Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Tisdagen den 21 mars 2023 - klockan 16:31
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Att vara professor i Korea

Att vara professor i Korea


Inger Nordheden 2012-01-23

Bild:Inger Nordheden

Ibland undrar man hur man hamnar där man hamnar! En dag ett par veckor före jul kom det ett mail med en inbjudan till att vara Keynote speaker på en stor lärarkonferens i Syd Korea!


 Ja, vad säger man då? Efter att ha försäkrat mig om att jag förstått vad det innebär att vara Keynote speaker kunde jag inte annat än att tacka ja!

Så kom det sig att jag befann mig på Seuols flygplats en söndag i mitten av januari utan att egentligen veta var jag skulle bo eller om någon mötte mig. Men det var väl klart att några mötte mig! Två trevliga ungdomar stod med en stor välkomstsskylt med mitt namn på och sedan en taxiresa till en stad en dryg timme från Seuol.

Under två dagar togs jag sedan om hand av några mycket engagerade Freinetlärare från Syd Korea. De arbetade alla med barn i skolans yngre åldrar och behandlade mig som en guru på Freinetpedagogik. Jag kände mig oerhört hedrad. Tyvärr var alla skolor stängda under mitt besök i Syd Korea. De hade vinterlov en hel månad och då förväntades lärarna fortbilda sig och planera nästa termins undervisning. Lärarna tog mig runt i Seuol i palatsområdet, besök på traditionella koreanska restauranger och tehus och i studentkvarteren i universitetsområdet. Det var en fantastisk upplevelse. Jag gav dem min bok om Freinetpedagogik vilken nu är översatt till engelska av Roger Brett och de verkade överlyckliga för den!

På tisdagskvällen började den mer officiella delen av mitt besök med en middag tillsammans med ett gäng koreanska potentater på skolområdet och de övriga inbjudna föreläsarna. Det var där jag plötsligt insåg att man trodde att jag var professor! Jag presenterades som professor Inger Nordheden! Och det var bara jag av de europeiska föreläsarna som presenterades som professor så jag insåg att man verklige trodde att jag var professor. Ja, det var bara att gilla läget så jag tog på mig professorströjan och körde. Det innebar att jag förväntades föreslå den första skålen. Efter det kunde de koreanska värdarna ta över och hålla tal! Man bjöd sedan på traditionell koreansk mat som till stor del bestod av grönsaker i olika former och kött som tillagades direkt vid bordet.

På onsdagen började så själva konferensen International Teachers´ Convention for Innovative Education där över tusen koreanska lärare deltog. Efter en inledning med sång och trumspel var det dags för mig att hålla mitt anförande. Jag talade förstås om Freinetpedagogik och det visade sig vara helt rätt. Allt under dessa två dagar handlade nämligen om kreativa läroprocesser och vad kan vara mer kreativt än Freinetpedagogik? Efter min presentation blev jag väldigt uppmärksammad. Folk ville bli fotograferad tillsammans med mig och flera TV-kanaler intervjuade mig om både det ena och det andra. Bl a fick jag uttala mig om våldet i skolan i Sverige i ljuset av det ökande våldet i de Sydkoreanska skolorna. Två elever har nyligen tagit sitt liv efter att ha blivit mobbade av sina kamrater.

Varje föreläsare från ett annat land fick en alldeles ”egen” koreanska som följde en som en skugga under de två konferensdagarna. Min heter Miok Song och var fullständigt underbar. Hon hjälpte mig med allt och verkade vara väldigt förtjust i att just få göra det. Det var inte ett dugg svårt att vänja sig vid den koreanska artighet med buganden och leenden hela tiden! Det blev snart helt naturligt att bli så vördnadsfullt behandlad. Det kändes faktiskt aldrig påklistrat.


Ytterligare en Freinetlärare var inbjuden att föreläsa, nämligen en fransk arkeologlärare Denis Morin vilken var en jättetrevlig bekantskap. Jag återkommer till mitt möte med honom i en ny krönika snart.

Inger Nordheden

Skriv ut



Agneta Ahlqvist berättar.
Agneta Ahlqvist berättar.

Utbildningsdagen i Göteborg, hösten -22

Utbildningsdag i Göteborg, hösten 2022

I somras fick vi en förfrågan från Drakbergsskolan om en utbildningsdag. Det skulle bli en dag med grunder i Freinetpedagogik.


Det var åtminstone vad styrelsen i början trodde det skulle vara och planerade för, men...

Läs mer
Konstnären bakom demokratipriset

Du har väl sett skulpturen som nu är Freinetrörelsens demokratipris. Här är ett porträtt av konstnären bakom skulpturen, Emma Ströde Falk.

Vinnaren av Freinetrörelsens Demokratipris har sedan 2017 tilldelats en bronsskulptur som vi kallar Sommarflickan.  Sommarflickan är skapad av Göteborgsbaserade skulptören...

Läs mer
Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Vinnare av Freinetrörelsens Demokratipris 2022 är Historieberättarna

Under ett möte för Freinetrörelsen i tidiga december 2022 beslutade styrelsen vinnare av Demokratipriset för året. Nomineringstiden var över och det var så att...

Läs mer
1. Det traditionella familjefotot

Rapport från Ridef i Marocko 2022

RAPPORT från RIDEF i AGADIR 2022 

FIMEMs 34:e RIDEF

Ja, så deltog jag i alla fall på 2022 års internationella freinetlärarkongress: RIDEF -Rencontre Internationale Des Educateurs Freinet, Internationella mö...

Läs mer
Dags att nominera till Demokratipriset 2022

Vem vill du nominera till Freinetrörelsens Demokratipis 2022

Nu är det dags att nominera pristagare till Freinetrörelsens demokratipris 2022. Styrelsen vill ha förslag senast den 8/11 -22. 

Skickas till: freinetrorelsen.sverige@gmail.com

Läs mer


Freinetrörelsens demokratipris för 2021

Freinetrörelsens demokratipris Open Minds 2021 tilldelas Dina och Jovan Rajs

Som vi har väntat! På årsmötet den 24:e april får vi äntligen dela ut 2021 års demokratipris Open Minds


Så här lyder styrelsens motivering: Dina och...

Läs mer
Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Dags att anmäla sig till RIDEF i Marocko sommaren 2022

Freinetrörelsen i Marocko har haft nervösa år av planering inför RIDEF då den inplanerade träffen i Kanada sommaren 2020, efter så mycket slit och fö...

Läs mer
Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt.

Det är oundvikligt. Det är konstigt. Det är sorgligt. Karin Dahl blev 102 år.

 

Karin Dahl var den första att tilldelas Freinetrörelsens demokratipris ”Open Minds” 2007, ett pris som hon nästan personifierade, för det var just det som Karin Dahl...

Läs mer
Karin Körner Loeld, Historien om snöbollen som växte

Karin Körner Loeld, Historien om snöbollen som växte

Jag tror inte på slumpen. Nyligen såg jag en dödsannons i DN över Karin Körner Loeld. Karin var en engagerad Freinetlärare av den riktiga sorten. Inte den gamla sorten...

Läs mer
Härligt möte på Freinetskolan i Lund

Härligt möte på Freinetskolan i Lund


Tur att inte fredagen blev likadan som torsdagseftermiddagen började. Akta er för att be någon, som inte bor i Lund, att hämta er med bil från stationen i Lund. Det gå...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Digitalt årsmöte 2021 den 17/4 kl. 13.00 - 15.00
Läs vidare i kalendern.

Årsmötet är inställt, det kommer att hållas i början av höstterminen. Nytt datum meddelas senare.


KAP



Besök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia