Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Söndagen den 26 mars 2023 - klockan 01:07
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Post-Ridef-tankar

Post-Ridef-tankar


Inger Nordheden 2018-08-26


Jag önskar att ni alla fått uppleva ett Ridef. Alla dessa leenden! Alla dessa engagerande människor från hela världen. Alla dessa gripande berättelser om skolans betydelse i den politiska kampen för demokrati och rättvisa. Alla dessa stolta pedagoger som vet sitt värde. Alla dessa förslag till kommunikation mellan barn i världen. Alla dessa blädderblockspapper med information om samling här eller där. Alla glada skratt. All härlig sång. Alla kramar.

 

Men det höll på att ta en ände med förskräckelse. Jag är nämligen väderpessimist.

Hela sommaren har jag gått och varit orolig för att vädret skulle bli dåligt under den tid som Ridef:et varade. Det visade sig att min oro var befogad. Solen strålade veckan innan och alla dagar efter utom just på invigningsdagen! Då blåste det halv storm och var svinkallt! Folk som skulle närvara på invigningen masade sig sakta iväg till ängen där vi hade satt ut bänkar att sitta på.

 

Masandet innebar att invigningen blev ganska mycket försenad. Detta och det faktum att varje ord som yttrades översattes från engelska till franska och spanska gjorde att folk började frysa och skruva på sig ganska snart. Maja, världens härligaste operasångerska satt bakom scenen och huttrade mellan sina framträdande och de som skulle få emotta Freinetrörelsens demokratipris Open Minds fick vänta väldigt länge innan det blev deras tur att säga några ord.

 

Men sedan ändrade sig allt. Den mångkulturella maten dukades fram och plötsligt sprack allas ansikten upp i härliga leenden, vilka satt fast hela veckan! Smakbitar från Bulgarien trängdes med starka drycker från Mexico och saffranspannkaka med salmbärssylt från Gotland. Vi i ”stabens” oro för att folk inte skulle bli mätta kom verkligen på skam. 

 

Dag två föreläste Ann Pihlgren om Freinetpedagogiken i teori och praktik. Alltid lika bra och alltid lika uppskattat. Jag har alltid förundrats över Anns förmåga att inkludera alla som lyssnar så att var och en känner att hon talar i första hand med just dem! På Freinet.one kan ni alla ta del av hennes föreläsning.

 

Sen kom Bo Hejlskov. Han är världskändis inom sitt gebit! Helt otroligt att han tog sig tid att komma till oss på Ridef:et. Han talade om Lågaffektivt bemötande. Hur kommer det sig att inte alla tänker och gör som han säger? Så självklart och så effektivt, men så klart inte så lätt som man kan tro. Att orka vara lågaffektiv när det blåser som värst ställer stora krav på alla som finns i barns närhet.

 

Eva Fahlström följde upp och avslutade den föreläsningsserie på temat Kommunikation. Hon gav ett delvis annat perspektiv på hur man kan bemöta barn och ungdomar som hotar att ”straffa ut sig”. Hennes föreläsning handlade om Reparativ rättvisa. Allt handlar om att visa någon som försatt sig i en dålig situation att det går att reparera. Det går att vända något destruktivt till något positivt genom att aktivt bidra till försoning och rättvisa.

 

Utöver dessa mycket högklassiga föreläsningar fanns förstås allt det som är själva meningen med varje Ridef, nämligen alla långa och korta workshops och all härlig gemenskap både i basgrupperna och i de mångkulturella framträdanden från olika länder. Ni som inte hade möjlighet att närvara i Ljungskile uppmanas härmed att öppna ett sparkonto som ni märker med Kanada. Sedan kryssar ni slutet av juli 2020 i almanackan. Vi ses där (om inte förr, för nu fick vi massor av ny energi för att väcka liv i insomnade lokalgrupper och arbetshelger)!

 

 

 


Skriv utNy bok om Freinetpedagogik!

Barnet är av samma natur som den vuxne
Ny bok av Inger Nordheden!

Här kommer det senaste tillskottet av böcker av Inger Nordheden om Célestin Freinets pedagogiska tankar; nu med exempel från lågstadiet.

På bokens baksida kan man läsa:

 

Läs mer
Medlemskväll i matematik

Första medlemsmötet på länge ger lust att arbeta med matematik

På kvällen den 22:a februari samlades en förvånande liten men entusiastisk skara på Drakbergsskolan för att fördjupa sig i matematik på Freinetvis.

Läs mer
Årsmöte 2023

Årsmöte 2023 den 2/4 klockan 14.00-16.00


Årsmötet  2023 hålls på Freinetskolan Kastanjen den 2/4. Mötet börjar klockan 14.00.
Klockan 15.00 kommer Freinetrörelsen Demokratipris att delas ut till...

Läs mer
Agneta Ahlqvist berättar.

Utbildningsdagen i Göteborg, hösten -22

Utbildningsdag i Göteborg, hösten 2022

I somras fick vi en förfrågan från Drakbergsskolan om en utbildningsdag. Det skulle bli en dag med grunder i Freinetpedagogik.


Det var åtminstone vad styrelsen i början...

Läs mer
Konstnären bakom demokratipriset

Du har väl sett skulpturen som nu är Freinetrörelsens demokratipris. Här är ett porträtt av konstnären bakom skulpturen, Emma Ströde Falk.

Vinnaren av Freinetrörelsens Demokratipris har sedan 2017 tilldelats en bronsskulptur som vi kallar Sommarflickan.  Sommarflickan är skapad av Göteborgsbaserade skulptören...

Läs mer
Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Under ett möte för Freinetrörelsen i tidiga december 2022 beslutade styrelsen vinnare av Demokratipriset för året. Nomineringstiden var över och det var så att...

Läs mer
1. Det traditionella familjefotot

Rapport från Ridef i Marocko 2022

RAPPORT från RIDEF i AGADIR 2022 

FIMEMs 34:e RIDEF

Ja, så deltog jag i alla fall på 2022 års internationella freinetlärarkongress: RIDEF -Rencontre Internationale Des Educateurs Freinet, Internationella mö...

Läs mer
Dags att nominera till Demokratipriset 2022

Vem vill du nominera till Freinetrörelsens Demokratipis 2022

Nu är det dags att nominera pristagare till Freinetrörelsens demokratipris 2022. Styrelsen vill ha förslag senast den 8/11 -22. 

Skickas till: freinetrorelsen.sverige@gmail.com

Läs mer


Freinetrörelsens demokratipris för 2021

Freinetrörelsens demokratipris Open Minds 2021 tilldelas Dina och Jovan Rajs

Som vi har väntat! På årsmötet den 24:e april får vi äntligen dela ut 2021 års demokratipris Open Minds


Så här lyder styrelsens motivering: Dina och...

Läs mer
Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Freinetrörelsen i Marocko har haft nervösa år av planering inför RIDEF då den inplanerade träffen i Kanada sommaren 2020, efter så mycket slit och fö...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Årsmöte 2023 den 2/4 kl. 14.00 - 16.00
Mötet hålls på Freinetskolan Kastanjen i Norsborg. Klockan 15 delas demokratipriset ut till föreningen Historieberättarna. Vi ses på plats eller digitalt. Länk sänds till medlemmar.


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia