Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Tisdagen den 29 november 2022 - klockan 22:54
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Post-Ridef-tankar

Post-Ridef-tankar


Inger Nordheden 2018-08-26


Jag önskar att ni alla fått uppleva ett Ridef. Alla dessa leenden! Alla dessa engagerande människor från hela världen. Alla dessa gripande berättelser om skolans betydelse i den politiska kampen för demokrati och rättvisa. Alla dessa stolta pedagoger som vet sitt värde. Alla dessa förslag till kommunikation mellan barn i världen. Alla dessa blädderblockspapper med information om samling här eller där. Alla glada skratt. All härlig sång. Alla kramar.

 

Men det höll på att ta en ände med förskräckelse. Jag är nämligen väderpessimist.

Hela sommaren har jag gått och varit orolig för att vädret skulle bli dåligt under den tid som Ridef:et varade. Det visade sig att min oro var befogad. Solen strålade veckan innan och alla dagar efter utom just på invigningsdagen! Då blåste det halv storm och var svinkallt! Folk som skulle närvara på invigningen masade sig sakta iväg till ängen där vi hade satt ut bänkar att sitta på.

 

Masandet innebar att invigningen blev ganska mycket försenad. Detta och det faktum att varje ord som yttrades översattes från engelska till franska och spanska gjorde att folk började frysa och skruva på sig ganska snart. Maja, världens härligaste operasångerska satt bakom scenen och huttrade mellan sina framträdande och de som skulle få emotta Freinetrörelsens demokratipris Open Minds fick vänta väldigt länge innan det blev deras tur att säga några ord.

 

Men sedan ändrade sig allt. Den mångkulturella maten dukades fram och plötsligt sprack allas ansikten upp i härliga leenden, vilka satt fast hela veckan! Smakbitar från Bulgarien trängdes med starka drycker från Mexico och saffranspannkaka med salmbärssylt från Gotland. Vi i ”stabens” oro för att folk inte skulle bli mätta kom verkligen på skam. 

 

Dag två föreläste Ann Pihlgren om Freinetpedagogiken i teori och praktik. Alltid lika bra och alltid lika uppskattat. Jag har alltid förundrats över Anns förmåga att inkludera alla som lyssnar så att var och en känner att hon talar i första hand med just dem! På Freinet.one kan ni alla ta del av hennes föreläsning.

 

Sen kom Bo Hejlskov. Han är världskändis inom sitt gebit! Helt otroligt att han tog sig tid att komma till oss på Ridef:et. Han talade om Lågaffektivt bemötande. Hur kommer det sig att inte alla tänker och gör som han säger? Så självklart och så effektivt, men så klart inte så lätt som man kan tro. Att orka vara lågaffektiv när det blåser som värst ställer stora krav på alla som finns i barns närhet.

 

Eva Fahlström följde upp och avslutade den föreläsningsserie på temat Kommunikation. Hon gav ett delvis annat perspektiv på hur man kan bemöta barn och ungdomar som hotar att ”straffa ut sig”. Hennes föreläsning handlade om Reparativ rättvisa. Allt handlar om att visa någon som försatt sig i en dålig situation att det går att reparera. Det går att vända något destruktivt till något positivt genom att aktivt bidra till försoning och rättvisa.

 

Utöver dessa mycket högklassiga föreläsningar fanns förstås allt det som är själva meningen med varje Ridef, nämligen alla långa och korta workshops och all härlig gemenskap både i basgrupperna och i de mångkulturella framträdanden från olika länder. Ni som inte hade möjlighet att närvara i Ljungskile uppmanas härmed att öppna ett sparkonto som ni märker med Kanada. Sedan kryssar ni slutet av juli 2020 i almanackan. Vi ses där (om inte förr, för nu fick vi massor av ny energi för att väcka liv i insomnade lokalgrupper och arbetshelger)!

 

 

 


Skriv ut1. Det traditionella familjefotot
1. Det traditionella familjefotot

Rapport från Ridef i Marocko 2022

RAPPORT från RIDEF i AGADIR 2022 

FIMEMs 34:e RIDEF

Ja, så deltog jag i alla fall på 2022 års internationella freinetlärarkongress: RIDEF -Rencontre Internationale Des Educateurs Freinet, Internationella mötet för freinetlärare -  i Agadir,...

Läs mer
Dags att nominera till Demokratipriset 2022

Vem vill du nominera till Freinetrörelsens Demokratipis 2022

Nu är det dags att nominera pristagare till Freinetrörelsens demokratipris 2022. Styrelsen vill ha förslag senast den 8/11 -22. 

Skickas till: freinetrorelsen.sverige@gmail.com

Läs mer


Freinetrörelsens demokratipris för 2021

Freinetrörelsens demokratipris Open Minds 2021 tilldelas Dina och Jovan Rajs

Som vi har väntat! På årsmötet den 24:e april får vi äntligen dela ut 2021 års demokratipris Open Minds


Så här lyder styrelsens motivering: Dina och...

Läs mer
Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Freinetrörelsen i Marocko har haft nervösa år av planering inför RIDEF då den inplanerade träffen i Kanada sommaren 2020, efter så mycket slit och fö...

Läs mer
Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt.

Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt. Karin Dahl blev 102 år.

 

Karin Dahl var den första att tilldelas Freinetrörelsens demokratipris ”Open Minds” 2007, ett pris som hon nästan personifierade, för det var just det som Karin Dahl...

Läs mer
Karin Körner Loeld, Historien om snöbollen som växte

Karin Körner Loeld, Historien om snöbollen som växte

Jag tror inte på slumpen. Nyligen såg jag en dödsannons i DN över Karin Körner Loeld. Karin var en engagerad Freinetlärare av den riktiga sorten. Inte den gamla sorten...

Läs mer
Härligt möte på Freinetskolan i Lund

Härligt möte på Freinetskolan i Lund


Tur att inte fredagen blev likadan som torsdagseftermiddagen började. Akta er för att be någon, som inte bor i Lund, att hämta er med bil från stationen i Lund. Det gå...

Läs mer
EXTRA ÅRSMÖTE 25/9 2021

Länk till extra årsmöte 21-09-25

Raija Törnroos is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: My Meeting
Time: Sep 25, 2021 02:00 PM Stockholm

Join Zoom Meeting
https://gu-se.zoom...

Läs mer
Årsmöte digitalt den 17/4 2021, klockan 13.00.

Länk till årsmötet


Raija Törnroos is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Årsmöte Freinetrörelsen i Sverige
Time: Apr 17, 2021 01:00 PM Stockholm

Join Zoom Meeting
https://gu-se.zoom...

Läs mer
Teaparty igen!

Teaparty igen!


Nu har årets traditionella teaparty för treorna på Freinetskolan Kastanjen gått av stapeln!


Lika härliga och allvarliga elever som alltid! Scones och rulltårta som...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Kalender
Skicka insändare

Digitalt årsmöte 2021 den 17/4 kl. 13.00 - 15.00
Läs vidare i kalendern.

Årsmötet är inställt, det kommer att hållas i början av höstterminen. Nytt datum meddelas senare.


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia