hockey så de inte hinner varken läsa sina läxor eller sova. Det är sant. Men det är inte själva aktiviteten i sig som är boven. Det är resorna, de sena kvällarna och cuperna. Varför måste man ha serier så långväga? När man vet att det finns åtta- tio fotbolls/hockeylag i samma årskull i en stad, varför då åka fem mil till en annan för att få mötas i en match. Varför läggs serierna så? Vore det inte både smartare och billigare att göra egna interna stads-serier? Då slipper man både resor och sena kvällar och barnen hinner med lite annat också. Av egen erfarenhet måste jag nog ändå säga att barn som rör på sig och ofta, presterar också bättre i skolan.

Många barn i dag är rent av lata, skulle jag vilja påstå och det är inte barnens fel. Det är vi vuxna som inte uppmuntrar eller tillåter dem att själva ta sig till diverse aktiviteter. Inte minns jag att vi blev skjutsade runt av våra föräldrar såsom vi skjutsar våra barn idag. Cykla eller gå, det fick man göra, i ur och skur. Trafiken var säkert inte lika tät, men nog fanns det bilar då också och inte hade vi lika många cykelvägar heller. Det var farligt att leva även då. Dessutom saknade vi hjälmar. De enda som man såg med hjälm på var ”gubbarna från motormännen” i sina svartvita smårutiga kaskar, inne i bilarna(oftast i en Volvo Amazon. Kommer ni ihåg dem?). Råkade se i mitt eget garage häromdagen. En parad av hjälmar. De tar upp all hyllplats som finns. Hockeyhjälmar, ridhjälmar, slalomhjälmar, skateboardhjälmar, snowboardhjälmar och cykelhjälmar av alla de slag.

Nu har många av landets golfklubbar infört golfhjälm på knattarna, vilket är absolut det bästa som hänt på hjälmfronten senare tid, tycker jag. Det är otroligt vilken kraft ett litet barn kan få på en klubba. Rent livsfarligt. Jag tycker faktiskt att också de vuxna borde ha något skydd på huvudet. Skulle man inte kunna uppfinna en allroundhjälm för alla dessa aktiviteter, åtminstone en kombihjälm för några av dem. Inget ont om hjälmar. Tvärtom, vi är jätteduktiga med användandet av dessa i Sverige och skallskadorna och dödsolyckorna har minskat, det vet vi.

Men i viss ålder sedan är det inte populärt att ha en hjälm längre. Tvingar vi på dem hjälmen, kanske vi hämmar själva cyklandet? Jag menar absolut inte att vi ska avskaffa hjälmarna, inte alls. Jag har bara svårt att få min trettonåring att sätta på sig en numera. Men inte förbjuder jag honom att cykla heller. Vad gör man?

Vad kan då skolan och förskolan göra för att stärka hemmen i att stimulera våra barn till att röra på sig? Jag tänker speciellt på våra skolgårdar och hur viktigt det är att vi inte tillrättalägger för mycket för våra barn. Klätterställningar och gungor i all ära, men nog tror jag det är bättre för både balans och själ att klättra i trän, stockar och rep i skogsmiljö än på platta klätterställningar där det inte finns någon chans till felsteg och återfinnande av balans. Har ni uppmärksammat hur svårt en del barn har att gå i skog och mark idag? Det beror inte på de vanliga sexårs/ trettonårs-storafötter -och händer längre. Jag tror det beror på att barnen är ovana att gå på ojämn mark. De gungar fram och släpar på benen, vana att gå på asfalt. Man måste lyfta på benen i en skog, annars ramlar man. (Har ni förresten sett killarna med hängbrallor försöka varva i brännboll..oj oj..!)

På något vis har jag ändå förtröstan trots allt. Vi har uppmärksammat problemen och hoppas att vi gemensamt kan bidra till att göra våra barns fritid och skoltid så aktiv och säker som möjligt. Varför inte skära ner en timme engelska och lägga till en i idrott rentav? De flesta barnen är otroligt duktiga i engelska idag, just från tv och alla spel och internet. De gör mycket bra ifrån sig på nationella proven som blir svårare och svårare för varje år. Kan vara en provocerande tanke kanske (men jag undervisar också i engelska, så här blev det redan en intern konflikt inom mig, men en tänkvärd tanke kanske).

I vårt nionde Mästarår på Mimer ingår det bl a att man kan få visa att man kan leda en grupp i en aktivitet som de komponerat ihop själv och jag måste säga att det är få som inte fixar det. Detta är en ganska stor del av idrotten hos oss, elever som leder en aktivitet. Vilken höjdare för dessa ungdomar att få känna glädjen i att bjuda på ett sådant inlärningstillfälle, för det är ju så att både ledaren och deltagaren förkovrar sig.

Här kan den mest osäkra känna sig duktig, bara han/hon är väl förberedd. Självklart sker detta under min handledning och mitt stöd. Eleven föreslår ett datum och en aktivitet som vi tillsammans går igenom för att lektionen ska bli så bra och givande för alla parter som möjligt. Första tillfället sker i år åtta om inte tidigare, sedan själva mästarprovet i år nio. Stämningen som råder är precis som vid en vanlig redovisning, i vilket annat ämne som helst, förutom att här står du inte i en talarstol med ivriga lyssnare, utan har en hel förväntansfull klass som du ska aktivera. Att få visa något du förberett och är inläst på är en fest för de flesta. Nu får de "glänsa" med sin specialitet, eller helt prova på någon annan aktivitet de aldrig tidigare mött. Valet ligger helt hos eleven och oftast blir det en sport eleven introducerar som denne är mer eller mindre "proffs" på, vilket jag också utnyttjar i min undervisning av vissa tekniker. Men ofta kan det bli en sport som någon länge varit sugen på att testa och gör ett försök.

Resultatet blir oftast mycket gott, men ibland så tillåter jag också några lärorika missar, utan att tillrättavisa, just för att effekten ska bli en lärdom. Till exempel när ett par elever gjort en hinderbana av värsta kalibern och säger att de ska börja med en uppvärmning på tio minuter ström löp-klättring, sedan tio minuters vila.

Ni som har kört en hinderbana vet ju att efter 1,5 minuter har mjölksyran satt stopp på vidare klättring och 80%av eleverna ligger i plågor. Då får vi ett ypperligt tillfälle att prata om vad som hände med våra kroppar när man går ut för hårt. Visserligen med en ordentlig träningsvärk som följd, men de flesta lärde sig något väldigt viktigt.

Nu får ni inte tro att alla lektioner är en plåga, inte alls! Jag ser glada barn som kommer till idrotten och vågar röra på sig, för de vet, att är jag schysst mot mina kompisar som leder, får jag också glada kompisar som ställer upp när jag själv står på tur. Detta är ett mycket viktigt inslag i lärandet. Att visa respekt för sina kamrater, i alla situationer. Då blir skolan en trygg plats att inhämta kunskap.

Nu är det är ju inte meningen att alla ska bli s.k. ”sportfånar”(namnet i sig har alltid haft en positiv klang i mina öron, jag har alltid varit stolt att få bära det därför att ordet ”sport” har en uppgraderande verkan på ordet” fåne” tycker jag.) Men jag tror och hoppas att våra barn ska känna samma glädje i en träningslokal som jag alltid gjort. Det ska vara kul att röra på sig.

I slutändan är det ju meningen att våra barn, när de lämnar oss på Mimer, och andra skolor, ska känna sin kropp så pass väl att de ska veta hur just den mår bra. De ska kunna fortsätta med sina aktiviteter, för nu har det fått färdigheterna. De ska kunna välja och prova vidare och förhoppningsvis fått rörelse som en livsstil, en del av vardagen.

Bara några funderingar, i sommarhettan.

Artikeln publicerades första gången i Kaprifol på nätet (KAP:s hemsida) i januari 2003

Kommentera     Skriv ut
Kommentarer
293. BruceEleri 2021-09-18
292. Waynechows 2021-09-17
291. RandyPaw 2021-09-16
290. Sriggemettebb 2021-09-15
289. Haroldquery 2021-09-14
288. HermanLak 2021-09-12
287. Marionalino 2021-09-11
286. cialisjanusSam 2021-09-06
285. Barryanala 2021-08-24
284. rriggemettenl 2021-08-24
283. Joshuasoows 2021-08-22
282. JefferyEuror 2021-08-21
281. Lloydgog 2021-08-21
280. efbthndhfjblddstadoBtjOrdigv RnhevomoDev 2021-08-18
279. sbbolrgsgthdstadoBtjOrdigf pocheHtr 2021-08-18
278. Stevenvop 2021-08-16
277. tnoeadfhgfdstadoBtjOrdige EvaraAsgs 2021-08-14
276. hxsghedvfdmypesismeqkei NoUndVfs 2021-08-14
275. gsaxhdhzvofbldstadoBtjOrdign ReovaAni 2021-08-12
274. tnoefhgfdstadoBtjOrdigo EvaraAsd 2021-08-11
273. hxsghevfdmypesismfgwsv NoUndVed 2021-08-09
272. dfcasfcfldstadoBtjOrdigt DefevomoGtv 2021-08-08
271. sbbolrgthdstadoBtjOrdigl pocheHtf 2021-08-06
270. generic cialis 30 pills 20mg afhdbcmypesismqtkpn Excewloh 2021-08-06
269. tnoefhgfdstadoBtjOrdigw EvaraAsd 2021-08-05
268. hxsghevfdmypesismlcrgx NoUndVed 2021-08-05
267. ArmandUsefs 2021-07-23
266. global global 2021-07-06
265. levitra 20 mg online 2021-06-19
264. viagra générique 2021-06-19
263. levitra discount 2021-06-18
262. medicament viagra 2021-06-17
261. vardenafil canada 2021-06-17
260. cialis site fiable 2021-06-17
259. prix generique viagra 2021-06-17
258. cheap levitra pills 2021-06-16
257. buy levitra 20 mg 2021-06-16
256. prix cialis pharmacie 2021-06-09
255. cialis tarif 2021-06-09
254. gsaxzvofbldstadoBtjOrdigu evomoAni 2021-06-08
253. vendita cialis 2021-06-08
252. sbbolthdstadoBtjOrdigg evomoHtf 2021-06-08
251. cialis suisse 2021-06-06
250. viagra maroc 2021-06-06
249. tadalis sx 2021-06-06
248. lilly cialis 2021-06-05
247. como conseguir viagra 2021-06-05
246. tadalafil online 2021-06-04
245. tadalafil 2021-06-04
244. cialis 25 mg 2021-06-04
243. viagra svizzera 2021-06-04
242. tadalafil max dose 2021-06-04
241. what is tadalafil 2021-06-04
240. dcacldstadoBtjOrdigj evomoGtv 2021-06-04
239. vendita cialis online 2021-06-03
238. tadalafil daily use 2021-06-03
237. tadalafil generic 2021-06-03
236. tadalafil 40 mg daily 2021-06-03
235. generic tadalafil 2021-06-03
234. gsaxzvofbldstadoBtjOrdigf evomoAni 2021-06-01
233. sbbolthdstadoBtjOrdigo evomoHtf 2021-06-01
232. dcacldstadoBtjOrdigz evomoGtv 2021-05-30
231. sams club pharmacy hours dgsolbvfdmypesismdneyg NacleVed 2021-05-29
230. efbfbldstadoBtjOrdigw evomoDev 2021-05-27
229. cialis usa paypal afhsdbcmypesismmfzbs Nacleloh 2021-05-26
228. online pharmacy drop shipping fdvaefbfbldstadoBtjOrdigg Lebnevomo 2021-05-25
227. viagra helps high blood pressure fhwsbbolthdstadoBtjOrdigw Fmrfevomo 2021-05-22
226. canadian pharcharmy online frbdcacldstadoBtjOrdiga Jebgevomo 2021-05-21
225. DavidZem 2021-05-19
224. ed drugs fdvaefbfbldstadoBtjOrdigt Lebnevomo 2021-05-19
223. durex mit viagra fhwsbbolthdstadoBtjOrdigy Fmrfevomo 2021-05-18
222. cialis 20mg canada afhsdbcmypesismdoknt RebfNacle 2021-05-17
221. tadalafil 2.5 hvdgeeahdstadoBtjOrdigy Bbshleno 2021-05-16
220. canadian pharmacy discount coupon frbdcacldstadoBtjOrdigu Jebgevomo 2021-05-16
219. discount tadalafil olgstnoegfdstadoBtjOrdigw GtnbEnege 2021-05-15
218. walgreens pharmacy fdvaefbfbldstadoBtjOrdigh Lebnevomo 2021-05-13
217. cuanto cuesta el viagra en peru fcsogsaxzvofbldstadoBtjOrdigk Anooevomo 2021-05-12
216. cialis dapoxetine canada afhsdbcmypesismjjpkq RebfNacle 2021-05-11
215. viagra ucretleri fhwsbbolthdstadoBtjOrdigv Fmrfevomo 2021-05-11
214. tadalafil (exilar-sava healthcare) [generic version of cialis] (rx) lowest price hvdgeeahdstadoBtjOr Bbshleno 2021-05-08
213. women's health frbdcacldstadoBtjOrdigy Jebgevomo 2021-05-08
212. rx plus pharmacy dgsolbvfdmypesismbxoiu LbsoNacle 2021-05-07
211. viagra western union fcsogsaxzvofbldstadoBtjOrdigc Anooevomo 2021-05-04
210. levitra online cheap fdvefbfbldstadoBtjOrdign Lrbsevomo 2021-05-02
209. nursing thesis fhsbbolthdstadoBtjOrdign Fbsfevomo 2021-05-01
208. GarSlimalk 2021-04-30
207. online pharmacy canada afhdbcmypesismdxiyd RfvbNacle 2021-04-30
206. GarSlimalk 2021-04-29
205. how does tadalafil work hvgeeahdstadoBtjOrdigq Bbdfleno 2021-04-29
204. tadalafil troche (lozenge) olgsasbnvoegfdstadoBtjOrdigi GvdbEnege 2021-04-28
203. GazSlimalk 2021-04-28
202. levitra cost walgreens fbdcacldstadoBtjOrdigr Jbsdevomo 2021-04-27
201. georgia board of pharmacy dgsbvfdmypesismcevho LhdvNacle 2021-04-26
200. levitra coupons fdvefbfbldstadoBtjOrdigq Lrbsevomo 2021-04-24
199. bi-mart pharmacy afhdbcmypesismkgwrh RfvbNacle 2021-04-24
198. thesis to book fcsgsaxzvofbldstadoBtjOrdigz Abdgevomo 2021-04-23
197. thesis coaching fhsbbolthdstadoBtjOrdigw Fbsfevomo 2021-04-23
196. paxil cost australia 2021-04-08
195. otc glucophage 2021-04-08
194. gabapentin gel 2021-04-07
193. metformin 134 2021-04-06
192. quineprox 30 mg 2021-04-04
191. prednisolone hiccups 2021-04-03
190. propecia experiences 2021-04-02
189. synthroid 25mcg 2021-03-31
188. diflucan cost walgreens 2021-03-25
187. theses and dissertations fvdspobfbldstadoBtjOrdigk Lmoppevomo 2021-03-23
186. prednisolone versus prednisone 2021-03-22
185. clomid and anastrozole 2021-03-22
184. buy doxycycline 2021-03-21
183. generic prednisolone 2021-03-21
182. clomid increase ejaculate 2021-03-20
181. doxycycline symptoms 2021-03-20
180. zithromax costs 2021-03-18
179. zithromax antibiotics 2021-03-18
178. lasix interactions 2021-03-17
177. metformin and furosemide 2021-03-16
176. amoxicillin treats 2021-03-16
175. ventolin hfa aer 2021-03-15
174. amoxicillin in pregnancy 2021-03-15
173. ivermectin bird mites 2021-03-14
172. gsk ventolin 2021-03-14
171. cialisamS 2021-03-10
170. fstcialiS 2021-03-09
169. fstcialiS 2021-03-08
168. Motote 2021-03-03
167. how to get a free trial of viagra afsbufbcmypesismzvxif FjjuNacle 2021-03-02
166. BrandonSes 2021-03-01
165. WilliamdeaRy 2021-03-01
164. WilliamdeaRy 2021-02-27
163. Rjshyr 2021-02-27
162. WilliamdeaRy 2021-02-26
161. Yzudnn 2021-02-25
160. Fcramd 2021-02-24
159. Vrpjoq 2021-02-23
158. Vlhshi 2021-02-20
157. Owwtgh 2021-02-19
156. Ytybsc 2021-02-19
155. cialis in canada pharmacy dgbbjkxdmypesismrefyl NbnhNacle 2021-02-18
154. criminal charges for not paying a payday loan fcgazvofbldstadoBtjOrdigh Ahbzevomo 2021-02-18
153. cash advance mansfield university fhbsabolthdstadoBtjOrdigc Fqbbevomo 2021-02-17
152. achat cialis par cheque fbfbcldstadoBtjOrdigb Jbbnevomo 2021-02-15
151. cialis over the counter in spain afsbfbcmypesismuyrcs FbsgNacle 2021-02-15
150. plaquenil toxicity symptoms 2021-02-13
149. cialis 10mg cpr4 fvdobfbldstadoBtjOrdigk Labxevomo 2021-02-11
148. Tozujn 2021-02-11
147. printable viagra coupons dgbjkxdmypesismbeyft NncsNacle 2021-02-11
146. Ikxjjy 2021-02-10
145. Wstndw 2021-02-09
144. Jtkwbu 2021-02-09
143. Habywo 2021-02-08
142. Xtxotq 2021-02-08
141. canadian pharmacies shipping to usa htgehdstadoBtjOrdigu Kbcxleno 2021-02-07
140. viagra without rx afsssvfbcmypesismvbnmi FvfcNacle 2021-02-07
139. fvsrffhnhfgdoulgessecar Aqcfdoulgesse 2021-02-07
138. prescription drug olfbnoegfdstadoBtjOrdigo JbnbEnege 2021-02-06
137. Ltdwqc 2021-02-06
136. Obrpau 2021-02-06
135. Escgdz 2021-02-05
134. Pcoswk 2021-02-05
133. Iwvfoh 2021-02-04
132. online drugs fvxofbldstadoBtjOrdigs Lbsxevomo 2021-02-04
131. Cdjibr 2021-02-04
130. Tllfxp 2021-02-03
129. Ulwspx 2021-02-02
128. Zyvox dddgbsikxdmypesismfbbtz NgscNacle 2021-02-02
127. Clofas 2021-02-01
126. Ubhqpl 2021-02-01
125. Fpbdyf 2021-01-31
124. free trial viagra htorhddehdstadoBtjOrdigy Kbbgleno 2021-01-31
123. Ydcsdk 2021-01-31
122. Methocarbamol afssxghfbcmypesismwsaaz FhnhNacle 2021-01-30
121. cialis cheap fhsgbgolthdstadoBtjOrdigt Fmnfevomo 2021-01-30
