Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Lördagen den 23 september 2023 - klockan 06:56
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Post-Ridef-tankar

Post-Ridef-tankar


Inger Nordheden 2018-08-26


Jag önskar att ni alla fått uppleva ett Ridef. Alla dessa leenden! Alla dessa engagerande människor från hela världen. Alla dessa gripande berättelser om skolans betydelse i den politiska kampen för demokrati och rättvisa. Alla dessa stolta pedagoger som vet sitt värde. Alla dessa förslag till kommunikation mellan barn i världen. Alla dessa blädderblockspapper med information om samling här eller där. Alla glada skratt. All härlig sång. Alla kramar.

 

Men det höll på att ta en ände med förskräckelse. Jag är nämligen väderpessimist.

Hela sommaren har jag gått och varit orolig för att vädret skulle bli dåligt under den tid som Ridef:et varade. Det visade sig att min oro var befogad. Solen strålade veckan innan och alla dagar efter utom just på invigningsdagen! Då blåste det halv storm och var svinkallt! Folk som skulle närvara på invigningen masade sig sakta iväg till ängen där vi hade satt ut bänkar att sitta på.

 

Masandet innebar att invigningen blev ganska mycket försenad. Detta och det faktum att varje ord som yttrades översattes från engelska till franska och spanska gjorde att folk började frysa och skruva på sig ganska snart. Maja, världens härligaste operasångerska satt bakom scenen och huttrade mellan sina framträdande och de som skulle få emotta Freinetrörelsens demokratipris Open Minds fick vänta väldigt länge innan det blev deras tur att säga några ord.

 

Men sedan ändrade sig allt. Den mångkulturella maten dukades fram och plötsligt sprack allas ansikten upp i härliga leenden, vilka satt fast hela veckan! Smakbitar från Bulgarien trängdes med starka drycker från Mexico och saffranspannkaka med salmbärssylt från Gotland. Vi i ”stabens” oro för att folk inte skulle bli mätta kom verkligen på skam. 

 

Dag två föreläste Ann Pihlgren om Freinetpedagogiken i teori och praktik. Alltid lika bra och alltid lika uppskattat. Jag har alltid förundrats över Anns förmåga att inkludera alla som lyssnar så att var och en känner att hon talar i första hand med just dem! På Freinet.one kan ni alla ta del av hennes föreläsning.

 

Sen kom Bo Hejlskov. Han är världskändis inom sitt gebit! Helt otroligt att han tog sig tid att komma till oss på Ridef:et. Han talade om Lågaffektivt bemötande. Hur kommer det sig att inte alla tänker och gör som han säger? Så självklart och så effektivt, men så klart inte så lätt som man kan tro. Att orka vara lågaffektiv när det blåser som värst ställer stora krav på alla som finns i barns närhet.

 

Eva Fahlström följde upp och avslutade den föreläsningsserie på temat Kommunikation. Hon gav ett delvis annat perspektiv på hur man kan bemöta barn och ungdomar som hotar att ”straffa ut sig”. Hennes föreläsning handlade om Reparativ rättvisa. Allt handlar om att visa någon som försatt sig i en dålig situation att det går att reparera. Det går att vända något destruktivt till något positivt genom att aktivt bidra till försoning och rättvisa.

 

Utöver dessa mycket högklassiga föreläsningar fanns förstås allt det som är själva meningen med varje Ridef, nämligen alla långa och korta workshops och all härlig gemenskap både i basgrupperna och i de mångkulturella framträdanden från olika länder. Ni som inte hade möjlighet att närvara i Ljungskile uppmanas härmed att öppna ett sparkonto som ni märker med Kanada. Sedan kryssar ni slutet av juli 2020 i almanackan. Vi ses där (om inte förr, för nu fick vi massor av ny energi för att väcka liv i insomnade lokalgrupper och arbetshelger)!

 

 

 


Skriv utGratis webbinarium

Gratis webbinarium onsdagen den 1:a november 2023 kl 18.00-19.00

Tema: Korrespondens inom Freinetundervisning

 

Freinets elever hade utbyte med andra skolor i Frankrike och även andra länder i Europa.

Varför ansåg Freinet korrespondens som viktigt?

Exempel på korrespondens.

Vilka hinder möter du i utbytet med andra skolor?

Vilka...

Läs mer
Nomineringar till Demokratipris 2023

Demokratipriset 2023

Återigen dags för nomineringar till Freinetrörelsens demokratipris 2023.


Förra året fick Historieberättarna Freinetrörelsen i Sveriges Demokratipris.

Läs mer
Tal i Almedalen 2023

Inger Nordhedens tal i Almedalen 2023

Du som missade seminariet med idéburna friskolors seminarium i Almedalen kan här få läsa Inger Nordhedens tal om Freinetpedagogik.

Läs mer
Sommarläst

Betraktelse över boken Barnet är av samma natur som den vuxne av Inger Nordheden.

Vi är säkert fler som passar på att läsa något pedagogiskt under sommarens ledighet. Här är min läsning.


Under några utbildningsdagar har vi i styrelsen...

Läs mer
Freinetskolan i Lund i juni 2023.

En ny skola efter branden

En ny skola efter branden

I november 2021 skrev Inger Nordheden en artikel i Kaprifol om ett besök hon hade gjort på Freinetskolan i Lund, då hon träffade personal i förskolan och i grundskolan...

Läs mer
Almedalen 2023

Freinetrörelsen deltar i Almedalen 2023

I år behövs ni i Almedalen


Onsdagen den 28 juni kl 14.00-14.45 anordnar Freinetrörelsen tillsammans med Montessoriförbundet och Waldorffederationen ett seminarium om

 

Läs mer
Utdelning av Demokratipriset för 2022 till Historieberättarna

Historieberättarna tar emot Freinetrörelsens demokratipris 2022

Priset till Historieberättarna delades ut i samband med Freinetrörelsens årsmöte den 2/4 på Freinetskolan Kastanjen i Botkyrka.

Läs mer
Ny bok om Freinetpedagogik!

Barnet är av samma natur som den vuxne
Ny bok av Inger Nordheden!

Här kommer det senaste tillskottet av böcker av Inger Nordheden om Célestin Freinets pedagogiska tankar; nu med exempel från lågstadiet.

På bokens baksida kan man...

Läs mer
Medlemskväll i matematik

Första medlemsmötet på länge ger lust att arbeta med matematik

På kvällen den 22:a februari samlades en förvånande liten men entusiastisk skara på Drakbergsskolan för att fördjupa sig i matematik på Freinetvis.

Läs mer
Årsmöte 2023

Årsmöte 2023 den 2/4 klockan 14.00-16.00


Årsmötet  2023 hålls på Freinetskolan Kastanjen den 2/4. Mötet börjar klockan 14.00.
Klockan 15.00 kommer Freinetrörelsen Demokratipris att delas ut till...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Gratis webbinarium
Tema: Korrespodens inom Freinetpedagogiken.

Datum onsdagen den 1:a november, klockan 18.00.
Spara datumet!
Mer info kommer!


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit

Gratis webbinarium
Onsdagen den 1:a november, 2023
Klockan 18.00

Tema: Korrespondens inom Freinetpedagogiken.

Spara datumet. Mer info kommer.
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia