Freinetrörelsen i Sverige - Kooperativet Arbetets Pedagogik
Tisdagen den 3 oktober 2023 - klockan 00:34
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Att vara professor i Korea

Att vara professor i Korea


Inger Nordheden 2012-01-23

Bild:Inger Nordheden

Ibland undrar man hur man hamnar där man hamnar! En dag ett par veckor före jul kom det ett mail med en inbjudan till att vara Keynote speaker på en stor lärarkonferens i Syd Korea!


 Ja, vad säger man då? Efter att ha försäkrat mig om att jag förstått vad det innebär att vara Keynote speaker kunde jag inte annat än att tacka ja!

Så kom det sig att jag befann mig på Seuols flygplats en söndag i mitten av januari utan att egentligen veta var jag skulle bo eller om någon mötte mig. Men det var väl klart att några mötte mig! Två trevliga ungdomar stod med en stor välkomstsskylt med mitt namn på och sedan en taxiresa till en stad en dryg timme från Seuol.

Under två dagar togs jag sedan om hand av några mycket engagerade Freinetlärare från Syd Korea. De arbetade alla med barn i skolans yngre åldrar och behandlade mig som en guru på Freinetpedagogik. Jag kände mig oerhört hedrad. Tyvärr var alla skolor stängda under mitt besök i Syd Korea. De hade vinterlov en hel månad och då förväntades lärarna fortbilda sig och planera nästa termins undervisning. Lärarna tog mig runt i Seuol i palatsområdet, besök på traditionella koreanska restauranger och tehus och i studentkvarteren i universitetsområdet. Det var en fantastisk upplevelse. Jag gav dem min bok om Freinetpedagogik vilken nu är översatt till engelska av Roger Brett och de verkade överlyckliga för den!

På tisdagskvällen började den mer officiella delen av mitt besök med en middag tillsammans med ett gäng koreanska potentater på skolområdet och de övriga inbjudna föreläsarna. Det var där jag plötsligt insåg att man trodde att jag var professor! Jag presenterades som professor Inger Nordheden! Och det var bara jag av de europeiska föreläsarna som presenterades som professor så jag insåg att man verklige trodde att jag var professor. Ja, det var bara att gilla läget så jag tog på mig professorströjan och körde. Det innebar att jag förväntades föreslå den första skålen. Efter det kunde de koreanska värdarna ta över och hålla tal! Man bjöd sedan på traditionell koreansk mat som till stor del bestod av grönsaker i olika former och kött som tillagades direkt vid bordet.

På onsdagen började så själva konferensen International Teachers´ Convention for Innovative Education där över tusen koreanska lärare deltog. Efter en inledning med sång och trumspel var det dags för mig att hålla mitt anförande. Jag talade förstås om Freinetpedagogik och det visade sig vara helt rätt. Allt under dessa två dagar handlade nämligen om kreativa läroprocesser och vad kan vara mer kreativt än Freinetpedagogik? Efter min presentation blev jag väldigt uppmärksammad. Folk ville bli fotograferad tillsammans med mig och flera TV-kanaler intervjuade mig om både det ena och det andra. Bl a fick jag uttala mig om våldet i skolan i Sverige i ljuset av det ökande våldet i de Sydkoreanska skolorna. Två elever har nyligen tagit sitt liv efter att ha blivit mobbade av sina kamrater.

Varje föreläsare från ett annat land fick en alldeles ”egen” koreanska som följde en som en skugga under de två konferensdagarna. Min heter Miok Song och var fullständigt underbar. Hon hjälpte mig med allt och verkade vara väldigt förtjust i att just få göra det. Det var inte ett dugg svårt att vänja sig vid den koreanska artighet med buganden och leenden hela tiden! Det blev snart helt naturligt att bli så vördnadsfullt behandlad. Det kändes faktiskt aldrig påklistrat.


Ytterligare en Freinetlärare var inbjuden att föreläsa, nämligen en fransk arkeologlärare Denis Morin vilken var en jättetrevlig bekantskap. Jag återkommer till mitt möte med honom i en ny krönika snart.

Inger Nordheden

Skriv utGratis webbinarium

Gratis webbinarium onsdagen den 1:a november 2023 kl 18.00-19.00

Tema: Korrespondens inom Freinetundervisning

 

Freinets elever hade utbyte med andra skolor i Frankrike och även andra länder i Europa.

Varför ansåg Freinet korrespondens som viktigt?

Exempel på korrespondens.

Vilka hinder möter du i utbytet med andra skolor?

Vilka...

Läs mer
Nomineringar till Demokratipris 2023

Demokratipriset 2023

Återigen dags för nomineringar till Freinetrörelsens demokratipris 2023.


Förra året fick Historieberättarna Freinetrörelsen i Sveriges Demokratipris.

Läs mer
Tal i Almedalen 2023

Inger Nordhedens tal i Almedalen 2023

Du som missade seminariet med idéburna friskolors seminarium i Almedalen kan här få läsa Inger Nordhedens tal om Freinetpedagogik.

Läs mer
Sommarläst

Betraktelse över boken Barnet är av samma natur som den vuxne av Inger Nordheden.

Vi är säkert fler som passar på att läsa något pedagogiskt under sommarens ledighet. Här är min läsning.


Under några utbildningsdagar har vi i styrelsen...

Läs mer
Freinetskolan i Lund i juni 2023.

En ny skola efter branden

En ny skola efter branden

I november 2021 skrev Inger Nordheden en artikel i Kaprifol om ett besök hon hade gjort på Freinetskolan i Lund, då hon träffade personal i förskolan och i grundskolan...

Läs mer
Almedalen 2023

Freinetrörelsen deltar i Almedalen 2023

I år behövs ni i Almedalen


Onsdagen den 28 juni kl 14.00-14.45 anordnar Freinetrörelsen tillsammans med Montessoriförbundet och Waldorffederationen ett seminarium om

 

Läs mer
Utdelning av Demokratipriset för 2022 till Historieberättarna

Historieberättarna tar emot Freinetrörelsens demokratipris 2022

Priset till Historieberättarna delades ut i samband med Freinetrörelsens årsmöte den 2/4 på Freinetskolan Kastanjen i Botkyrka.

Läs mer
Ny bok om Freinetpedagogik!

Barnet är av samma natur som den vuxne
Ny bok av Inger Nordheden!

Här kommer det senaste tillskottet av böcker av Inger Nordheden om Célestin Freinets pedagogiska tankar; nu med exempel från lågstadiet.

På bokens baksida kan man...

Läs mer
Medlemskväll i matematik

Första medlemsmötet på länge ger lust att arbeta med matematik

På kvällen den 22:a februari samlades en förvånande liten men entusiastisk skara på Drakbergsskolan för att fördjupa sig i matematik på Freinetvis.

Läs mer
Årsmöte 2023

Årsmöte 2023 den 2/4 klockan 14.00-16.00


Årsmötet  2023 hålls på Freinetskolan Kastanjen den 2/4. Mötet börjar klockan 14.00.
Klockan 15.00 kommer Freinetrörelsen Demokratipris att delas ut till...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Årsmöte
Skicka insändare

Gratis webbinarium
Tema: Korrespodens inom Freinetpedagogiken.

Datum onsdagen den 1:a november, klockan 18.00.
Spara datumet!
Mer info kommer!


KAPBesök den nya internationella Freinet-sajten!

No LImit

Gratis webbinarium
Onsdagen den 1:a november, 2023
Klockan 18.00

Tema: Korrespondens inom Freinetpedagogiken.

Spara datumet. Mer info kommer.
Tipsa redaktionen
Kaprifol
Ansvarig utgivare:   Raija Törnroos
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Agneta, Andrea, Marita, Vera, Inger, Lisa, Raija, Anna, Gabriella, Mia