120. generic cialis from india fcghsavofbldstadoBtjOrdigs Ahmdevomo 2021-01-30
119. Kudyvt 2021-01-29
118. Ygdrra 2021-01-29
117. Dbhhub 2021-01-29
116. viagra for sale payment paypal olfefedxoegfdstadoBtjOrdigm JnscEnege 2021-01-29
115. Qhjvyr 2021-01-28
114. paypal viagra no prescription dddgbsikxdmypesismwniht NmilNacle 2021-01-28
113. Klrfzi 2021-01-26
112. Cnhfak 2021-01-26
111. generic cialis htordldehdstadoBtjOrdigw Kbbtleno 2021-01-26
110. viagra generic 100mg cheap afssxhfbcmypesismpkjal FbgNacle 2021-01-25
109. Pzgthb 2021-01-25
108. cialis cheaper fcghavofbldstadoBtjOrdigs Ahmdevomo 2021-01-24
107. cheapest generic cialis olfeedxoegfdstadoBtjOrdigq JnhEnege 2021-01-23
106. cialis free trial no prescription dddgbsikxdmypesismoatil NlbxNacle 2021-01-23
105. free viagra samples boynton beach fvtvvofbldstadoBtjOrdigc Lcxevomo 2021-01-23
104. Qeavyu 2021-01-22
103. cialis without a perscription htordldehdstadoBtjOrdign Kbctleno 2021-01-21
102. Xubypf 2021-01-21
101. buy cialis india afssxhfbcmypesismlhyqt FbdhNacle 2021-01-20
100. Pwhmcl 2021-01-20
99. viagra medicine prescription fhsggolthdstadoBtjOrdigf Fsbxevomo 2021-01-20
98. oder viagra fcghavofbldstadoBtjOrdigg Aqbvevomo 2021-01-20
97. viagra with dapoxetine ffsvofbcldstadoBtjOrdigo Jbdcevomo 2021-01-19
96. find cheapest cialis pills olfeedxoegfdstadoBtjOrdigv JvcbxEnege 2021-01-19
95. were can you buy kamagra and viagra in ireland ddgbsikxdmypesismvhqpe NlbxNacle 2021-01-18
94. Vmbspe 2021-01-18
93. Phhaup 2021-01-17
92. buy viagra gold hordldehdstadoBtjOrdigf Klioleno 2021-01-17
91. Atuxmx 2021-01-16
90. Hnrcnn 2021-01-16
89. Wjommn 2021-01-16
88. Fwqgry 2021-01-15
87. can you buy viagra online in canada afsshfbcmypesismahjui FgnhNacle 2021-01-15
86. Ldwjkm 2021-01-15
85. Cirbuz 2021-01-15
84. Lqnvat 2021-01-14
83. browse tinder for free 2021-01-14
82. viagra for sal olfeexoegfdstadoBtjOrdigd JvcxEnege 2021-01-14
81. uk pharmacy fvtvofbldstadoBtjOrdigh Lokuevomo 2021-01-13
80. specialty pharmacy hodldehdstadoBtjOrdigu Khthleno 2021-01-11
79. the people's pharmacy afsshbcmypesismudjlm FgvdNacle 2021-01-11
78. drugs from canada fhsgolthdstadoBtjOrdigr Fwsxevomo 2021-01-10
77. best drugstore eyebrow pencil fghavofbldstadoBtjOrdigm Aqwsevomo 2021-01-10
76. free dating 2021-01-10
75. canadian pharmacy ffsvofbldstadoBtjOrdigk Jtmfevomo 2021-01-09
74. best drugstore bronzer olfeeoegfdstadoBtjOrdigk JlloEnege 2021-01-09
73. Zoupvw 2020-12-30
72. Pfarog 2020-12-29
71. Nxzqsk 2020-12-28
70. Dznnar 2020-12-28
69. Hyphni 2020-12-27
68. Konrio 2020-12-26
67. Dicjyb 2020-12-23
66. Uhpkcv 2020-12-22
65. Cjjayv 2020-12-22
64. Hpszmy 2020-12-22
63. Mezupa 2020-12-21
62. Kbjeex 2020-12-21
61. Pwpmms 2020-12-21
60. BryanSteep 2020-12-19
59. Tinsleytozi 2020-12-18
58. Jeffreybab 2020-12-18
57. Quccod 2020-12-18
56. Ytzwur 2020-12-18
55. Yusxcv 2020-12-17
54. Mokrny 2020-12-17
53. Roytve 2020-12-17
52. Polkzt 2020-12-16
51. Zcsnbh 2020-12-14
50. Thinvv 2020-12-13
49. Milanajhgj 2020-12-13
48. Pgmkhs 2020-12-13
47. Mkexjk 2020-12-13
46. Rqrmbh 2020-12-12
45. Gvvmlu 2020-12-11
44. Ssolbr 2020-12-11
43. Yasiuz 2020-12-10
42. Ekayxa 2020-12-10
41. Xdgjpm 2020-12-10
40. Qicvsb 2020-12-09
39. Zjgrpz 2020-12-09
38. Anyawoxk 2020-12-09
37. Qgbnfz 2020-12-08
36. Gytkix 2020-12-08
35. Vwvebi 2020-12-04
34. Katelynqklq 2020-12-03
33. Pkqoai 2020-12-03
32. Imqaib 2020-12-02
31. Thanks for the FREE AD Jeffrey Simons 2020-12-02
30. Ezoyra 2020-12-02
29. Jhjzei 2020-12-01
28. Heimyi 2020-12-01
27. Wqiocy 2020-11-30
26. Mcjovg 2020-11-30
25. Pbojyi 2020-11-29
24. Hcyclm 2020-11-29
23. Zukvpx 2020-11-28
22. Xyaknk 2020-11-27
21. Lygyev 2020-11-27
20. Gkiwni 2020-11-26
19. Emdmyl 2020-11-25
18. Gzyubl 2020-11-21
17. Lmiqrs 2020-11-21
16. Tqityq 2020-11-21
15. Ggnksf 2020-11-20
14. Axcvkk 2020-11-20
13. Wfffex 2020-11-20
12. Jbjgwp 2020-11-20
11. Qfccqu 2020-11-19
10. Jqcckc 2020-11-19
9. Uxggmt 2020-11-19
8. Jhawpq 2020-11-19
7. Yxcfmx 2020-11-18
6. Bdzoku 2020-11-18
5. Kzjalm 2020-11-18
4. Bnwdqg 2020-11-18
3. Kuzgbu 2020-11-17
2. Ypoatm 2020-11-16
1. Mina ”samlade” tankar kring idrotten….. Patsy 2020-11-12


Bulgariska traditioner i centrum på senaste Ridef

Ridef är förkortningen på den internationella freinetrörelsens möte. Senast hölls det i Varna i Bulgarien.


Det var mitt första RIDEF och det kändes mycket konstigt och ovant den första dagen men jag blev snabbt varm i kläderna(det varma vädret...

Läs mer

Mina ”samlade” tankar kring idrotten…..


Idrotten är viktig, det vet alla idag och man försöker att inte skära ner på dessa värdefulla timmar längre. Tvärtom, många skolor inrättar olika idrottsprojekt och aldrig förr har det väl skapats så...

Läs mer

Att börja skrivinlärning eller Att slå två flugor i en smäll


På förskolan Mimer startade vi under hösten 2002 ett projekt som innebar att vi ger barnen en första inblick i det skrivna språket. Som metod valde vi att varje dag ha en skriftlig utvärdering ned...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Kalender
Skicka insändare

Digitalt årsmöte 2021 den 17/4 kl. 13.00 - 15.00
Läs vidare i kalendern.

Årsmötet är inställt, det kommer att hållas i början av höstterminen. Nytt datum meddelas senare.


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia